logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK 125 - Jak złożyć kartery i ustawić biegi? Szczelina i opór wałka zdawczego

dominik1996r 20 Sie 2014 11:40 3159 4
REKLAMA
  • #1 13892266
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam. Mam problem jak w temacie a dokładniej to tak:
    Miałem zakręconą tę oprawę uszczelniającą z simmeringiem w prawym karterze.Złożyłem silnik, nowe łożyska lecz to co idzie na wałek zdawczy zostało bo było w dobrym stanie. Zacząłem składać na razie bez wału. No i jest minimalnie szczelina. Odkryłem, że łożysko wystaje z karteru po odkręceniu tej oprawy uszczelniającej. Wystaje tak z 1,5mm może 2mm. Można to skręcić ale wtedy wałek zdawczy ciężko chodzi, nie chce nawet ruszyć. Pytanie pierwsze. Czy ma być tam jakaś grubsza uszczelka? Po drugie czy biegi mają tak wchodzić ciężko, że jak mam rozpołowiony silnik to ręką jest dosyć ciężko wrzucić bieg. Wydaje mi się, że ktoś kombinował ze śrutem i sprężyną. W katalogu niestety nie pisze o jego rozmiarze. Dobrze, że biegi wchodzą ciężko ale czy to będzie czuć "pod nogą"
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13894603
    Polos113
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Czy na wałku zdawczym nie ma jakiś zbędnych podkładek dystansujących?
    Czy to są kartery z jednego silnika, czy od 2-óch innych?

1.Łożysko powinno być na równo z karterem.
    2.Biegi powinny trochę ciężko chodzić w ręce, szczególnie jak nie jest wsadzony wałek od startera i przykręcony dekiel.

Jeszcze ważna uwaga:
    Miedzy wałkiem głównym a zdawczym jest taka specjalna podkładka z jednej strony wklęsła w stronę sprzęgła.
  • REKLAMA
  • #3 13895225
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Tak to tylko ta podkładka tam jest. Ten silnik był złożony ale kupiłem go bo był piasek na wale i w ogóle. Szkoda, że wcześniej nie sprawdziłem jak to chodziło ale jak rozpołowiłem go nie do końca to połówki się rozjechały i nie można było złożyć. Podejrzewam, że wina była właśnie z tej strony. Ta podkładka tym wklęsłym idzie na wałek a od zdawczego normalna. Jak dokręcę to na luzie wałkiem nie idzie obracać. Z jednej strony łożysko jest zakryte, może ten simmering to tak w razie czegoś? Dam grubszą podkładkę ewentualnie i będę widział co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 13895304
    Polos113
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    A ew. czy można było jakieś zdjęcia wrzucić?
    Chyba, że jeszcze ten simmering jest za szeroki. On też nie powinien wystawać poza ten dekielek.
  • #5 13897234
    dominik1996r
    Poziom 18  
    Jeszcze raz rozebrałem, łożysko minimalnie nie weszło na wałek. Początkowo nie było tego widać. Dziękuje za pomoc zamykam :)
REKLAMA