Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung 215TW - brak podświetlenia

exkontakt 21 Aug 2014 14:29 1356 6
Przewód Toplex
  • #1
    exkontakt
    Level 9  
    Witajcie
    Monitor jak w tytule Samsung 215W
    Samsung 215TW - brak podświetlenia

    Problem z podświetleniem, gaśnie po sekundzie.

    Identyczny problem był poruszany w temacie Link jednak nie został on rozwiązany...

    Zostały wymienione wszystkie elektrolity oprócz głównego. Zasilacz daje napięcie 13,3V prawidłowe.
    Próbowałem sprawdzić czy jest obraz przyświecając żarówką, jednak nic nie widzę, nie wiem jak silne ma to być źródło światła.

    Próbowałem uruchomić bez podpiętych świetlówek i ku mojemu zdziwieniu dostrzegłem przeskakującą iskrę na elemencie zaznaczonym na czerwono (od lutu do pobliskich ścieżek).
    Samsung 215TW - brak podświetlenia
    Jak się przysłuchać płycie to delikatnie jakby coś skrzeczało...

    Pytanie, co może być uszkodzone? Od którego elementu zacząć analizę usterki?
  • Przewód Toplex
  • #2
    skała
    Level 17  
    Witam. Sprawdź wszystkie Mosfety (to te cztery układy 8 nóżkowe) czy nie mają zwarcia. A potem przecież możesz sprawdzić oporności transformatorów. Masz ich aż sześć .Można oporności porównać między sobą.
  • Przewód Toplex
  • #3
    exkontakt
    Level 9  
    sprawdziłem mosfety bez wy lutowania (sprawdzić wy lutowane?) maja wartości w nornie (różnica kilku jednostek)
    1 900ohm-4,86kohma
    2 908-4,87k
    3 850-4,8k
    4 912-4,87k
    5 936-4,9k
    6 897-4,85k
    trzeci i piąty są zastanawiające (testowane na płycie bez wy lutowania) iskra przeskakuje na 3...
    Przejrzałem cały spód płyty pod lupą, żaden element nie wygląda na uszkodzony...

    Może jeszcze jakieś wskazówki lub pomysły ?
  • #4
    btomko
    Level 34  
    Podstaw świetlówki, lub rozbierz matrycę i zobacz czy któraś nie jest pęknięta lub nie łączy.
  • #5
    exkontakt
    Level 9  
    a co z faktem, że przeskakuje iskra z ścieżki na ścieżkę? raczej chyba nie jest to normalne zachowanie?
    sprawdzę te świetlówki i dam znać...
  • #6
    btomko
    Level 34  
    Zdanie zaczynamy z dużej litery.
    exkontakt wrote:
    że przeskakuje iskra z ścieżki na ścieżkę? raczej chyba nie jest to normalne zachowanie?

    Jak byś miał trochę wiedzy to nie pytał byś się o takie rzeczy.
  • #7
    exkontakt
    Level 9  
    Dziękuję za celną uwagę.
    Przyznaję się moja wiedza jest ograniczona i pytam mądrzejszych od siebie, co czasem wiąże się z zadawaniem totalnie głupich pytań.

    Wracając do tematu, rozdłubałem matrycę. Dwa kabelki są dosłownie zwęglone przy świetlówkach. jak mi się uda ściągnąć tą gumkę bez uszkadzania świetlówki postaram się przylutować, jeśli nie to zakupię nowe świetlówki i dam znać jak rezultaty.

    EDIT1
    Przelutowałem wszystkie kable do świetlówek (te cieniutkie). Wszystkie świetlówki są sprawne i nie gasną po sekundzie jak było wcześniej. Nie zapala się świetlówka na trzeciej przetwornicy patrząc od lewej ze zdjęcia płyty od strony druku. Nadal słychać delikatne bzyczenie. transformatorek pomierzony wcześniej i ma wartości w normie.
    EDIT2
    Przelutowałem transformatorek z sąsiednim- nadal świetlówka nie startuje. Bzyczenie pojawia się tylko ok 30 sekund, tak jakby się coś nagrzewało i ustaje. Niestety nie jestem w stanie "na ucho" namierzyć źródła tego dźwięku.
    EDIT 3
    Padnięty jest jeden transformator, ten na którym nie świeciła świetlówka. Musiałem się zakręcić i wlutować je bez zamieniania... Jak zakupię nowy dam znać czy monitor działa prawidłowo.

    Jakieś inne pomysły ?

    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

    EDIT 4
    Po wymianie transformatorka monitor działa jak nowy.
    Usterka została usunięta, dziękuję wszystkim za pomoc.