Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Probem z regulatorem ładowania panelu solar

freee1 27 Aug 2014 12:43 6312 8
Wago
    freee1
    Level 10  
    Witam

Na wstępie proszę o wyrozumiałość :) ponieważ jestem zielony w tych sprawach i trzeba tłumaczyć mi jak chłopu ze wsi krok po kroku :)

Mam problem z regulatorem ładowania (uszkodził się poprzez wadliwą przetwonicę)

Regulator 12/24V MPPT 10A (tylko takie informacje są na nim napisane)

Nie działa mi wejście gdzie podłącza się przetwornicę napięcia 12V, na załączonych zdjęciach widać co przylutowałem ale sądzę że Pan w sklepie dał mi złą część i przez to chyba nie działa.

Na starej części (jest to chyba tranzystor, ale nie jestem pewien) mogę odczytać tylko kilka napisów:
    P75NF75*
    CZOMY*
    MAR*

(Tu gdzie dałem gwiazdkę to jest spalone i wiecej nie odczytam)

a Pan w sklepie dał mi i przylutowałem na to miejsce takie coś:
    P60NF06
    7SAGA V6
    PHL 109

Czy dobrzą rzecz dał mi sprzedawca, jeśli nie to proszę napiszcie co mam kupić i wlutować aby działało??

na kilku tranzystorach mam napisane:
    P75NF75&
    CZOMY 6
    MAR 243

(wydaje mi się że ten spalony to bedzie chyba to samo)

Reszta układów itd wygląda na nieruszoną i nie spaloną, regulator ładuje baterię normalnie tylko nie działa wyjście gdzie podłącza się przetwornicę. (a gdy podepnę przetwornicę prosto pod akumulatory regulator jakby nie ładował, ponieważ gdy ładuje mruga dioda, a po podłączeniu przetwornicy świeci cały czas tak jakby regulator był obciążony)
    Probem z regulatorem ładowania panelu solar Probem z regulatorem ładowania panelu solar Probem z regulatorem ładowania panelu solar Probem z regulatorem ładowania panelu solar Probem z regulatorem ładowania panelu solar Probem z regulatorem ładowania panelu solar

Dziękuję za jakąkolwiek pomoc
  • Wago
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    freee1
    Level 10  
    Czyli mam wymienić ten co jest obok tego który przylutowałem, ten TIP424C ??

Regulator ładuje normalnie akumulatory jednak na wyjściu gdzie powinno się podpiąć przetwornicę nie ma w ogóle napięcia, cały czas 0.0

a jak mogę sprawdzić czy te tranzystory co wyglądają na sprawne działają ??
  • Helpful post
    Kwazor
    Level 32  
    Sprawdź bezpiecznik polimerowy ( ta żólta płaska kostka ) czy ma przejście.
    2 sprawdź czy jest napięcie pomiędzy 1 a 3 nogą tranzystora.

Niezłą przetwornicę musiałeś podłączyć że wybiło 75 amperowego mosfeta..

Zreszta już widziałem ten wynalazek i wcale to nie jest MPPT..
    freee1
    Level 10  
    tak szczerze to rozkreciłem przetwornice (zapomniałem odłączyć ją od akumulatora) i chciałem wymienić bezpiecznik, a że śrubokręt mi wpadł i zrobił zwarcie to tak to się stało (wiem wiem, głupoty najwyższy poziom :)

chciałem kupić MPPT i jak tak mówisz to się pięknie nadziałem ;/

ok zabieram się za rozkrecanie, zaraz napiszę co i jak :)

nie wiedziałem ze parami się wymienia, a gość w sklepie nic mi nie powiedział ;/

[size=9:824b0a2a78]Dodano po 28 [minuty]:[/size:824b0a2a78]

Bezpiecznik ma przejście

napięcie na tym nowym co przylutowałem 0
    na tym drugim po prawej 0.6
    na trzecim po prawej 5

co mam kupić albo co przylutować ??

zauważyłem też że na tej części co przylutowałem jest przejście pomiędzy 1 i 3 łapką i na płytce łaczy się to tak:

Probem z regulatorem ładowania panelu solar

ta szeroka ścieżka to minus akumulatora

[color=red:824b0a2a78] 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić. [Łukasz][/color:824b0a2a78]
  • Helpful post
    Kwazor
    Level 32  
    Kupiłeś mosfeta N ok bo on załącza przetwornicę.
    Jesli dobrze zrozumiałem pomiar pomiedzy 1 a 3 nogą ( ty robiłeś pomiary od tyłu tranzystora ) mamy 5V.
    Podłącz regulator normalnie i tą przetwornicę( lub lepiej żarówkę 12V ) i podaj mi pomiary ( patrz od tyłu )
    od lewej bedziez miał Mase ( 1 żródło ) (2 Dren )i ( 3bramkę)
    Bierzesz miernik i jednym przewodem do masy a 2 gim do drenu pozniej bramki..

W sumie przy 5V to ten tranzystor powinien już przewodzić i przetwornica powinna działać...

Zrób pomiary i zobaczymy co dalej..

Quote:
    chciałem kupić MPPT i jak tak mówisz to się pięknie nadziałem ;/

Niestety kupiłeś zwykły regulator ( w sumie nawet nie wiem czy PWM ) w kazdym razie uzysków z tego zero a i kasa wtopiona.. wiem bo zrobiłem regulator MPPT i 10A mppt wygląda ciut inaczej...
    freee1
    Level 10  
    Niestety jeśli to nie jest mppt to nie bedę go nawet naprawiał.
    Kupię nowy, jaki regulator polecacie ?? Najlepiej TANI ale na pewno żeby był MPPT :)

Parametry panelu

Voc(V): 44,4

Isc(A): 5,35

Vmpp(V): 35,4

Impp(A): 5,08

Waga: 15,5kg

Podlaczenie:wtyki MC-4

Technologia:Monokrysztal

Wymiary: 158x80x5cm

Mam dwa akumulatory żelowe w tej chwili podpięte 12V 20Ah.

Czy mógłby ktoś polecić mi jakiś regulator MPPT tak aby można było dokonać zakupu płacąc kartą (ponieważ przebywam za granica), i aby ładował te akumulatory żelowe. Np jakąś aukcję na alledrogo :)

czy jeśli bym w przyszłości kupił jeszcze jeden panel słoneczny to mógłbym oba podłaczyć pod jeden regulator ?? o tak przyszłościowo chciałbym zakupić regulator

z góry dziękuję
  • Helpful post
    koniszua
    Level 15  
    Najtanszy kontroler jaki znalazłem z MPPT to TRACERT 1210RN 10A 12/24V niestety cena powala to jest najsłabszy prawie a w pl nie kupisz taniej niż 280pl z wysyłką! Na ebayu od cHnczyków za 200+wysyłka najtanszy znalazłem :/
    Ten co podałem max 130W dla 12V i 260W dla 24V aku podpiete.
    Jak planujesz wiecej niż 130W na 12V podpiąć PV to od razu szukaj mocniejszego na 20A ten co mam na 10A dla mnie za mały jest :/ Na razie mam 2x75W PV ale chcę dokupić kolejne i niestety albo na 24V aku przejście i prztwornica obniżająca napięcie lub układ załączający/odłaczający PV gdy slońce wyjdzie :/
    freee1
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Zakupiłem Tracer-2215RN, jeszcze jednak nie podpiąłem ponieważ nie ma mnie w kraju. Przede mną jeszcze zmiana instalacji budynkach gospodarczych :) oświetlenie będzie całkowicie z panelu, w razie rozładowania akumulatorów mam w instalacji wpięty automatyczny przełącznik zasilania.