Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WEBASTO BMW E39 Ogrzewanie postojowe

leszek.wit 10 Sie 2014 21:01 3393 0
  • #1
    leszek.wit
    Poziom 10  
    Witam
    Wiem że temat był już poruszany wielokrotnie na różnego rodzaju forach,
    w tym też na elektrodzie. Moje pytanie dotyczy rozbudowy mojego webasto o funkcje ogrzewania postojowego.
    Obecnie w moim BMW 520d rok 2002 czyli tym po lifcie mam zamontowane webasto ale tylko jako funkcja dogrzewacza silnika gdy temperatura spadnie poniżej 5 stopni ( około ).
    W moim aucie jest zamontowany licznik z małym wyświetlaczem czyli ten z okrojonym komputerem pokładowym
    oraz duży wyświetlacz MID obsługujący tylko radio i zegarek ( bez funkcji komputera pokładowego) .
    Z tego co udało mi się poszukać, to nie mogę sobie zakodować funkcji ogrzewania postojowego sterowanego bezpośrednio z MIDa , gdyż musiałbym posiadać licznik z dużym wyświetlaczem oraz MIDa z funkcją komputera pokładowego,bądź też nawigację.
    Piec jaki mam zainstalowany w aucie to
    Thermo Top Z/C-D
    12V /40 W
    5kW
    numer 64470F
    Z tego co mi się udało poszukać to jest to webatsto cyfrowe .
    Przy webasto jest zamontowana pompa obiegowa wody.
    Powracając do mojego pytania o rozbudowę.
    Czy załączę te webasto z zewnętrznego zegara sterującego
    typu WEBASTO MOD 1533 ( czyli popularne jajko z wyjściem cyfrowego sygnału )
    i czy będzie potrzebny do niego dodatkowy zewnętrzny czujnik temperatury tak jak ma to miejsce w przypadku webasta ze sterowaniem analogowym,
    oraz czy muszę coś kodować w samym piecu żeby chciał się odpalać ze zegara.
    Wiem że będę musiał zmusić klimatronik żeby załączył się wraz z piecem i z tym nie będę miał większego problemu.
    Dodam że webasto nie ma żadnych błędów ( chociaż czasami coś tam w nim sobie miksuje i jakby chaotycznie załączała się dmuchawa w piecu)
    Urządzenie diagnozowałem bezpośrednio z programu Webasto Thermo Test V2.13 [W-BUS],
    lecz nie mogłem go odpalić . Jedyne co mogłem zrobić to przeprowadzić testy poszczególnych podzespołów. W inpie także nie mogłem go odpalić .
    Czy to jest normalne w tej konfiguracji że nie chce się załączyć ??
    Proszę o pomoc gdyż nie chciał bym zainwestować bezsensownie pieniędzy w zegar i czujnik .