Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Columbus (RNS510) - Podświetlenie + brak sterowania z kierownicy.

08 Sie 2014 18:42 2916 2
  • Poziom 11  
    Witajcie koledzy,

    posiadam Skodę Octavię FL 2009 rok, wyposażone w radio Columbus (RNS-510).
    Do niedawna wszystko działało OK, niestety od pewnego czasu pojawiły się cykliczne problemy jak poniżej. Radio przez pewien czas działa OK, po czym pojawia się zestaw poniższych usterek, a następnie z powrotem zaczyna działać prawidłowo. W czasie problematycznego działania zaobserwowałem:
    1) przestaje działać podświetlenie przycisków bocznych radia
    2) przestaje działać sterowanie radiem z kierownicy (multifunkcyjna) - pozostałe funkcje jak np. sterowaniem komputerem działają OK
    3) z radiem przestaje współpracować Optyczny System Parkowania - na LCD radia nie ma wizualizacji parkowania, choć system działa, bo słuchać sygnalizację dźwiękową w momencie zbliżania się do przeszkody
    4) radio przestaje się samoczynnie włączać po przekręceniu stacyjki - muszę je włączać/wyłączać ręcznie
    5) podświetlenie LCD radia jest ustawione na maksimum i nie reaguje na włączenie świateł mijania

    Co ciekawe, w momencie kiedy występował problem jak wyżej, wymontowałem radio i przeczyściłem styki w kostkach i zakonserwowałem je "Kontaktem" - po włożeniu radio pięknie zaczęło działać po to, by dwa dni później problemy powróciły.

    W międzyczasie zdarzyło mi się 2 razy, że w czasie pracy radio wyświetliło informację, że Optyczny System Parkowania nie został wykryty, jak również 2 razy radio samoczynnie się wyłączyło w czasie pracy - po użyciu przycisku "Power" włączyło się ponownie bez problemu.

    Radio zostało wyprodukowane w połowie 2008 roku, posiada następujące oznaczenia:
    3T0 035 680
    HW: H02
    SW: 0764 (w międzyczasie było aktualizowane).

    Czy sugerujcie problemu szukać w zimnych lutach, w module gataway, czy też w Waszej ocenie problem jest głębiej zakorzeniony i bez głębszego grzebnięcia w elektronikę radia się nie obędzie. Od czego sugerujcie zacząć diagnozę ? Będę wdzięczny za cenne wskazówki.

    PS. Czekam jeszcze na kabelek żeby odczytać błędy, ale jak tylko go dostanę to zamieszczę w tym wątku efekty ich odczytania.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 2  
    U mnie w Tiguanie jest to samo... Radio RNS510, soft zmieniany z 1100 na 4210A, i nadal nic nie pomaga. Navi znika z FISa, sterowanie radiem z manetek raz działa raz nie, kamera cofania nie zawsze się włącza... Sama kamera ze sterownikem jest OK, Kodowanie radia OK, moduł komfortu też OK... Wszystko ORI, nic nie dokładane. Gateway się zawiesza? Błędów brak...
    Jak kolego rozwiązałeś swój problem?
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Niestety, nie rozwiązałem problemu.
    Radio do dzisiaj działa tak jak wcześniej: usterka czasami występuje, a czasami nie. Jak przestaje działać to... pomaga lekkie uderzenie w tapicerkę po prawie stronie radia. Wiem, ze to żadne rozwiązanie, ale... jakoś nie mam już weny walczyć z tym tematem, a nie udało mi się znaleźć osoby, która podjęłaby się usunięcia tej usterki.