Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp lc-37xl8e - Odczytanie błędów OPC i PWR

tygrysss 27 Aug 2014 16:31 3378 9
  • #1
    tygrysss
    Level 21  
    Witam,

    proszę o pomoc w odczytaniu błędów z tego TV. Po podłączeniu do sieci mrygnie dioda STAND BY na czerwono a następnie gaśnie. Po wciśnięciu przycisku od włączania zawala się zielona jednak nie ma obrazu i dźwięku, a następnie zaczynają świecić na przemian OPC na zielono a STBY na czerwono.

    http://youtu.be/GbzrDTS0Xg8

    Pozdrawiam.

    Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:


    Proszę o potwierdzenie czy dobrze odczytałem kod błędu:
    2x czerwony i 1 zielony - brak 12V.

    Czy można odczytać z tych błyśnięć jeszcze jakiś błąd? Ew. jaki?

    Pozdrawiam.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    monekx
    Level 14  
    Wg. mnie, czerwona 3 razy i OPC 1 raz.
  • #3
    tygrysss
    Level 21  
    Dziękuję bardzo za pomoc.

    By nie być posądzonym o zabieranie klientów serwisantom mówię od razu, że naprawiam własny telewizor i jak nie dam rady oddam go do serwisu, po prostu mierze siły na zamiary.

    Ściągnąłem serwisówkę do tego telewizora, pomierzyłem napięcia na zasilaczu (DPS-204CPA) i wyglądają one następująco:
    - po załączeniu TV, wychodzi napięcie z zasilacza na Inverter – 61,3V (bezpiecznik na inwertorze sprawdzony), transformatory pomierzone. Napięcie z zasilacza 12V na inverter – też jest obecne. Brak jest natomiast napięcia STB - 3,3 V na złączu LB invertera.
    - po załączeniu TV napięcie 12V idące z zasilacza (ze złącza zasilacza „PL”) na sterownik matrycy (CPWBY3965TPXG) też jest obecne i wynosi 11,88V, (sterownika matrycy z braku czasu nie ruszałem, nie mierzyłem).
    - napięcie BU5V (z pinu 8 ze złącza „PD” zasilacza) wychodzi, przy TV włączonym jak i wyłączonym wynosi 5V. Napięcie na tym złączu UR15V przy TV załączonym, wynosi tylko 14,35V.
    - napięcie UR15V (na pinie 2 ze złącza zasilacza PE) przy załączonym TV =14,35V.

    Pytanie, czy przyczyną jak przypuszczam braku włączania się TV jest (może być) zaniżone napięcie 15V, z którego tworzone są niezbędne napięcia do zasilania „main system” ? – różnica prawie 1V to b. dużo. Biorąc pod uwagę, że płyta główna nie poda napięcia STBy na inwerter w tym telewizorze póki nie otrzyma informacji z T-cona to drugą ewentualnością może być uszkodzony T-con.
    Ale może się mylę, proszę o „wędkę a nie rybkę”……
  • #4
    Malek
    Level 21  
    Stawiam na uszkodzony T-con CPWBY3965TP.
  • #5
    tygrysss
    Level 21  
    Czy ktoś mógłby zweryfikować (potwierdzić, zaprzeczyć) diagnozę kolegi Malek?
  • #6
    twenty one
    Level 10  
    A czy masz 400V na kondensatorze z pierwotnego.
  • #7
    Malek
    Level 21  
    Skoro podaje napięcia na wyjściu zasilacza to pewnie jest?
  • #8
    twenty one
    Level 10  
    I tu się mylisz.Wystarczy że masz 370V i dzieją się cuda.Sam miałem problem z tym zasilaczem , niestety skończyło się zakupem sprawnego zasilacza.
  • #9
    Bob57
    Level 18  
    Witam
    Mam identyczny objaw jak Kolega powyżej tzn po uruchomieniu zielona dioda się świeci i po około 30sekundach TV generuje kod 1xOPC i 3xPower co ponoć oznacza brak komunikacji z głównym procesorem IC8101.
    Uporałeś się Kolego z tym?
    Sugestia w T-con również mi się wydaje być trafna ale wolę dopytać praktyków.
    Pozdrawiam
  • #10
    Bob57
    Level 18  
    Witam
    Uszkodzony okazuje się IC8101 na płycie głównej a raczej jego połączanie z płytą.
    Niestety nie dysponuje już sprzętem do rebaling-u więc chodzi mi po głowie cały blok.
    Znalazłem blok o nr.QPWBNE238WJN2 lecz mój ma oznaczenia QPWBXE237WJN2
    macie koledzy może dostęp do noty katalogowej czy podejdzie to jedno za drugie?
    Pozdrawiam