Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux, ESL6807R, 91143800 - błąd i20

12 Sie 2014 20:39 4878 1
  • Poziom 1  
    Witam.

    Moja zmywarka wyłącza się w trakcie zmywania i na wyświetlaczu pojawia się błąd i20. Prawdopodobnie podczas płukania ok. 40-30 min. przed zakończaniem pracy (bez suszenia).
    Mam tę zmywarkę już 3 lata. Jakiś czas temu włączyła się blokada "aqua stop", zmywarka wylała wodę na tackę z czujnikiem, prawdopodobnie przez rurki przelewowe przy drzwiczkach (nie zlokalizowałem innego wycieku). Tackę osuszyłem, złożyłem, uruchomiłem wszystko działa ok.
    Po kilku myciach zaczęły się problemy, zmywarka przerywa zmywanie i pokazuje błąd i20.
    Wyczyściłem syfon z odpływem do kanalizacji do którego jest podłączona. Sprawdziłem wąż odpływowy (jak nowy), pompkę (jak nowa, nic jej nie blokuje), grzałka i inne części wyglądają ok, ogólnie wszystko czyste.

    Gdy pojawia się ten błąd, wlewam około litr wody do zmywarki i dalej zmywa. Wydaje mi się, że problem jest z czymś co kontroluje czystość wody (zależy od tego ilość płukań).

    Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić. Może miał ktoś podobny problem.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Podbijam temat. Mam identyczne objawy dla zmywarki Electrolux ESL67040R - pod koniec programu wyrzuca błąd i20 i wskazuje (w każdym przypadku) 33 minuty do końca programu. Zmywarka w przeszłości wywalała błąd i20 ale był on związany z zabrudzonym czujnikiem zmętnienia/temperatury. Kolejne wystąpienie tego błędu było związane chyba z wilgotną grzałką bo wystarczyło 5 minut suszarki do włosów od spodu by zmywarka ruszyła, jednakże od tej awarii stale wywala już i20 w trakcie.

    Ciekaw jestem co się okazało u autora wątku. Ja podejrzewam grzałkę tylko jak to sprawdzić by nie wymieniać jej na próżno?

    Może da się jakoś zdiagnozować element w trybie serwisowym? ktoś z forumowiczów zna sposób na wejście w tryb serwisowy w tym urządzeniu? OK znalazłem w innym wątku natomiast gorzej z informacją co poszczególne testy oznaczają - tu tez więcej wiadomo https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13058905#13058905.

    EDIT 31.10.2014
    OK, problem rozwiązany, problemem był uszkodzony czujnik NTC (zmętnienia i temperatury). Wymiana czujnika skutkuje programem bez błędów.
    Co do samego czujnika - warto podczas kupna upewnić się, że posiada uszczelkę i/lub od razu zamówić. Niestety uszczelka z oryginału była nie przekładalna - zatopiona w plastik + inny rozmiar. Sklep "zapomniał" o tym poinformować :(


    Pozdrawiam.