logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuteczność firewalla w Windows XP przy połączeniu przez Neostradę

MiL999 26 Kwi 2005 08:55 1359 10
REKLAMA
  • #1 1438005
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Chcialbym sie dowiedziec jaka jest skutecznosc firewalla wbudowanego w WinXP. Z internetem lacze sie przez neostrade. Czy potrzebny jest jakis drugi firewall? Pytam bo nie chce niepotrzebnie instalowac roznych programow, ktore tylko beda mi zajmowaly pamiec.
  • REKLAMA
  • #2 1438016
    player13
    Poziom 12  
    Mysle, ze jesli chodzi o takie zestawienei jak u Ciebie, tzn neo+XP, to wystarczy CI ten windowy firewall, mozesz jeszcze powlaczac opcje ochrony komputera w sieci, zainstalowac antyvira i... tak naprawde nigdy nie mozesz sie czuc bezpiecznie, ale przy zmiennym ip dla neo, jesli na biezaco bedziesz aktualizowal system, jest szansa ze troszku postoi ;) Pozdrawiam
  • #3 1438682
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    No wlasnie. System mam zaktualizowany, mam antywirusa i to chyba wystarczy.
  • REKLAMA
  • #4 1472625
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1461
    Ja u siebie wyłączyłem windows-owego (nie potrafiłem nad nim zapanować) firewall-a i zainstalowałem sobie ZoneAlarm. System jakoś się trzyma jeszcze.
  • #5 1472677
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Rowniez polecam doinstalowac firewalla (takiego ktorego mozna jakos kontrolowac w przeciwienstwie do tego wbudowanego:P)
  • #6 1473572
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    windowsowski blokuje tylko połączenia przechodzące, a nie blokuje wychodzących, tak więc zainstaluj drugiego (tamtego wyłącz bo się na wzajem będą blokować) ja mam kerio.
  • REKLAMA
  • #7 1473725
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Windowsowa ściana ogniowa przepuszcza tylko te programy które są wyszczegulnione w wyjątkach, a każdy początkujący programista potrafi dodać tam własny port... więc żadne to zabezpieczenie!

Ponadto kiedy zainstaluje się firewalla symantec-ku albo pande, to przejmują one role windowsowego (jednym słowem wyłanczają się)...
  • #8 1473745
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja osobiście używam windowsowej zapory. Do kompletu mam AVG antywirusa i Ad Aware do usuwania robaków. Od czasu do czasu skanuję system MKS-em on-line. Jak na razie wszystko działa i programy nie wykrywają nic niepokojącego ciekawe jak długo :-)
  • REKLAMA
  • #9 1474588
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    ja na neostradazie mam antywira avasta 4.6! home edition i sygate 5.5 personal firewall i nie mam zadnych problemow instalowalem te same programy u znajomych na neostradazie i asdl z netii i jakos to sie kupy trzyma :)
  • #10 1475027
    CoDial
    Poziom 12  
    nie prawdą jest, że nie można konfigurować tego firewalla. Można - przez polices..

co nie zmienia faktu, że np. ZoneAlarm jest, że tak powiem, ciekawszy ;)
  • #11 1475953
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Tak, tylko nie wiem dlaczego windows czasem 'nie slucha sie' tych ustawien [lub samoczynnie je zmienia...] poza tym tak jak pisal kolega R_Przemek, latwo jest oszukac tego firewalla..

Podsumowanie tematu

✨ Firewall wbudowany w Windows XP zapewnia podstawową ochronę, głównie blokując połączenia przychodzące, natomiast nie kontroluje ruchu wychodzącego. Przy połączeniu przez Neostradę i zmiennym adresie IP, aktualizowany system oraz zainstalowany antywirus mogą wystarczyć do podstawowej ochrony. Jednak wielu użytkowników zaleca doinstalowanie dodatkowego firewalla, który oferuje lepszą kontrolę i możliwość konfiguracji, np. ZoneAlarm, Kerio czy Sygate. Firewalle firm trzecich często zastępują funkcje zapory Windows, wyłączając ją automatycznie. Niektórzy użytkownicy wskazują, że firewall Windows można konfigurować przez polityki (policies), ale bywa on podatny na obejścia i czasem samoczynnie zmienia ustawienia. Dodatkowo zaleca się stosowanie antywirusów (AVG, Avast) oraz narzędzi do usuwania złośliwego oprogramowania (Ad Aware, MKS online) dla kompleksowej ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA