Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I 1.9dCi - słaby na niskich obrotach, gaśnie

hrabia_olo 24 Aug 2014 17:15 4134 18
    hrabia_olo
    Level 10  
    Dzień dobry,

Mam problem za swoją Laguną. Kupiłem kilka miesięcy temu od znajomego mechanika, który twierdził, że samochód w dobrym stanie. W drodze do warsztatu strzelił rozrząd. I się zaczęło. Po wymianie rozrządu, mechanicy powiedzieli, że turbina jest w kiepskim stanie i trzeba ją wymienić. Wymienili. Ponadto sprawdzili podobno całą mechanikę i jest ok, ale z elektryką to jest dramat i trzeba do elektryka jechać. Po tej wymianie był jak na moje niewprawne oko słaby - w końcu to 110KM, a mnie się wydawało, że jeździ jak moja stara Felicia, ale nic - nie znam się ;) Po jakichś 500 km zaczął gasnąć. I nie miało znaczenia czy na niskich obrotach czy wysokich. W końcu częstotliwość była taka, że nie mogłem przejechać 1km bez ponownego rozruchu. Z kluczyka palił od razu. Znalazłem gdzieś "po drodze" elektromechanika. Z błędów nic nie wynika. A w zasadzie po skasowaniu ich nie ma. Wymienili mi pompę paliwa (tą pod samochodem) wszystkie filtry, wyczyścili EGR, nic nie dało. Podobno problem był w kablu zabezpieczenia (immobilisera?) który przecięli i Laguna przestała gasnąć, ale dalej była dramatycznie słaba i dymiła na czarno. Na następne 500 km i potem znów to samo. Kolejny mechanik posprawdzał, nic nie wyszło. Problem rozwiązany - jakaś kostka podobno nie stykała. Znów tylko na jakieś 500km i to samo. Kolejny mechanik wymienił czujnik położenia wału, sprawdził szczelność układu intercoolera i podobno "zablokował EGR" - nie wiem co to znaczy. Laguna jeździ, nawet całkiem nieźle powyżej 2500 obrotów, ale na niższych obrotach jest słabiutko i gaśnie - moim zdaniem z braku mocy. Nie dymi już tak jak poprzednio. Ja specem nie jestem (mój pierwszy diesel), ale z fizyki pamiętam, że diesle to ciągną od dołu aż miło, a to trzeba kręcić do jakichś 2000 obrotów, żeby w ogóle jechało. Potem słychać turbinę i jedzie w miarę ok, ale i tak moim zdaniem nie tak jak powinien jechać 110 konny diesel. Doradźcie co to może być, bo szczerze powiedziawszy do mechaników straciłem zaufanie bo odwiedziłem ich z 10 (kilku nie opisanych w poście) i żaden nie umiał poprawnie usunąć problemu, a kasę brali zawsze. Już mi nawet chcą wymieniać to co było wymienione w poprzednim warsztacie, choć części kupowałem nowe (oczywiście poza turbiną ;). Może to jakaś pierdoła, którą mogę wymienić sam. A jeśli nie pierdoła to jak znaleźć rzetelnego mechanika, który nie powie mi, że to stary samochód z dużą budą i nic się nie zrobi (częsta opinia dlatego cytuję). Jak coś podpowiecie to pojadę i powiem "wymień mi Pan część X". W końcu znajdę gadzinę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Łukasz
    hrabia_olo
    Level 10  
    Turbina chyba regenerowana. Koszt był około 2000zł, jakieś wykresy do niej dostałem. Za nową było coś koło 4500zł - prawda to?
    jaca45l
    Level 1  
    hrabia_olo wrote:
    2000zł
    dużo za dużo
    hrabia_olo wrote:
    Za nową było coś koło 4500zł - prawda to?
    2900
    genek1000
    Level 35  
    A samochód gaśnie sam na wolnych , czy podczas ruszania po prostu brakuje mocy i zdusi . I jeden podstawowy błąd : czemu samochodu nie naprawia dalej ten co zaczął tylko zmieniasz mechaników :?:
    hrabia_olo
    Level 10  
    Wygląda tak jakby nie miał mocy i się "dusił". Na jałowym biegu pracuje bez zająknięcia, równiutko.
    Mechaników zmieniałem dlatego, że z racji zawodu co trzeci dzień jestem w innej części Polski. Jak mnie usterka dopadła w trasie to po prostu szukałem kogoś kto to naprawi. Nie było sensu turlać się w takim stanie kilkaset km, albo tym bardziej ciągnąć na lawecie.
    kawajo
    Level 17  
    Przepływomierz. EGR do czyszczenia
    majsster
    Level 23  
    Sam nic nie zrobisz nie masz żadnych urządzeń diagnostycznych nie zostaje Ci nic innego jak szukać mechanika ale takiego z polecenia.
    genek1000
    Level 35  
    majsster wrote:
    Sam nic nie zrobisz nie masz żadnych urządzeń diagnostycznych nie zostaje Ci nic innego jak szukać mechanika ale takiego z polecenia.

Niestety to co powiedział "majsster" to szczera prawda. Ta usterka nie będzie łatwa w zdiagnozowaniu ani tania w naprawie. Po mojemu turbina lub problem w układzie głowica-rozrząd. Już słyszę o nastym takim przypadku po zerwaniu paska. Niestety auto trzeba odstawić na kilka dni do warsztatu , najlepiej do tych, którzy wykonali ta naprawę.
    szymon198312
    Level 30  
    Zapytaj tych co wymieniali turbo co zrobili w ramach jego wymiany. Niestety często podczas wymiany turbo warsztaty nie robią całości pracy, podchodzą do tego jak do wymiany np rozrusznika czyli stare wyjąć, nowe włożyć i tyle. Dlatego ważne jest czy układ był czyszczony, czy olej który był w chłodnicy powietrza został usunięty, czy zostało sprawdzone ciśnienie oleju oraz zdjęta miska olejowa i wyczyszczony filtr odsrodkowy oleju. Bardzo często nie usunięte przyczyny awarii turbiny powodują jej awarie niedługo po wymianie lub prowadzą do uszkodzenia silnika
    kawajo
    Level 17  
    szymon198312 wrote:
    filtr odsrodkowy oleju.
    to nie maluch
    szymon198312
    Level 30  
    Zaskakujące stwierdzenie, sugerujesz ze nie posiada? To w jaki sposób pompa zaciąga olej, bo chyba nie przez kawałek rurki włożonej do miski olejowej.
    kawajo
    Level 17  
    I on się podpisuje mechanik :)
    Oczywiście że tak.
    szymon198312
    Level 30  
    kawajo wrote:
    Oczywiście że tak.

Może i masz rację z ta rurką, człowiek nie jest w stanie zapamiętać każdego silnika, ale to nie pomaga autorowi tematu w rozwiązaniu problemu.
    hrabia_olo
    Level 10  
    Spróbuję najpierw wymienić EGR i przepływomierz. To chyba dam radę sam wymienić. Jak myślicie kupić nowe czy używane? A jak to nie pomoże to chyba sprzedam to tak jak jest bo już siły nie mam.

Turbo było wymieniane razem z rozrządem. Nie pytałem szczegółowo, ale zapewniali mnie, że podchodzą do tematu profesjonalnie, a nie tylko "wyjmij-wstaw". Cena chyba też była dosyć profesjonalna jak na mój gust. Za wymianę rozrządu, regenerację głowicy, wymianę turbo i całą kosmetykę koło tego zapłaciłem 4500zł. Jak bym wiedział, że to tyle będzie kosztować to sprzedałbym to co jest od ręki. Po tamtej naprawie dołożyłem jeszcze na bidę ze 2000zł u kolejnych. Jak teraz Kolega mówi o kilku dniach w warsztacie i kosztownej naprawie to ja niestety widzę kolejne tysiące. Sprzedam to jakiemuś mechanikowi, zrobi sobie sam po godzinach i jeszcze się pocieszy samochodem, bo ja w takim tempie to do końca roku wydam sumkę, za którą kupiłbym samochód w naprawdę dobrym stanie.

A i jeszcze jedno zauważyłem - może to jakiś trop. Po wymianie rozrządu i turbo samochód pali jakieś 1.5 litra więcej na 100km.

Dziękuję za odpowiedzi. Nawet jak nie naprawię to mam terapię ;)
    hrabia_olo
    Level 10  
    No i problemu nie udało się wyeliminować. Dodatkowo poszły jeszcze jakieś panewki, które rozłożyły niedawno wymienioną turbinę i o mały włos nie zatarły silnika.
    Remont silnika został wyceniony na 3500zł.
    Tak na prawdę to nie mam pojęcia czy pakować kasę w ten samochód czy go nie sprzedać w takim stanie jaki jest. Nie wiem tylko czy ktokolwiek chciałby go kupić i czy nie będzie trzeba zezłomować. A jeśli ta druga opcja to w błoto pójdzie jakieś 13 tys zł.
    Doradźcie proszę co z tym zrobić.

Pozdrawiam
    hrabia_olo
    Level 10  
    Otrzymałem przypomnienie, aby podsumować i zamknąć temat.
    Problemów nie udało się rozwiązać. Zrezygnowałem z naprawy i próbowałem sprzedać samochód z uszkodzonym silnikiem. Przez kilka miesięcy Laguna nie znalazła nowego właściciela nawet za 1000zł. W efekcie samochód został zezłomowany.