Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klimatyzacja Fujitsu - lodzi się, nie mniej nie brakuje gazu

MluMlu 09 Sie 2014 18:26 2052 12
  • #1 09 Sie 2014 18:26
    MluMlu
    Poziom 18  

    Ostatnim czasem dostaje awarie z którymi się trochę zaczynam borykać, niestety jestem "świeżakiem" i dopiero się uczę.

    Awaria na którą pojechał i do której na dniach będę jeszcze musiał wrócić, jest dosyć upierdliwa, jednak troszkę mało czasu przy niej spędziłem.

    Problem dotyczy Fujitsu Kasety z agregatem dwu wentylatorowym na gazie r410a, zapomniałem teraz jedynie czy był to inwerter czy nie, ale raczej on/off.

    Na dzień dobry nie pasował mi zalodzony parownik, manometry wskazywały ciśnienie 5 bar, wynikało by, że mamy prawdopodobnie wyciek, tymczasowo ustaliłem z właścicielem, że na odepchnięcie uzupełnimy na jakiś czas czynnik a potem będziemy w razie kolejnej awarii szukać nieszczelności.

    Sytuacja prosta, ale... po każdorazowej dawce, manometr powinien wskazywać, że ciśnienie na zaworze wzrasta, jednak jak się okazuje za każdym razem staje na 5 barach i nie chce iść wyżej, będę musiał wrócić do tego punktu i sprawdzic urządzenie dokładniej, na dzień dzisiejszy jednak nie wiem co może być powodem.

    Czy ktoś z Was Szanownych Forumowiczów spotkał się z takim przypadkiem ??

    Za pomoc z góry bardzo dziękuje.

    0 12
  • #3 09 Sie 2014 21:38
    MluMlu
    Poziom 18  

    Dziękuje, nie pomyślałem o tym ;) zatem prace wykonywać będę na wyłączonym ;)

    0
  • Pomocny post
    #4 13 Sie 2014 00:40
    Shitashii
    Poziom 8  

    Przełącz na grzanie to szybciej rozpuścisz lód. Albo chociaż na samą wentylację.

    0
  • #5 21 Sie 2014 22:53
    joon
    Poziom 13  

    I dokładnie wyczyść parownik przed ponownym włączeniem chłodzenia.

    0
  • #6 31 Sie 2014 05:38
    MluMlu
    Poziom 18  

    Parownik został wyciągnięty z obudowy i zabrany na warsztat w celu sprawdzenia czy nie ma gdzieś nieszczelności, a agregat zostawiony na miejscu na azocie.

    Po odzysku gazu okazało się że 1,5 kg brakowało, w wyniku czego stwierdziłem, że musi być gdzieś nieszczelność.

    Klient twierdził, że poprzednia firma tylko zamontowała urządzenie, a ono normalnie później przez pewien okres chodziło (5 lat) były tylko jakieś konserwacje co około 2 lata.

    Po 4 dniach na agregacie i na parowniku azot nie schodził.
    Zrobiłem więc próżnie i napełniłem 3.3 kg gazu urządzenie, działa prawidłowo.

    Na dzień dzisiejszy nie wiem dlaczego ubyło tyle gazu.
    Uważam jednak, że coś tam musiało być na rzeczy, a przypuszczam tak naprawdę, że być może rura 18 nie była dokręcona i na konserwacji to zrobili, ale nie uzupełnili by czynnika chłodniczego ?

    Trudno powiedzieć w każdym bądź razie temat uważam za rozwiązany.

    0
  • #7 31 Sie 2014 13:27
    joon
    Poziom 13  

    Czasem wystarczy niedokręcona zaślepka od zaworu serwisowego i po paru miesiącach czynnika brak. Ostatnio miałem inny przypadek; mikro nieszczelność po stronie ssącej przy j.z. 40 barów azotu w układ i mikro bombelek wychodził z piany co kilkanaście sekund....

    0
  • #9 02 Wrz 2014 11:45
    MluMlu
    Poziom 18  

    Zawsze zaczynam od śrubunków, zaworów serwisowych i zaworku Szredera ;)

    0
  • Pomocny post
    #10 30 Paź 2014 16:05
    ECOKONTROL
    Poziom 8  

    5 lat bez konserwacji i ubyło 1,5 kg - nic niezwykłego. Takie układy nie są w 100% szczelne i po takim czasie może zdarzyć się ubytek. Zaworki serwisowe, śrubunki, kielichy. Gdyby była nieszczelność - to po prostu czynnik by zwiał praktycznie do zera.

    0
  • Pomocny post
    #11 30 Paź 2014 18:41
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych

    Właśnie tak proste układy chłodnicze mogą być szczelne na 100% nawet i przez 30 lat. Znam wiele urządzeń chłodniczych typu klimatyzacja gdzie od 15 lat nie dodałem ani grama czynnika chłodniczego.

    0
  • Pomocny post
    #12 31 Paź 2014 07:41
    ECOKONTROL
    Poziom 8  

    właśnie - mogą być szczelne. Też takie znam. Ostatnio Fujitsu potrafi z fabryki przyjechać z do połowy pustym układem...z oszczędności nie dolali ?? Nawet jest nie pisane zalecenie szczególnie w pompach ciepła żeby mieć pewność to dobrze jest ściągnąć gaz przed uruchomieniem i napełnić fabrycznie 2500gram. Ja już miałem 7 takich układów...

    0
  • #13 01 Lis 2014 18:21
    MluMlu
    Poziom 18  

    Fujitsu nadal trzyma się dobrze ;)

    Dziękuje wszystkim za pomoc i cenne podpowiedzi.

    0
  Szukaj w 5mln produktów