Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung le37r87bd - dziwne kolory na czarnym tle na HDMI

AdamAsnyk91 19 Aug 2014 20:25 3417 9
  • #1
    AdamAsnyk91
    Level 2  
    Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post tutaj więc w przypadku błędów tudzień niedomówień proszę o wyrozumiałość, naturalnie zapoznałem się z regulaminem forum i przyswoiłem sobie zasady umieszczania postów, przynajmniej mam taką nadzieję. Opiszę mój problem. Naprawiam telewizor Samsung le37r87bd, problem polega na tym iż po ok. 2-3 minutach na ekranie (w miejscach gdzie powinno być czarne tło) pokazuję się kolorowe (głównie czerwone ale także i niebieskie i zielone) plamy. Załączone zdjęcia pokazuję obraz przed pojawieniem się problemu jak i w jego czasie. Dodam że owa wada występuje jedynie przy połączeniu urządzenia z telewizorem złączem HDMI; inne złącza dzałają bez problemu (naturalnie sprawdzałem na kilku kablach HDMI a także na 2 odtwarzaczach DVD i komputerze i problem występuje ciągle). Pragnę dodać iż telewizor czasami nie startuje z podłączonym urządzeniem przez HDMI. Dzisiaj nie mam dostępu do telewizora (jest poza domem, kolega z serwisu użyczył mi miejsca na naprawę). Jutro dokonam pomiarów ale prosiłbym dzisiaj o jakieś sugestie... Normalnie podejrzewałbym T-CON ale jako iż inne złącza działają obawiam się że to płyta główna. Pozdrawiam, Adam :) PS. jasność wyświetlania jest zmniejszona, przy pełnej jasności problem prawie nie występuje.Samsung le37r87bd - dziwne kolory na czarnym tle na HDMI Samsung le37r87bd - dziwne kolory na czarnym tle na HDMI Samsung le37r87bd - dziwne kolory na czarnym tle na HDMI Samsung le37r87bd - dziwne kolory na czarnym tle na HDMI
  • #2
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jest to uszkodzony układ AS15F na T-con. (korekcja gamma)

    Pozdrawiam
  • #3
    mirex
    Level 43  
    AdamAsnyk91 wrote:
    Dodam że owa wada występuje jedynie przy połączeniu urządzenia z telewizorem złączem HDMI; inne złącza dzałają bez problemu
    AdamAsnyk91 wrote:
    Normalnie podejrzewałbym T-CON ale jako iż inne złącza działają obawiam się że to płyta główna
    zbyszekskibinski wrote:
    Jest to uszkodzony układ AS15F na T-con.

    Jesteś pewien?
  • #4
    AdamAsnyk91
    Level 2  
    Spróbuję dziś wymienić AS15F, jeśli to nie pomoże obawiam się o uszkodzenie jakiegoś układu na płycie głównej, dziękuję za zainteresowanie tematem :)
  • #5
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jeśli układ ten znacznie się nagrzewa zaraz po uruchomieniu, to wymieniaj od razu, nawet się nie zastanawiaj.

    Pozdrawiam.
  • #7
    słoń. trąbalski
    Level 1  
    zbyszekskibinski wrote:
    Jest to uszkodzony układ AS15F na T-con. (korekcja gamma)



    Jestem przeciwnego zdania.

    ps
    Skibiński jest raczej mało wiarygodny. ;)
  • #8
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    mirex wrote:

    Jesteś pewien?


    W tych Samsungach, które używają matryc AUO, AS15 to powszechna usterka, autor wcześniej pisał, że problem nie występuje przy maksymalnej jasności. Pewnie, ze usterka może być gdzie indziej (np. układ od HDMI, Silicon Images znajdujący się na środku płyty mógł się uszkodzić itp) ale te usterki nie występowały w tym modelu wcześniej, w przeciwieństwie do AS15F, który daje takie efekty jak na obrazkach. A tego czy obraz nie robi się taki na wejściach euro i antenowym-to nie ostateczny argument jeszcze, bo obraz z HDMI prezentuje się z wyższą rozdzielczością i może być nasycony większym kontrastem, jaskrawością nadaną dodatkowo przez urządzenie sterujące, i możliwe, że dopiero po obróbce sygnału przez HDMI padający układ AS15F zaczyna szwankować przy pewnych parametrach obrazu tylko także weź to pod uwagę również szanowny 'mirexie'.
    Pewny jestem? No głowy ci nie dam urwać, w końcu na odległość to ostatecznej diagnozy nie ustalisz, forum to tylko ma przybliżać komuś w poszukiwaniu usterki.
  • #9
    mirex
    Level 43  
    Biorę różne możliwości.
    Dlatego nie ośmieliłem się napisać - "jest to uszkodzony układ AS15F na T-con". ;)

    zbyszekskibinski wrote:
    Pewny jestem? No głowy ci nie dam urwać, w końcu na odległość to ostatecznej diagnozy nie ustalisz, forum to tylko ma przybliżać komuś w poszukiwaniu usterki.

    No to po co sugerujesz "wymieniaj", skoro wiadomo, że ten układ scalony reaguje na testy termiczne.
    I znowu ... na ogół, ale to nie znaczy zawsze. Tym niemniej to już więcej danych do wymiany.

    Ja znam jeszcze inny powód podobnego zachowania, ale na razie zmilczę. Niech się dzieje według Skibińskiego. ;)
  • #10
    AdamAsnyk91
    Level 2  
    Po pierwsze, dziękuję za żywą dyskuję, po drugie przejde do sedna... nie wymieniłem AS15, układ się nie grzeje a zmierzone na nim napięcia zdają się być prawidłowe. postaram się przetestować telewizor na innym T-CON-ie (takim samym modelu naturalnie) aby wykluczyć jego usterkę. Ale chyba moża już z pewną dozą prawdopodobieństwa powiedzieć że winna jest płyta główna. Pozdrawiam wszystkich :)