Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Siemens padl z hukiem - POMOCY !!!

OlekR 26 Kwi 2005 23:31 806 5
  • #1 26 Kwi 2005 23:31
    OlekR
    Poziom 14  

    Wutam wszystkich,

    przed chwilą włączyłem włącznikiem na froncie monitor ( 17" Siemens MCM 171E) i zamiast zwykłego puknięcia towarzyszącego rozmagnesowywaniu kineskopu usłyszałem głośny huk.(dokładnie było tak : pyknął przekaźnik w środku - jak zawsze i łupnęło)

    I właściwie to by było na tyle. Monitor nie włącza się - pokazuje ciemność...
    Ostatmio zaczynał niedomagać tzn. po włączeniu przyciskiem nic się nie działo i "ruszał " dopiero po chwili.To był jedyna zapowiedź tego , co właśnie się stało.
    Po rozkręceniu sprzęta nie widać jakichś uszkodzeń. Nie ma żadnych osmalonych tranzystorów, wywalonych kondensatorów itp.
    W związku z tym proszę o pomoc. Czy jest szansa na naprawienie tego klamota, czy raczej mam szukać nowego monitora.
    Sprawa jest paląca , bo obecnie używam 14" GoldStara , który przy 800x600 daje 60 Hz - każdy wie jaka to męczarnia.

    Proszę Was BARDZO o pomoc !!!

    0 5
  • #2 26 Kwi 2005 23:53
    albino
    Poziom 24  

    Poza wystrzalami kondensatorow nie wiem co moze narobic chuku,moze czegos nie dopatrzyles,czasami rozwali scalaczka albo tranzystor,ale to raczej bez wiekszego chuku.Pozdro..

    0
  • #3 27 Kwi 2005 00:02
    OlekR
    Poziom 14  

    Łupnęło i to zdrowo!
    Jaki element odpowiada za rozmagnesowywanie kineskopu?
    Mam tu namyśli pętlę naokoło kineskopu.Prawdopodobnie ten element padł. A może to jakieś przebicie przy wysokim napięciu ? Mogło cos walnąc z takim hukiem.
    Może ktoś z Was ma doświadczenie i może mi poradzić.
    Moje gdybanie nie pomoze...

    0
  • Pomocny post
    #4 27 Kwi 2005 00:05
    pedro_pedro
    Poziom 14  

    Witam!!!
    Pierwsze pytanie masz miernik?
    Sprawdź czy bezpiecznik jest cały,potem pozystor (też potrafi nachałasować ).Powiedz coś bliżej to może da ci sie pomóc.
    Pozdrawiam!!!

    0
  • #5 27 Kwi 2005 01:30
    OlekR
    Poziom 14  

    DZiekuję za odzew z Waszej strony
    Kolega pedro_pedro męczyl sie ze mną dzis i pomagał mi przez GG do 1 w nocy jeszce raz BARDZO DZIĘKUJĘ !!!
    Dzieki jego radom odnalazlem walnęty układ 5S0765C http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...&szukaj=Szukaj&man=--wszyscy--&ile=50&start=0 , jutro zobaczymy czy jeszcz coś padło.
    Jest nadzieja na uratowanie sprzęciora!
    Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi będę wdzięczny za nie.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 08 Maj 2005 00:22
    OlekR
    Poziom 14  

    Monitor naprawiony !

    Pedro pomagał mi cierpliwie i udało się.
    Kolejność czynności przy poszukiwaniu uszkodzonego elementu była następująca:
    sprawdziłem bezpiecznik , mostek prostowniczy, obejrzałem(sprawdziłem multimetrem) dokładnie elementy przykręcone do radiatorów - znalazłem uszkodzony (wypalony) układ 5S0765C, następnie sprawdziłem wszystkie diody w okolicy uszkodzonego elementu, na koniec pomierzyłem oporniki.
    Ponieważ nie znalazłem żadnych innych uszkodzeń wlutowałem nowy 5S0765C i odpaliłem monitor.
    Maszyna działa bez zarzutu.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc !
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )
    Pozdrawiam

    0