Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar CZ340 - Sprężarka zamrażarki nie może ruszyć po krótkim zaniku zasilnia.

lukaszek_socho 21 Sie 2014 09:25 1833 5
  • #1 21 Sie 2014 09:25
    lukaszek_socho
    Poziom 18  

    Witam

    Polar CZ 340 w moim domu ma pewien denerwujący problem. Gdy sprężarka zamrażarki chodzi i nastąpi krótki zanik napięcia w sieci po przywróceniu zasilania sprężarka nie może ruszyć. Usterka wygląda tak:

    - po przywróceniu zasilania sprężarka rusza na 2-3 sekundy po czym słychać z tyłu pyknięcie i sprężarka się wyłącza.
    - po minucie znów słychać pyknięcie i sprężarka rusza na 2-3 sek po czym się wyłącza.
    - po włączeniu/wyłączeniu/włączeniu sprężarki z przełącznika na górnym panelu jest to samo.

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzone zabezpieczenie termiczne. Jak sprężarka chodzi to zabezpieczenie się lekko grzeje, jak sprężarka się wyłączy i znów włączy to prąd rozruchowy powoduje zadziałanie zabezpieczenia. Jak zabezpieczenie ostygnie to prad rozruchowy znów powoduje rozłączenie i tak ciągle.
    Dodam, że jak wyłączę zasilanie, odczekam aż zabezpieczenie załączy i zaczekam jeszcze z 5 minut żeby wystygło to zamrażarka normalnie się włącza i może działać nawet rok bez problemu. Problem wystąpi tylko jeśli podczas pracy sprężarki zamrażarki na kilka sekund zaniknie zasilanie.

    Dobrze myślę czy problem jest inny???

    0 5
  • Pomocny post
    #2 21 Sie 2014 10:23
    dzolo35
    Poziom 20  

    Twoja lodówka pracuje prawidłowo.
    Nic przy niej nie majstruj.
    Lepiej poczytaj o zasadzie działania lodówki, to może zrozumiesz czemu się tak dzieje.
    Jeśli masz częste takie przerwy z prądem ,to w obwód zasilania lodówki (w rozdzielnicy), możesz wpiąć np: Przekaźnik czasowy PCR-513.

    0
  • Pomocny post
    #3 21 Sie 2014 11:07
    kkknc
    Poziom 42  
  • #4 21 Sie 2014 12:38
    lukaszek_socho
    Poziom 18  

    Nie powinno być tak, że zamrażarka sama się kiedyś uruchomi? U mnie kiedyś po takim zaniku napięcia przez cały weekend tak pykała bo nikogo nie było w domu.
    Nikt z sąsiadów nie ma takiego problemu jak ja a przecież u nich światło gaśnie tak samo jak u mnie. Nie ma też problemu z lodówką, tylko zamrażarka tak szaleje.

    Po dokładniejszej obserwacji jest tak:

    - po zaniku zasilania sprężarka zamrażarki buczy przez 3-4 sekundy i coś ją rozłącza.
    - 2-3 min później włącza się sprężarka na 7-10 sek i się wyłącza
    - 2-3 min później na 2-3 sek włącza się buczenie
    - buczenie włącza się jeszcze ze 2-5 razy
    - włącza się sprężarka na 7-10 sek
    - cykl się powtarza.

    Tak ma być? Raz jeszcze podkreslam, że bez wyłączenia z sieci nie ma szans żeby kiedyś zamrażarka zaczęła działać sama z siebie.

    0
  • Pomocny post
    #5 21 Sie 2014 22:05
    kkknc
    Poziom 42  

    lukaszek_socho napisał:

    Tak ma być? Raz jeszcze podkreslam, że bez wyłączenia z sieci nie ma szans żeby kiedyś zamrażarka zaczęła działać sama z siebie.

    Wskaż miejsce w którym to napisałś
    Sprężarka podczas pracy wytwarza ciśnienie, jak ją wtedy za trzymasz to dopóki ciśnienie nie spadnie sprężarka nie ruszy. Aby się nie spalił ma zabezpieczenie termiczne. Które nagrzewa się jak silnik nie startuje i rozłącza silnik. Jak ostygnie cykl się powtarza aż silnik ruszy. Nie trzeba wyłączyć z sieci by ruszyła.

    0
  • #6 21 Sie 2014 23:02
    lukaszek_socho
    Poziom 18  

    W pełni się zgadzam, że sprężarka nie ruszy gdy w układzie jest wysokie ciśnienie i uważam to za słuszne.
    U mnie jednak sprężarka nie ruszy nigdy bez wyłączenia z sieci. To wygląda jakby te przerwy były za krótkie lub zabezpieczenie za słabe. Jak się usłysz, że zabezpieczenie odpuściło to trzeba poczekać jeszcze ze 3 min z włączeniem. Jak się włączy od razu po pyknięciu to sprężarka chodzi 10-15 sekund i wywala zabezpieczenie.

    Pokusiło mnie i rozebrałem puszkę przy sprężarce. Jest tam Unidad Hermetica 3003-4. na przewodzie neutralnym i element 205 NFBYY na przewodzie fazowym. To jest odrębny podzespół czy to całość z 3003-4? 3003-4 rozebrałem i pozystor jest cały ale w środku widać lekkie osmolenie (jak od dymu ze świeczki). 17 lat temu gdy lodówko-zamrażarka była nowa ojciec ją reklamował na tą przypadłość. Serwisant stwierdził wtedy, że napięcie w sieci jest za niskie (fakt wtedy było niskie i brakowało trochę do 220V) i to jest przyczyna. Teraz napięcie jest ok. 235-245V więc ta przyczyna już odpada.

    0