Dostałem od kolegi, do naprawy DVD Samsung P-171. Okazało się, że po wciśnięciu przycisku Power nie pojawiają się, lub zanikają napięcia 5V i 12V. To ostatnie dodatkowo zaniżone jest do wartości 10,60V. Odtwarzacz samoczynnie przechodził w tryb Stand By, nie wchodził w tryb pracy, lub uruchamiał procesor, pojawiał się napis loading, ale płyta nie startowała. Sprawdziłem wszystkie diody, rezystory, okazały się sprawne. Napięcie za mostkiem prostowniczym wynosi 306V. Wymieniłem wszystkie kondensatory w zasilaczu, ale to tylko spowodowało głośniejszą pracę przetwornicy i znaczne częstsze zaniki napięć. Dodatkowo dźwięk jej pracy był bardzo nierównomierny i co jakiś czas przygasała dioda Stand By. Wymieniłem transoptor, ale ten nowy ma inne oznaczenia i nie znalazłem w internecie noty katalogowej do niego. Po tej wymianie napięcia zanikały już sporadycznie a po uruchomieniu silnika napędu dźwięk przetwornicy całkowicie zanika. Podłączyłem napięcie 3,3V dodatkowym przewodem między zasilaczem a płytą główną. Teraz odtwarzacz pracuje już normalnie, nie wyłącza się samoczynnie, ale nadal w trybie Stand By dźwięk zasilacza jest dosyć głośny i nierównomierny, a jedno z napięć 12 V, to które pojawia się w trybie pracy nadal wynosi 10.60V. Pochodzi ono ze stale zasilanej linii 12V, na której mierzone napięcie wynosi 11.60V. Jest ono załączane przez tranzystor, który po podaniu sygnału On/Off z płyty głównej przechodzi w stan przewodzenia. Napięcie to stanowi punkt odniesienia, dla stabilizatora w linii 5 V, mającej prawidłowe parametry napięciowe. Zastanawia mnie jednak, czy napięcie 10.60V nie jest zbyt niskie dla tej linii ?
Znalazłem na Elektrodzie poniższy schemat przetwornicy, w wątku dotyczącym tego modelu DVD. Nie wiem jednak, czy jest to ten sam model zasilacza, ponieważ na schemacie nie widzę komparatora KIA 431, który jest zamontowany w naprawianym zasilaczu

Znalazłem na Elektrodzie poniższy schemat przetwornicy, w wątku dotyczącym tego modelu DVD. Nie wiem jednak, czy jest to ten sam model zasilacza, ponieważ na schemacie nie widzę komparatora KIA 431, który jest zamontowany w naprawianym zasilaczu