logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co się psuje w solarnych ogrodowych lampach LED za 3 zł ?

MES Mariusz 24 Sie 2014 19:57 18612 20
REKLAMA
  • #1 13904308
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 224
    Witam.

Co się najczęściej psuje w solarnych ogrodowych lampach LED?

Mi padły dwie.

W pierwszej efekt - przy zasłonięciu baterii słonecznej, doida zapala się na ułamek sekundy mocnym światłem, po czym gaśnie. Ponowne odsłonięcie i zasłonięcie 0 ten sam efekt.

W drugiej rozładowany akumulator, który nie chce się ładować.

Baterie solarne działają.

Jakie macie doświadczenia z siedzącymi w środku układami?

Padają?
    Załączniki:
    • YX8018_Shiningic.pdf (451.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13904370
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    W tym dziadostwie za 3zł najczęściej padają akumulatorki. Sam mam ze 20 sztuk z ubitymi bateriami.
  • #3 13904387
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 368
    Posiadam cała garść przetwornic z ledami z takich lampek, pada wszystko zależy gdzie są wbite lub ustawione, najczęściej padają złącza lutowane w ogniwach foto.
    Włączniki też, nie mówiąc o akumulatorach gdzie deklarowana przez producenta pojemność to 600 mAh.
    Ważne jest uszczelnienie obudowy ogniwa foto i włącznika.
    Ale co można chcieć za 3 lub 5 PLN.
    Wrogiem takich konstrukcji jest woda.
  • REKLAMA
  • #4 13904512
    KStanek
    Poziom 22  
    Ocena: 75
    Padają jak koledzy napisali akumulatorki które z deklarowanych 600mAh mają rzeczywiście ok 200mAh sprawdzone na urządzeniu do ładowania PULSAR, potem ogniwa słoneczne. Czego to można się spodziewać jak to kosztuje w detalu 3zł, to w hurcie idzie to po jakieś 2,2zł. Czyli koszt rzeczywisty takiej produkcji to zapewne mniej niż 1zł. Bo widzicie pośrednicy najwięcej na tym zarabiają a weź to człowieku jeszcze poskładaj w jedną całość. Patrząc na to wszystko to CUD że to działa na samym początku. Za wiele nie obiecujcie sobie po zakupie takiego urządzenia. Uszczelnić owszem ale więcej za silikon zapłacimy i czasu zmarnujemy niż to nam potem po służy.

Znam takie przeżycia z uszczelnianiem świateł do jazdy dziennej. Służyły całe 2h jazdy. Teraz są inne które fabrycznie były przystosowane do warunków atmosferycznych oraz uszczelnione w fabryce i woda im nie straszna.
  • #5 13905124
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ktoś kojarzy jakie są parametry tych ogniw słonecznych? Ile prądu / jakie napięcie przy pełnym oświetleniu? Może by zapewnić drugie życie ogniwom, szeregowo i równolegle je łącząc i wykorzystując do ładowania czegoś większego?

Bo naprawiać się tego ewidentnie nie opłaca...
  • #6 13905175
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Nie jesteś w stanie zainwestować w jedną sztukę nowego i wykonać takie pomiary?
  • #7 13905234
    Darek0024
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    W niemal 90 procent przypadków które naprawiałem przyczyną awarii był akumulator lub brak styków i korozja. Gdy któraś lampka w moim ogrodzie ulegnie awarii wymieniam jej akumulator na nowy i okablowanie. Dodatkowo przewody lutuje wprost do akumulatorka, zalewam silikonem elektronikie oraz miejsca przylutowania przewodów do akumulatora. tak przerobiona lampka świeci około 3 lat. Ale nie wszystkie lampki za 3 zł to szrot. Zdarzają się takie które świecą całą noc bardzo jasno ale to rodzynki :):)
  • #8 13905780
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Darek0024 napisał:
    W niemal 90 procent przypadków które naprawiałem przyczyną awarii był akumulator lub brak styków i korozja. Gdy któraś lampka w moim ogrodzie ulegnie awarii wymieniam jej akumulator na nowy i okablowanie. Dodatkowo przewody lutuje wprost do akumulatorka, zalewam silikonem elektronikie oraz miejsca przylutowania przewodów do akumulatora. tak przerobiona lampka świeci około 3 lat. Ale nie wszystkie lampki za 3 zł to szrot. Zdarzają się takie które świecą całą noc bardzo jasno ale to rodzynki :):)

Mam tego całą masę koło domu i w ogrodzie (30szt). Wszystkiew kupione za cenę 4zł, wszystkie zaraz po zakupie uszczelnione silikonem. Jak dotychczas (3lata od zakupu) 3/4 lampek jeszcze świeci na oryginalnych akumulatorkach, ale świecą krótko (na początku użytkowania 5-7h a obecnie tylko 2-3h). Lampki stoją w dobrze nasłonecznionym miejscu, więc naładują się do pełna przez dzień.

Co do użycia ogniw słonecznych to można z nich zrobić ładowarkę. To ogniwo daje w pełnym słońcu ok 1,7V 100mA a w zwarciu nawet 300mA. Połączyć takich kilka(naście) i powstanie fajna ładowarka lub zasilacz do jakiejś małej konstrukcji (np miniwzmacniacz czy oświetlenie ledowe).
  • #9 13906216
    Darek0024
    Poziom 16  
    Sprawdzałem kiedyś parametry ogniwa z lampki solarnej i wyszlo mi ze maksymalny prąd to 20mA i napięcie jałowe 3V :-D
  • #10 13906365
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Darek0024 napisał:
    Sprawdzałem kiedyś parametry ogniwa z lampki solarnej i wyszlo mi ze maksymalny prąd to 20mA i napięcie jałowe 3V :-D

Są różne ogniwa, lepsze i gorsze. Widocznie miałeś gorsze albo zabrudzone
  • REKLAMA
  • #11 13906388
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Są tak tanie i zawodne bo stosuje się w nich extremalnie tanie baterie,przetwornice i ledy oraz obudowy.Aby działały przez kilka lat należało by wszystkie podzespoły wymienić,totalna garażowa masówka z chin.
  • #12 13906425
    Darek0024
    Poziom 16  
    problem.z.ko napisał:
    Darek0024 napisał:

Pierwszy raz sie spotykam z solarami o parametrach jakie podales:) Zapewne mamy inne modele:-D

Dodano po 1 [minuty]:

DominTR3B napisał:
    Są tak tanie i zawodne bo stosuje się w nich extremalnie tanie baterie,przetwornice i ledy oraz obudowy.Aby działały przez kilka lat należało by wszystkie podzespoły wymienić,totalna garażowa masówka z chin.

Nie zgodze sie z tym :-D Badziewne sa tylko akumulatorki i jakość montarzu całej lampki :-D
  • #13 13906480
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Darek0024 napisał:
    problem.z.ko napisał:
    Darek0024 napisał:

Pierwszy raz sie spotykam z solarami o parametrach jakie podales:) Zapewne mamy inne modele:-D

Dodano po 1 [minuty]:

DominTR3B napisał:

Nie zgodze sie z tym :-D Badziewne sa tylko akumulatorki i jakość montarzu całej lampki :-D

Niezgodzę się z tym.
    Nawet najlepszy akumulatorek źle ładowany zostanie równie szybko unicestwiony jak lipa z chin po 50gr/szt.
  • #14 13907158
    Darek0024
    Poziom 16  
    problem.z.ko napisał:
    Darek0024 napisał:
    problem.z.ko napisał:
    Darek0024 napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

DominTR3B napisał:

Niezgodzę się z tym.
    Nawet najlepszy akumulatorek źle ładowany zostanie równie szybko unicestwiony jak lipa z chin po 50gr/szt.

Nie rozumiem skąd ten sprzeciw. Przecież po wymianie akumulatorka lampka działa wreszcie tak jak powinna przez lata. Więc gdzie tu ma niby być problem z ładowaniem? Gdyby istniał problem wymiana akumulatora by nie dawała rezultatu.
  • REKLAMA
  • #15 13907368
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Układ ładowarki w takich lampkach nie dba o akumulatorek, tylko ładuje go byle jak tzn: jest albo niedoładowany (gdy w cieniu) lub przeładowany(w ostrym słońcu). Poza tym lampka nie posiada układu odcięcia zasilania jak prąd w akumulatorku będzie się kończył, więc jest on rozładowywany do zera.

Stąd sprzeciw.
  • #16 13909801
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    problem.z.ko napisał:
    Poza tym lampka nie posiada układu odcięcia zasilania jak prąd w akumulatorku będzie się kończył, więc jest on rozładowywany do zera.

Chyba do napięcia diody LED, która wtedy samoczynnie redukuje prąd do kilku uA.
  • #17 13910220
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Troszkę się nie zgodzę, akumulatorki z takich padłych lampek kilka lat wykorzystuję np. do radia lub latarki sprawują sie znakomicie, lepiej niż polecane z zasilaczy laptopowych czyli powód to niedoładowanie elektronika 99% niezawodna tylko woda i para robi robotę,układy niesprawne przelutowane pracują 3-4 lata jak nowe a jak się jeszce wymieni diodę to rewelacja.i zaznaczam to sie nie odnosi do tych co mają bateryjki jak w zegarku.
  • #18 13910418
    vodiczka
    Poziom 43  
    klamocik napisał:
    zaznaczam to sie nie odnosi do tych co mają bateryjki jak w zegarku.
    Te po trzy złote (ostatnio nawet po 2,49 kupiłem) raczej innych nie mają. Jeden padł miesiąc po zakupie (objawy takie jak temacie) oddałem w ramach rękojmi. Drugi działa, gdy padnie zrobię "sekcję zwłok" :D
  • #19 14150760
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Sekcja była, czy zamykać temat?
  • #20 14151957
    vodiczka
    Poziom 43  
    Zamykać, działa nieźle i zapewne posłuży w przyszłym sezonie. Był moment we wrześniu, że dioda przygasała. Po "wstrząśnięciu" lampą wszystko wracało do normy. Sprawcą okazał się słaby styk (luz) pomiędzy akumulatorkiem a blaszką. Podłożenie z tyłu blaszki kawałka folii o grubości ok.0,3 mm rozwiązało problem.
  • #21 14152181
    CzarnyJarl
    Poziom 2  
    mi najczęściej pękały luty przy solarze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono najczęstsze problemy związane z solarnymi ogrodowymi lampami LED w niskiej cenie, zazwyczaj wynoszącej 3 zł. Użytkownicy wskazali, że najczęściej psują się akumulatory, które mają znacznie niższą pojemność niż deklarowane 600 mAh, a także złącza lutowane i włączniki. Wiele osób zauważyło, że uszczelnienie obudowy jest kluczowe dla trwałości lamp, ponieważ woda jest ich głównym wrogiem. Wskazano również, że po wymianie akumulatorów lampy mogą działać przez dłuższy czas. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z parametrami ogniw słonecznych, sugerując ich wykorzystanie do budowy prostych ładowarek. Wskazano, że jakość komponentów w tych lampach jest niska, co wpływa na ich niezawodność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA