Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony VX-1000e - powolny i głośny układ wysuwu taśmy

zyleta_vx1k 19 Sie 2014 18:01 1110 1
  • #1 19 Sie 2014 18:01
    zyleta_vx1k
    Poziom 1  

    Witam,
    Posiadam dwie kamery Sony VX-1000e, obie są w pewnym stopniu uszkodzone, chciałbym raczej naprawić jedną, drugą użyć jako częsci zamienne, ewentualnie naprawić obie.
    1. Mechanizm wysuwu taśmy nie działa prawidłowo, działa wolniej niż powinien oraz silnik pracuje znacznie głośniej. Zapala się kontrolka informująca o błędzie i uniemożliwia nagrywanie - na playbacku działa poprawinie oraz udało mi się kilka razy doprowadzić ją do nagrywania i też jest dobrze, problemem jest prawdopodbnie silnik.
    Dodatkowo zaobserowałem wcześniej, że czasem na nagraniach występują czerwone i/lub zielone paski - wydaje mi się, że jest to problem zużywających się kondensatorów.
    2. W drugiej problem polega na tym, że pewnego razu zoom zwariował i zaczoł przybliżać na maxa, po jakimś czasie jednak odwiesił się, ale focus jest cały czas rozregulowany - w trybie manualnym nie można też go ustawić.
    Po za tym przerwana jest taśma łącząca się z przyciskami od playbacku, w efekcie nie podświetlają się ani nie reagują.

    Oczywistą sprawą była by zamienienie całego układu od pracy taśmy. Chciałby się również dowiedzieć jakiego rodzaju smaru nanosi się na elementy głowicy. Proszę o jakiekolwiek rady, także o informacje o dobrych serwisach/osobach będacych w stanie podjąć się naprawy tego sprzętu ( w okolicach Bydgoszczy pewne serwisy udmówiły mi naprawy sprzętu). Moge przesłać nagrania z powyższymi usterkami.

    0 1
  • #2 31 Sie 2014 00:33
    Sting
    Specjalista - kamery

    Chętnie podejmiemy się naprawy.
    W dozwolonej komunikacji podam adres.

    0