Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NIKON coolpix L27,chowający się obiektyw chwilę po włączeniu.

Mac.Gyver 21 Aug 2014 12:19 2697 6
  • #1
    Mac.Gyver
    Level 10  
    Witam
    Jestem praktykującym elektronikiem. Co prawda nie zajmuję się na co dzień aparatami ale na prośbę koleżanki spróbowałem go obejrzeć. Aparat jest po upadku przez to ułamał się w obiektywie jeden mały kołek znajdujący się przy matrycy który odsuwał jedną soczewkę. Przez to nie potrafił się schować i można się domyśleć wyświetlał komunikat błąd obiektywu. Po sklejeniu go i ostrożnym poskładaniu obiektywu niestety znów jakiś problem. Po włączeniu brzęczyk się odzywa, obiektyw normalnie się wysuwa ale po około 1,5 s wracał z powrotem i aparat ucichł a na wyświetlaczu między czasie nic się nie pokazało.I tak się koło zamyka.Dlatego moja prośba do was jaki macie pomysł na rozwiązanie tego problemu? Są tam jakieś dwa czujniki położenia może one coś mogą mieszać? W najgorszym wypadku będę musiał poszukać gdzieś nowego obiektywu ale niestety dość się cenią na te części zamienne a naprawa musi być jeszcze opłacalna.Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    Mac.Gyver
    Level 10  
    Zdjąłem tylko tylną ściankę gdzie znajduje się matryca, a ten kołek znajduje się właśnie na tej ściance tuż przy matrycy. Ale przy otwieraniu wypadła środkowa część obiektywu do której podłączona jest taśma.Włożyłem ją z powrotem do prowadnic, mam nadzieję że dobrze bo nic się nie blokuje. Bo jeśli by się coś blokowało to znów wyświetliłby się komunikat "błąd obiektywu". A tu niby wszystko ok a a obiektyw od razu ucieka i aparat wyłącza się.
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    Mac.Gyver
    Level 10  
    Kojarzę ten element zaznaczony strzałką.Właśnie zauważyłem też że jest nieco pogięty.Rozumiem że ta końcówka tego elementu chowa się do czujnika i ma byś w środku bo jest to czujnik Ir? Ustawiłem go trochę żeby się nie złamał i się chował. Ale możliwe że nadal nie ustawia się właściwie. Rozebrałem go ponownie i sprawdziłem go kręcąc obiektywem czy ta końcówka chowa się do czujnika. Niby jest dobrze.Co jeszcze by można było zrobić ?
  • #6
    Mac.Gyver
    Level 10  
    Temat nadal aktualny, Koledzy co radzicie jeszcze ? Obiektyw nadal ucieka zaraz po włączeniu.
  • #7
    bogusdr
    Level 20  
    Witam
    Sprawdz dokladnie czy nie masz zablkowoanego mechanizmu AF.
    Jesli soczewka ostrosci nie ustawi sie poprawnie obiektyw wlasnie tak sie zachowuje.
    Czasem jest to malenkie ziarenko piasku ktore niw idac golym okiem
    Pozdrawiam