Witam!
Widze że maoja wypowiedź wywołała małą burzę . Ok prare spraw na początek i przejdzeimy do konkretów jak zaporoponował jeden z kolegów.
1. Temat ten DOTYCZY TYLKO i WYŁĄCZNIE LAPTOPÓW FIRMY IBM- zgodnie z pytaniem zadanym na początku, stad wypowiedzi że miałem Compaqa , Toshibe czy coś innego są NIJAK to tematu.
2. NIE było moim zamiarem nikogo straszyć - takie są FAKTY o czym za chwile.
3. Bardzo podobają mi sie wypowiedzi ludzi mających 3000 z kawałkiem postów że ''Ja zawsze wyciągam baterie ze swojego laptopa jak korzystam z zasilacza'' i nic się nie dzieje

Ja też zawsze wkładałem np wtyczki od portu COM czy LPT przy WŁĄCZONYM zasilaniu i NIGDY NIC się niedziało aż wkońcu poleciał port.
4. To że mam 1 wypowiedź na koncie nie znaczy że się tu pojawiłem i sieje sensacje . Miałem tu kilka kont ale zawsze zapominam hasła i zakładam nowe

. Poza tym uważam że lepiej mało pisać i MĄDRZE niż mieć dużo postów i PISAĆ GŁUPIO.
Ok wylałem jad czas na konkrety.
Z eepromem NA PŁYCIE GŁOWNEJ ( NIE W BATERII - jak co nie którzy pisali ) spotkałem się przy zasasłowanych laptopach IBM oraz przy naprawie tzw. CRC (Cycle Redundant Check) erroru. Otuż w tych laptopach hasło jest przechowywane w bardzo złośliwym eeopromie 24RF08 - nie mylić z 24c16.czy innymi stosowanymi w innych lapach czy kartach dostępu. NIE MOŻNA TEGO eepromu czytać porogramatorami od 24c... . Mają one taką ceche że jest do nich dostęp drogą radiową!!! tak tak RF i stosowane są jako specycficzne zabezpieczenie. OK tyle gwoli eepromu. Miałem przyjemność korespondować z człowiekiem z AUSTRALII
który opracował metody naprawy tego eerpomu oraz opisał jego działanie.
Przy starcie lapy IBM czytają i zapisują eeproma w którym jest zawarte coś w rodzaju 'odcisku palca' każdego modelu . Stąd nie jest możliwe np. przegranie zawartości z innego modelu. Zawartość ta jest czytana od startu do wgrania systemu UWAGA !!! około 3300 RAZY!!!!!!!!!!
(Jak widać żeby nie zaszokować podałem mniejszą liczbę a ta i tak zadziwiła

) a teraz cytat 'Between the time you switch ON your late model TP [the ones fitted with 24RF08 eeprom] and when your operating system starts to boot, the eeprom will have been accessed about 3,300 times' co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle co napisałem powyżej.
A teraz cytat króry wyjaśni moje ostrzeżenie. ''If you take any late model TP fitted with a 24RF08 eeprom and remove the main battery, then run it just from the AC adaptor, and during the boot process pull out the plug from the AC adaptor to the wall socket, 9 times out of 10 you will have a CRC Error, do it 3 or 4 times and I guarantee you will have a CRC ERROR! '' co należy tłumaczy mniej więcej tak ' jeżeli masz nowego IBM (jak kolega co pisał pytanie) i wyjmiesz baterie i w czasie bootowania procesu wyciągniesz wtyczke z sieci(zabraknie prądu) w 9 na 10 przypadkach bedziesz miał CRC error , a jak zrobisz tak 3 czy 4 razy gwarantuje że bedziesz go miał!!!'
NIe wiem czy ktoś widział ale często trafiały do mnie IBM w których przy starcie pojawia się BAD CRC ERROR i ......... kicha stad moje ostrzeżenie. Od razu mówie że w serwisie wymienieją CAŁĄ PŁYTE GŁÓWNĄ!!! Komputer z CRC NIE BOTUJE I NIE WCHODZI DO BIOSU!!!!!! Są metody naprawy ale tu już polecam lekturę strony JOe'go :http://www.ja.axxs.net/unlock/crc_repair.htm
A wielopostowcom radzę więcej pokory bo to że ktoś napisał 3000 postów nie świadczy że zjadł wszystkie rozumy:D