Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony 42W805A - Brak sygnału z satelity

smbmario 16 Sie 2014 19:23 2226 5
  • #1 16 Sie 2014 19:23
    smbmario
    Poziom 2  

    Witam,
    Posiadam telewizor Sony 42W805A i zbiorczą antenę satelitarną dla całego bloku zamontowaną na dachu.

    Poniżej wrzucam gąszcz ustawień jakie są w tv. Jakiś czas temu odbierałem bez problemu HotBird ( wnioskuje po liście kanałów które miałem). Po skróceniu kabla i zrobieniu gniazdka na gotowo w ścianie sygnał zanikł. Odbieram tylko telewizję naziemną i radio, które są w tym samym kablu. Wcześniej odbierałem wszystko naraz. Czy jest możliwość, źle zamontowałem kabel i nagle wycieło satelite a została tylko naziemna?? Czy to moze kwestia ustawien w TV. Nie pamietam jakie wtedy wybrałem, coś na chybił trafił. Please help.

    Konfiguracja anteny: Dystr. za pomocą poj. kabla / Stała antena lub DiSEqC

    Rodzaj przeszukiwania: pełne / ręczne / sieciowe

    Częstotliwość dolnego pasma LNB: 9750 Mhz (domyślnie)
    Częstotliwość górnego pasma LNB: 10600 Mhz (domyślnie)
    Sygnał 22 kHz: Automat / wyłączony
    Kontrola DiSEqC - Wyłączony / Toneburst B / Toneburst A / C / B / D
    Napięcie LNB: 14/19V / 13/18V / Wył

    Transponder 10744Mhz, pozioma, 22000ksym/s

    moc sygnału / jakość sygnału - BRAK.

    0 5
  • #2 17 Sie 2014 09:53
    ansat
    Poziom 25  

    Napięcie LNB powinno być Włączone a u Ciebie jest Wyłączone.

    0
  • #3 17 Sie 2014 11:31
    induriel_instalator
    Poziom 12  

    To akurat zależy od rodzaju instalacji. Zasilanie na LNB nie jest potrzebne gdy masz instalacje na multiswitchu, który sam zasila konwerter.
    Istnieją różne opcje dlaczego u Ciebie nie ma telewizji SAT.
    np.
    1. Źle zamontowane gniazdo.
    2. Uszkodzone gniazdo
    3. Zamontowane gniazdo przelotowe zamiast końcowego
    4. Zamontowanie gniazda końcowego o wysokim tłumieniu

    Co do ustawień to faktycznie jeśli nie masz instalacji opartej na multiswitchu to lepiej włączyć to zasilanie na LNB.

    0
  • #4 17 Sie 2014 19:24
    mihal2002
    Poziom 43  

    induriel_instalator napisał:
    Zasilanie na LNB nie jest potrzebne gdy masz instalacje na multiswitchu, który sam zasila konwerter.

    To wyłącz zasilanie LNB w TV i napisz czy działa.
    Jak tak będziesz podpowiadał to życzę twoim klientom powodzenia.
    induriel_instalator napisał:
    3. Zamontowane gniazdo przelotowe zamiast końcowego

    Tu także nie będzie sygnału?

    0
  • #5 17 Sie 2014 19:53
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    smbmario napisał:
    zbiorczą antenę satelitarną dla całego bloku zamontowaną na dachu.

    Dowiedzieć się w spółdzielni co to dokładnie jest, i ustawić wtedy jak ma być.
    smbmario napisał:
    Po skróceniu kabla i zrobieniu gniazdka na gotowo w ścianie sygnał zanikł

    Sprawdzić pewność montażu kabla, jak i samo gniazdko.

    0
  • #6 19 Cze 2016 00:04
    smbmario
    Poziom 2  

    Uszkodzone gniazdko. Dzieki za podpowiedzi. Gniazdko wywalilem do kosza.

    0