Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput

lollicropp 15 Aug 2014 11:57 6582 63
  • #1
    lollicropp
    Level 12  
    Witam, m鎩 sprz皻:
    Procesor : Intel Celeron D, 3333 MHz zmieniony na C2D E6600
    P造ta g堯wna : FUJITSU SIEMENS D2312-A2
    Pami耩 : 2x Hyundai DDR2 512 MB, 1x Kingston DDR2 1GB
    Karta graficzna : ASUS GeForce GT 430 (1024 MB)
    Zasilacz : Fujitsu Siemens NPS-230EB B (230W)

    Wczoraj wymienia貫m stary procesor na wydajniejszy. Po wymianie podczas uruchomiania komputera s造cha dwa kr鏒kie sygna造 d德i瘯owe po czym wy鈍ietla si taki komunikat:
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput
    Pomy郵a貫m, 瞠 reset biosu poprzez wyj璚ie baterii co pomo瞠. Tak te zrobi貫m, a kiedy uruchomi貫m komputer us造sza貫m taki sygna d德i瘯owy : 4-2-3-3 i czarny ekran.
    Gdy wyjm GT430 i pod陰cze monitor do grafiki zintegrowanej to komputer si uruchamia, ale dalej jest ten pierwszy sygna od procesora.
    Przed zmian procesora u篡wa貫m tego GT430 od ponad roku.
    I tu moje dwa pytania:
    1. Czy aktualizacja BIOSu rozwi捫 problem z procesorem?
    2. Jak rozwi您a problem z GT430?
  • #2
    Epox
    Level 38  
    1. P造ta obs逝guj ten procesor, wi璚
    lollicropp wrote:
    aktualizacja BIOSu rozwi捫 problem

    2. Je郵i nie uszkodzi kolega tego GT to te powinien zacz望 dzia豉.
  • #3
    lollicropp
    Level 12  
    Epox wrote:

    2. Je郵i nie uszkodzi kolega tego GT to te powinien zacz望 dzia豉.


    W徠pi, 瞠bym uszkodzi. Tylko czemu nagle BIOS ma problem z GT430? Przecie dzia豉 bezproblemowo wcze郾iej.
  • #5
    lollicropp
    Level 12  
    Czemu musz to zrobi? Aktualnie pisz z tego komputera pod C2D i zintegrowanego GPU. To chyba mog na nim zrobi update? Nie chcia豚ym wymienia znowu procesora, bo pasty mi nie starczy.

    Zapomnia貫m doda, 瞠 ten pierwszy sygna nie przeszkadza w uruchomieniu Windowsa.
  • #6
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Brakuje Mikrokod闚 do tego procesora, kt鏎e powinny by w BIOS. Masz przeceiz to wypisane w 1 post, tytu這wym :). To wszystko.
    Powiniene BIOS zaktualizowa na starym procesorze.
    Przecie wy瞠j ju kolega Epox Ci to napisa:
    Epox wrote:
    1. P造ta obs逝guj ten procesor, wi璚
    lollicropp napisa:
    aktualizacja BIOSu rozwi捫 problem


    Najpierw zr鏏 pierwsz czynno嗆, a potem bierz pod uwag dalsze sugestie, bo temat b璠zie rozwi您ywany od nie tej strony, od kt鏎ej powinien.

    Nie nabijajmy post闚 bezsensownie.

    lollicropp wrote:
    Czemu musz to zrobi? Aktualnie pisz z tego komputera pod C2D i zintegrowanego GPU. To chyba mog na nim zrobi update? Nie chcia豚ym wymienia znowu procesora, bo pasty mi nie starczy.


    Zr鏏 to na pewnym procesorze, by nie mia problem闚 podczas flashowania.

    lollicropp wrote:
    Nie chcia豚ym wymienia znowu procesora, bo pasty mi nie starczy.


    Wracaj帷 do tematu z dzia逝 handlowego, pozwol sobie zacytowa samego siebie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13866343#postingbox
    swiercm wrote:
    lollicropp napisa:
    Wiedzy nie mam jakiej ma貫j tylko nigdy nie zastanawia貫m si co jest pod tym du篡m ch這dzeniem. Dzi瘯i Zam闚i貫m na allegro E6600 z boxem. Czyli rozumiem, 瞠 mam wymieni tylko procesor?


    Brak podstawowej wiedzy.
    Powiniene znale潭 kogo, kto Ci to zrobi, bo sam uszkodzisz sprz皻. Trzeba mie troch wprawy i wiedzy przy wymianie CPU. Zam闚 jeszcze markow past, bo oczywi軼ie o tym "si zapomnia這", a b璠zie potrzebne:
    Podam Ci do wyboru t, kt鏎a od lat u篡wam:
    http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ceramique+2&bmatch=s0-e-0805
    Pierwsza, to du瘸 tubka, wystarczy Ci na kilka lat, druga, wystarczy na oko這 5 CPU lub innych uk豉d闚.
    Z ekonomicznego punktu widzenia, mo積a wzi望 du膨 tubk i np podzieli si ni z kolegami.

    Kwesti ilo軼i pasty tam rozwi您ali鄉y. Powiniene by kupi ma陰 tubk przynajmniej.

    Wyt逝macz mi, jak mo瞠 brakn望 Ci pasty, skoro dopiero j kupi貫? Taka tubka wystarczy na 5-6 procesor闚 o do嗆 du篡ch IHS'ach. Mam nadziej, 瞠 nie na這篡貫 jej ca貫j na procesor...
  • Helpful post
    #7
    Epox
    Level 38  
    Nie radz robi update biosu na CPU kt鏎ego bios teoretycznie nie obs逝guje a raczej jego "microcod-u" jak co p鎩dzie nie tak to tylko serwis i programowanie biosu. Wi璚 lepiej zrobi to na Celeronie.
  • #10
    lollicropp
    Level 12  
    swiercm wrote:
    Wyt逝macz mi, jak mo瞠 brakn望 Ci pasty, skoro dopiero j kupi貫? Taka tubka wystarczy na 5-6 procesor闚 o do嗆 du篡ch IHS'ach. Mam nadziej, 瞠 nie na這篡貫 jej ca貫j na procesor...


    Otrzyma貫m 1g pasty razem z procesorem. Oczywi軼ie, 瞠 nie na這篡貫m na ca造 :)
  • #11
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    lollicropp wrote:
    Oczywi軼ie, 瞠 nie na這篡貫m na ca造


    Powiniene na這篡 tak, by pokry豉 na ca造 IHS (czy to przed na這瞠niem radiatora, czy te nast徙i to wskutek nacisku), ale nie ca陰 ilo嗆. 1g na 2-3 procesory powinno wystarczy. Warstwa ma by bardzo cie鎥a.

    lollicropp wrote:
    Otrzyma貫m 1g pasty razem z procesorem.

    A mia貫 kupi ma陰 tubk (2,5g minimum)...
    W豉郾ie na wypadek takich problem闚..
  • #12
    lollicropp
    Level 12  
    Zmieni貫m na celerona. Problem z procesorem znikn掖. Jednak przy GPU dalej piszczy.
  • #14
    lollicropp
    Level 12  
    Ok. Spr鏏uje jak wymieni CPU. Uda這 si zaktualizowa bios. Tylko tutaj mam dylemat. Zosta這 mi wystarczaj帷o du穎 pasty aby zmieni na c2d. Ale je郵i oka瞠 si 瞠 to nie pomog這 to nie zmieni znowu na celerona aby zainstalowa te mikrokody.

    edit:
    swiercm wrote:
    Brakuje Mikrokod闚 do tego procesora, kt鏎e powinny by w BIOS.


    Mam nadziej, 瞠 b璠 te mikrokody w nowym BIOS :).
  • #15
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Kolego. Je郵i zmieniasz CPU na chwil, to przecie t sam past mo瞠sz zastosowa.
    Nic si nie stanie przez 5 minut u篡tkowania na niej. Nie straci w豉軼iwo軼i tych, kt鏎e ma po kupnie, bo jeszcze si nie wygrza豉. To nie klej. To taka moja podpowied. Wi璚ej ni 3 minuty nie zajmie Ci aktualizacja BIOSu, czy potem mikrokod闚.
    Wiem, 瞠 wg sztuki, powinno si zawsze wymienia past na 鈍ie膨, ale w tym wypadku, mo瞠sz j u篡 ponownie.
    Wiem, 瞠 jest d逝gi weekend i b璠zie ci篹ko kupi past, ale w najbli窺zym czasie kup 2,5g. Jak widzisz, warto j mie w zapasie, zw豉szcza, przy zmianie CPU.

    lollicropp wrote:
    swiercm napisa:
    Brakuje Mikrokod闚 do tego procesora, kt鏎e powinny by w BIOS.


    Mam nadziej, 瞠 b璠 te mikrokody w nowym BIOS


    Po to mi璠zy innymi aktualizuje si BIOS.
  • #16
    lollicropp
    Level 12  
    Aktualizacja BIOSu nic nie da豉 :( Ale nie resetowa貫m po aktualizacji w 瘸den spos鏏 biosu.
  • #18
    lollicropp
    Level 12  
    niestety tak. Dalej widnieje.
    Reset biosu tez nie naprawi problemu.

    Zmieni貫m kart GT430 na jaka inna pci-e i dzia豉, wi璚 chyba jednak co z kart :( chocia nie wiem co zrobi貫m nie tak. Wizualnie wygl康a idealnie, wentylator te dzia豉.
  • Helpful post
    #19
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Hmm... Dograj te mikrokody osobno. Napisano, cho pierwszy raz spotykam si w standardowych rozwi您aniach, 瞠:
    Spoiler:

    What is a Microcode Update?
    A system is working best when the configuration of all components is optimised.
    Therefore Intel has included a feature with the
    processors of the P6 family (starting with the Pentium Pro) that allows the
    command set (microcode) of the processor to be
    updated. That way, smaller bugs can be fixed and performance improvements
    installed without having to change the hardware.

    Reasons for Updating the Microcode
    To achieve best performance and ensure correct operation, microcode update with
    each BIOS update is recommended. Intel
    refers to running a processor without a microcode update as ”operating out of
    specification”.

    Processor Security on Fujitsu Siemens Computers Mainboards
    To protect the processor against operation with old or wrong microcode, Fujitsu
    Siemens Computers mainboards feature a
    function that interrupts the boot process if no matching microcode is available
    for the installed processor. An error message is
    displayed, saying ”Patch for installed CPU not loaded. Please run the bios flash
    update diskette”. The user has to confirm this
    by pressing F1. If the computer is nevertheless operated without a microcode
    update, error -free operation cannot be
    guaranteed. Other mainboard vendors do not care about a missing microcode. There
    is neither a hint nor an error message.
    Before a microcode update is released it has been tested and certified in the
    Fujitsu Siemens Computers labs. A signature is
    added that allows the BIOS to detect whether this update is approved for the
    installed processor. That way, only tested
    microcode updates that were developed especially for this processor are
    installed. This ensures that the processor is always
    operating with the latest and correct microcode.

    When should the Microcode be Updated?
    The microcode should be updated in the following situations:
    When you install a new processor
    When flashing the BIOS (usually performed automatically)
    The microcode should be updated after a BIOS Flash and prior to installing an
    operating system.

    Technical Background
    When updating the microcode, an update to the command set for the processor is
    loaded into a reserved area into the BIOS.
    With every boot, the BIOS loads the current microcode into the processor during
    the Power On Self Test (POST).
    If the BIOS fails to recognize the processor or cannot supply a matching
    microcode it displays an error message (”Patch for
    installed CPU not loaded. Please run the bios flash update diskette.”) that the
    user must confirm with the F1 key. In this case,
    the processor operates with the original command set.
    Performing the microcode update will detect the installed processor and load the
    corresponding microcode into the BIOS so that
    it will be available the next time the system boots. For space reasons, the BIOS
    c annot store the matching microcode for all
    processors.


    W skr鏂ie:
    Zalecaj t aktualizacj w przypadku ka盥ego BIOSu.
  • #20
    lollicropp
    Level 12  
    Zainstalowa貫m mikrokody i problem rozwi您any :)
    By豚ym wdzi璚zny jeszcze za pomoc przy GT430
  • #22
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    lollicropp wrote:
    By豚ym wdzi璚zny jeszcze za pomoc przy GT430


    Tzn?
    Teraz to zr鏏 tak:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html
    od A do Z. Bez aktualizacji BIOSu, bo to juz zrobi貫.
    Wa積e, by pobra pewne sterowniki do chipsetu i reszty oraz do GF'a.
    Powinno pom鏂.

    Daj zrzut (zdj璚ie) z temperatury E6600 w BIOS.
    Potem z HWmonitora w Windows w IDLE i w STRESS.

    Zanim to jednak zrobisz, zn闚 zacytuj samego siebie:
    To co powiniene zrobi, po podaniu temperatury z BIOS.:

    swiercm wrote:
    Ustawiasz BIOS tak, jak powinien by po CLR_CMOS, kt鏎y powiniene wykona po zmianie CPU na nowy.

    Potem pobierasz np. Ultimate Boot CD (p造ta bootowalna, z kt鏎ej uruchamiasz komputer), z kt鏎ego wybierasz CPU STress i testujesz do upad貫go procesor, czy dobrze funkcjonuje.
    Najpierw jednak, musisz sprawdzi, czy ch這dzenie dobrze przylega, odpowiednio na這篡 past i sprawdzi temperatury na pocz徠ek w BIOS.

    Przy okazji testowania CPU, mo瞠sz sprawdzi profilaktycznie, jak zachowuje si RAM, a to z kolei sprawdzisz Memtest'em (tak瞠 jest na Ultimate Boot CD)

    Je郵i program nie wyka瞠 瘸dnych b喚d闚 po powiedzmy godzinnym testowaniu, mo瞠sz przej嗆 do testowania procesora pod Windows.

    Przydatne linki:
    http://www.ultimatebootcd.com/
    Tu masz obraz ISO:
    http://ultimate-boot-cd.joydownload.com/downl...pid=72902&vid=179155&tt=seo&c=PL&r=1223130977

    Epox wrote:
    lollicropp napisa:
    By豚ym wdzi璚zny jeszcze za pomoc przy GT430

    Wy陰czy kolega PC, w這篡 gt, pod陰czy kabel od monitora, reset cmos, w陰czy PC


    Tak, ale najpierw sprawd幟y, czy CPU jest dobrze osadzony, nie przegrzewa si i czy jest w 100% sprawny. Zr鏏my to najpierw, p鏦i mo積a.:)
  • #23
    lollicropp
    Level 12  
    Tylko, 瞠 w tamtym poradniku jest :
    1. zamontuj karte graficzna w slocie
    2. zr鏏 clr_cmos
    i dalszych krok闚 nie mog wykona, poniewa przy uruchomieniu komputera jest sygna 4-2-3-3 i czarny ekran :(
  • #24
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    lollicropp wrote:
    2. zr鏏 clr_cmos


    A robisz go?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1204376.html

    Sposoby wykonania CLR_CMOS:
    1. Zwork (na MoBo oznaczona CLR_CMOS lub podobnie) i/lub bateri.
    2. Zwork - czas - 5-10s
    3. Bateri (wyj璚ie) - czas - 15minut +, czyli mo瞠 by znacznie d逝瞠j.
    4. Bateri + zwarcie biegun闚 w gnie寮zie czym metalowym - 5-10s = zwork.
  • #25
    lollicropp
    Level 12  
    Resetuje poprzez wyj璚ie baterii na par minut. Po uruchomieniu bios ma za豉dowane ustawienia domy郵ne wi璚 chyba dobrze robi.

    W bios nie pokazuje mi temperatury tylko jest napisane Thermal sensor state: CPU OK
  • #26
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Zatem najpierw zajmij si nowym CPU, potem zajmij si GPU (GPU mog貫 jednak uszkodzi...)

    E6600 jest nie sprawdzony jeszcze w og鏊e.

    lollicropp wrote:
    W bios nie pokazuje mi temperatury tylko jest napisane Thermal sensor state: CPU OK


    Wi璚 pobierz UBCD, lub przejd do testowania CPU pod Windows'em, je郵i nie masz ani CD, ani Pendrive, by uruchomi system z UBCD. Do test闚 pod windows pobierz Stress Prime 2004, np st康:
    http://sp2004.fre3.com/download.htm

    Najpierw wrzu screen z CPU-Z (najlepiej wszystkie zak豉dki, wszystkie zaj皻e sloty w zak豉dce SPD)
    http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/1.70-setup-en.exe

    W tle ju niech dzia豉 albo HWmonitor, albo CoreTemp.
    http://www.alcpu.com/CoreTemp/Core-Temp-installer.exe
    Zr鏏 zrzut z oboj皻nie kt鏎ego programu (HWmonitor lub CoreTemp) w trybie idle.
    E6600 powinien mie g鏎a 40stC w tym stanie. Zwykle 30-35stC przy najzwyklejszym ch這dzeniu i poprawnie zaaplikowanej pa軼ie.

    Potem w陰czysz test Stress Prime 2004, po ocenie temperatur w trybie bezczynno軼i.
    W SP2004 ustaw test na "Blend" i testuj na pocz徠ek procesor przez 30 minut.
  • #27
    lollicropp
    Level 12  
    tryb idle:
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput

    CPU-Z:
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput
  • #28
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    Masz bardzo ma造 ruch powietrza w obudowie.
    Masz wysok, wr璚z bardzo wysok temperatur HDD.

    St康 prawdopodobnie wysoka temperatura tak瞠 CPU.
    Jak s康z, masz bardzo ma陰 obudow.
    Zobacz. Ju Temperatura CPU Ci podskoczy豉 do 53stC. Takie wskazania przy tym procesorze, powinny by ju podczas normalnego u篡tkowania CPU.
    Je郵i go obci捫ysz SP2004, to przewiduj, 瞠 b璠zie bardzo wysoko na rdzeniach.

    Obci捫 na chwilk, dos這wnie na 1 minut CPU czymkolwiek wymagaj帷ym (najlepiej YT) i daj zrzut jeszcze raz z CPU-Z z pierwszej zak豉dki dzia豉j帷ego w tle. Chc zobaczy, czy mno積ik Ci si zmieni na 9. W Idle masz 6, czyli prawid這wo.

    Masz jaki wentylator wyci庵aj帷y ciep貫 powietrze z obudowy?

    Pozosta貫 ustawienia z CPU-Z wydaj si by ok. Do嗆 dobrze trafi貫 z pami璚iami. Maj identyczne parametry, przy ro積ych pojemno軼iach. Sugeruj jednak, by po sprawdzeniu CPU, sprawdzi pami耩 Memtestem dla pewno軼i (2 x pass przynajmniej)
  • #29
    lollicropp
    Level 12  
    Podczas YT:
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput

    Temperatury po 10 minutach testowania w Stress Prime 2004:
    GT430 i E6600 - Po resecie BIOSu - sygna造 d德i瘯owe podczas uruchamiania komput

    Dodano po 5 [minuty]:

    Wysokie temperatury hdd chyba wynikaj z faktu otwartej obudowy (dysk na zewn徠rz) :)
  • #30
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    lollicropp wrote:
    Podczas YT:


    Jest ok.:)
    Dzia豉 jak nale篡.

    lollicropp wrote:
    Temperatury po 10 minutach testowania w Stress Prime 2004:


    W陰cz go na 30 minut. Jest przyzwoicie. Zobaczymy po tym czasie. Je郵i nie b璠zie 60stC, to jest to, o czym pisa貫m. Brak cyrkulacji powietrza w obudowie.

    lollicropp wrote:
    Wysokie temperatury hdd chyba wynikaj z faktu otwartej obudowy (dysk na zewn徠rz)


    Dlaczego? Ma這 kto wie, 瞠 obudowa tez dzia豉 jako radiator.

    swiercm wrote:
    Masz jaki wentylator wyci庵aj帷y ciep貫 powietrze z obudowy?