Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf 2 brak ładowania, na zapłonie nie świeci kontrolka ładowania.

pomóżmi 15 Aug 2014 13:43 5367 8
  • #1
    pomóżmi
    Level 12  
    Witam. Mam wielki problem z moim autkiem golf 2 1.6D. Otóż wczoraj wracając do domu zaobserwowałem że słabiej świecą się światła i szaleje wskazówka prędkościomierza. Podczas jazdy światła zgasły prawie całkiem i wyłączyło się radio. Zgasiłem samochód w celu sprawdzenia przewodów czy coś się uszkodziło. Nic takiego nie widziałem. Akumulator padł prawie całkiem. Przekręciłem zapłon to nie świeciła się kontrolka od ładowania. Odpaliliśmy auto na kable i na wolnych obrotach nie świeciła się kontrolka. Przy gazowaniu kontrolka się zaświecała a wskazówka obrotów szalała. Przytrzymałem auto na wysokich obrotach przez chwile to pokazało się ładowanie. Przejechałem się kawałek i znowu brak ładowania. Może to być skończenie się szczotek w alternatorze? Może ktoś miał doświadczenie z takim przypadkiem?
  • #2
    Maciek051996
    Level 28  
    pomóżmi wrote:
    Może to być skończenie się szczotek w alternatorze


    Tak , mogą to być kończące się szczotki.
  • #3
    pomóżmi
    Level 12  
    Ale po włączeniu zapłony nie zapalała by się kontrolka ładowania?
  • #4
    Gerri
    Mercedes specialist
    Często prąd kontrolki idzie przez wirnik (jest współzależnośc) Wtedy nie ma ładowania, ale kontrolka nie swieci.
  • #5
    pomóżmi
    Level 12  
    Dzięki wielkie. Trzeba zacząć wymontowywać alternator i sprawdzić co się z nim dzieje :)

    Dodano po 1 [godziny]:

    rozebrałem alternator i szczotki są w bardzo dobrym stanie, czyżby przepalony zwój?
  • #6
    nikusert
    Level 39  
    Witam
    Sprawdź miernikiem wirnik na przejście.Jeżeli wirnik sprawny ,pewnie uszkodzony regulator ,może to bjawić się brakiem kontrolki ładowania.
  • #7
    MariuszKruk
    Level 2  
    Kolego , miałem taki problem w Seacie Toledo. Przyczyną było przerwanie przewodu niebieskiego, podającego prąd na alternator. Sprawdź miernikiem, czy po włączeniu zapłonu bez odpalania, na niebieskim przewodzie przy altku pojawia się napięcie. Jeśli jest to oznacza winę alternatora. Jeśli nie, to oznacza najczęściej przerwę w tym kabelku. Można zamiast tego awarię usunąć podłączając w jego miejsce napięcie ze skrzynki bezpieczników, ważne, żeby pojawiało się ono po włączeniu stacyjki.
  • #8
    pomóżmi
    Level 12  
    Prąd z kabelka niebieskiego jest podawany na alternator. Sprawdzałem. Sprawdzałem miernikiem napięcia. W aku jest ponad 12 na zgaszonym i odpalonym silniku. Gdyby było ładowanie pokazywało by ok 14 na odpalonym. Jedyne wyjście to chyba wymiana alternatora
  • #9
    nikusert
    Level 39  
    Sprawdź co się Tobie radzi,po co wymieniać alternator jak nie wiesz co mu dolega.Sprawdzałeś przejście na wirniku.