Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie subwoofera do powermiksera

Chlebuś 27 Aug 2014 23:32 1980 15
    Chlebuś
    Level 13  
    Witam,

nieobeznany w temacie chciałbym się dowiedzieć czy do złącza TAPE OUTPUT w powermikserze mogę podłączyć subwoofer aktywny?

Czy konieczny jest dodatkowy wzmacniacz? :/
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Tape out to wyjście do nagrywania.

Szukaj wyjść na duże jacki a mogą się nazywać np. power amp out, main out itp - zależy jaki masz powermixer - napisz a powiem Ci czy jest taka opcja.

P.S. Jak masz wyjście to potrzebujesz osobnej końcówki mocy do napędzenia basu - z wyjścia podasz tylko sygnał.
    Chlebuś
    Level 13  

Coś takiego jest. Są duże Jacki, ale nic mi nie mówią co można do nich podłączyć.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Speakers output to wyjście z sygnałem głównego mixu na zewnętrzną końcówkę mocy...
    Chlebuś
    Level 13  
    Owszem, tylko że tam podłączam dwie kolumny na duży Jack 6,3 mm :/
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Daj foto z przodu i tyłu tego powermixera bo zgłupiałem w tej chwili a jadę autem i z trasy piszę i nie sprawdzę sam. Pierwsze widzę wyjścia z powermixera na kolumny na przednim panelu...
    papura1234
    Level 15  
    Możesz podpiąć przez aux return, każdym torze oddzielnym jest potencjometr który odpowiada za ta wysyłkę , gdyz innego wyjścia w tym powermixerku nie widzę pozdrawiam :)
    Chlebuś
    Level 13  

Dużo tu się nie da zobaczyć.

papura1234, czyli jak? Podpiąć do tego końcówkę mocy? Jaki rodzaj kabelka?
  • Helpful post
    papura1234
    Level 15  
    jak masz sub bas to wyjdziesz tylko tym gniazdem i do sub basa. Do końcówki mocy też możesz wyjść tym wejsciem.

Aczkolwiek ta wysyłka wog służy do czegoś innego zeby postawić sobie monitor lub wpiąć efekt zewnętrzny. Aczkolwiek nie widze żadnego innego wyjścia zeby wpiąc sub basa aktywnego

Potencjometr którym reguluje sie wysyłkę chyba to jest 4 od góry licząc, więc jak pan tak będzie robić, w każdym kanale prosze sobie ustawić taki sam przedział i powinno działac ;)
    Chlebuś
    Level 13  
    OK, dzięki bardzo. Dopytam w razie czego w sklepie i może coś zaproponują ;)
    DjMapet
    Level 43  
    papura1234 wrote:
    Możesz podpiąć przez aux return

To jest powrót sygnału z procesora zewnętrznego.

Prawdopodobnie sygnał liniowy na subwofer aktywny, będzie można pobrać z gniazd SEND, znajdujących się w sekcji SEND/RETURN. Jeśli to ma być sygnał mono, to tylko z jednego gniazda SEND - RIGHT/MONO sekcji SEND/RETURN.

Pozdrawiam.
    papura1234
    Level 15  
    sorrki pomyliło mi sie dzieki że kolega mnie poprawił :)), to nie pod return tylko jak kolega wyżej napisał pod send :)
    Chlebuś
    Level 13  
    Czyli reasumując. Pod które złącze (z obrazka) podłączyć subwoofer aktywny/wzmacniacz? Jakim kablem?

Dziękuję wszystkim uczestnikom w temacie za pomoc.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    SEND, czyli z anglikańskiego WYSYŁKA(w tym przypadku mixu z sumy). Pzdr
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Chlebuś wrote:
    Czyli reasumując

DjMapet wrote:
    sygnał liniowy na subwofer aktywny, będzie można pobrać z gniazd SEND, znajdujących się w sekcji SEND/RETURN. Jeśli to ma być sygnał mono, to tylko z jednego gniazda SEND - RIGHT/MONO sekcji SEND/RETURN.

Sekcja SEND/RETURN znajduje się poniżej sekcji TAPE OUTPUT, czyli gniazd RCA (czincz).

Chlebuś wrote:
    Jakim kablem?

To zależy od tego, w jakie gniazda jest wyposażony subwofer aktywny (nie napisałeś jaki), ale na pewno od strony powermiksera, będzie to wtyk TS 6,3mm.

Pozdrawiam.
    Chlebuś
    Level 13  
    DjMapet, bardzo dziękuję za podsumowanie ;)

Temat do zamknięcia.