Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Barracuda 7200.10 - Przypalony element (transil?) na elektroni.

młody14 22 Sie 2014 19:54 1002 13
  • #1 22 Sie 2014 19:54
    młody14
    Poziom 36  

    Witam.

    Dostałem dysk Seagate Barracuda 7200.10 który był niby nie sprawdzony.
    Podłączyłem do zasilacza - cisza. Nie uruchomił się, ani dysk ani zasilacz.
    Spróbowałem drugi raz - to samo. Tak więc odkręciłem elektonikę a tam...

    Barracuda 7200.10 - Przypalony element (transil?) na elektroni.

    Wziąłem miernik i sprawdziłem przejście w tym elemencie. Multimetr zaczął piszczeć więc nie ma przejścia.

    I teraz pytanie... Pozbyć się tego elementu? Jest szansa że HDD wtedy odpali?
    Może się coś zjarać (np. zasilacz) gdy nie będzie tego elementu?

    Pozdrawiam!

    1 13
  • Pomocny post
    #2 22 Sie 2014 20:14
    2443016
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 22 Sie 2014 20:24
    młody14
    Poziom 36  

    infografek napisał:
    Czy możesz odczytać jakieś oznaczenia jeśli są na jego obudowie?

    (ON) [to jest w kółku]
    A niżej: R739


    infografek napisał:
    Najlepiej wylutować ten element i zakupić nowy i wlutować nowy element.

    Hmm... raczej nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na ten dysk. Szukam jakichś domowych rozwiązań.

    Mam inny dysk Seagate (co prawda z innej serii ale transil wygląda wręcz identycznie) który jest zahasłowany (wyciągnięty z dekodera Cyfry+). Mógłbym od niego wylutować transil i wstawić do tego.

    0
  • #4 22 Sie 2014 20:33
    wqq
    Poziom 21  

    młody14 napisał:
    Multimetr zaczął piszczeć więc nie ma przejścia.


    Jesteś pewny?

    0
  • #5 22 Sie 2014 21:18
    młody14
    Poziom 36  

    Tego ze piszczal? Tak.

    0
  • #6 22 Sie 2014 21:20
    2443016
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 22 Sie 2014 21:26
    młody14
    Poziom 36  

    Jak sprawdziłem taki transil w sprawnym dysku, miernik wskazywał wartość ponad 400 (ale czego to nie wiem, nie jestem elektronikiem).

    0
  • #8 23 Sie 2014 16:34
    młody14
    Poziom 36  

    Wyłamałem ten trasil i dysk odpalił.
    Jest w dobrym stanie.

    Dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #9 23 Sie 2014 17:10
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Powinieneś uzupełnić brakujący element. Dysk będzie działał do pierwszego większego przepięcia na zasilaniu. Wtedy zamiast transila uszkodzą się inne elementy, które aktualnie pozostają bez ochrony.

    0
  • #10 23 Sie 2014 17:44
    młody14
    Poziom 36  

    Przepięć raczej nie przewiduję (mam nadzieję że moje zasilacze również) ;)
    Może kiedyś przelutuję ten element z innego Seagate.

    0
  • Pomocny post
    #11 23 Sie 2014 17:58
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Twój dysk, zaoszczędzisz kupę kasy na tym transilu (pewnie coś między 50 groszy a 1zł) :) Poprzedni właściciel zapewne też nie przewidywał przepięć. Przy okazji - nie musi być z Seagate. Większość, jeśli nie wszystkie dyski 3.5" mają wmontowane co najmniej dwa transile przy gnieździe zasilania - tylko warto ich nie pomylić, jeden jest przeznaczony do pracy na linii 5V, drugi na 12V.

    0
  • #12 23 Sie 2014 18:09
    młody14
    Poziom 36  

    dt1 napisał:
    Przy okazji - nie musi być z Seagate.

    Wiem, ale taki mam obecnie niezbyt potrzebny. No chyba że potrafisz rozkodować dysk z Cyfry+ :>
    Nie da się nic z nim zrobić. Jest tylko wykrywany w biosie.

    Transile w nim wyglądają niemalże identycznie. Jeden większy, drugi mniejszy. Ten większy pewnie od 12V a ten mniejszy od 5V. Wylutuje mniejszy i spróbuję :)

    0
  • Pomocny post
    #13 23 Sie 2014 18:16
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nie sprawdzaj na wygląd. Sprawdź/zmierz, który transil potrzebujesz i wymontuj ten właściwy.

    0
  • #14 23 Sie 2014 18:31
    młody14
    Poziom 36  

    Tak też zrobię :)
    Wszystko jasne więc zamykam temat.

    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi! :)
    Pozdrawiam!

    0