Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon IR 2270 - zacina kartki w utrwalaniu

serwislaser 21 Aug 2014 16:29 1710 6
    serwislaser
    Level 13  
    Maszyna zacina kartki w piecu, kilka cm. kartki wystaje z pieca reszta która zostaje przed wałkiem utrwalania jest zgnieciona w harmonijkę. Folię sprawdziłem, flagę czujnika naciągnąłem i nic każda kopia zostaje w piecu nieważne z którego podajnika idzie. Raz się udało ale kopia w połowie miała falę.
    tato56
    Level 30  
    Folię sprawdziłeś "wizualnie"? czy rozebrałeś piec? wyczyść grzałkę daj nowy smar sprawdź gumę i łożyska
    Darek0024
    Level 16  
    serwislaser wrote:
    Raz się udało ale kopia w połowie miała falę.
    Za ubogi ten opis.

Prosił bym by Pan sprawdził zacięcie pod serwisem. I podał na którym ps ma Pan zacięcie i jakiego rodzaju ono jest. A najlepiej niech Pan zrobi zdjęcie wyświetlacza z zacięciami.
    Jak wejść w serwis? Wciska Pan przycisk "łepek" z gwiazdką i następnie razem 2 i 8 i znowu przycisk "łepek" z gwiazdką. Nastepnie Copier>Jam> i tam będzie miał Pan zacięcia.

tato56 wrote:
    i łożyska

Ta kopiarka nie posiada łożysk w piecu:)
    serwislaser
    Level 13  
    folię wyciągałem i dałem nowy smar, kody zacięć podam trochę później
    m_wozniak
    Level 16  
    Podzielam opinię, że zatrzymanie kartki w piecu nie musi oznaczać problemu z piecem. Rzeczywiście tryb serwisowy ostatecznie rozstrzyga który czujnik był powodem zacięcia, w dodatku dotknięcie panelu dotykowego na tym zacięciu pokazuje Nr czujnika i rysunek, gdzie on się znajduje. Ale zgniecenie papieru pod piecem wskazuje, że należy wymienić zespół grzałki. Niestety zużycie ceramiki grzałki powoduje, że tarcie folii o ceramikę jest tak duże, że porusza się wolniej i papier nie zdąża trafić do następnego czujnika na czas. Myślę, że tryb serwisowy potwierdzi moje przypuszczenia.
    serwislaser
    Level 13  
    Przyczyną był plastik w drzwiach który końcami się opiera o kawałeczki gąbki i do niej właśnie się przyklejał.