Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana silnika OPEL ZAFIRA 2.0 Diesel

Kłaczek88 28 Aug 2014 12:43 5484 11
    Kłaczek88
    Level 12  
    Witam :)

Mam pytanko do mechaników z doświadczeniem... A mianowicie... Mam zafire 101 konna i padł mi silnik ... Oznaczenie silnika bodajże Y20Dtl i moje pytanie.. Mam do kupienia okazyjnie z niskim przebiegiem, słabszy silnik model X20 82 konny teraz pytanko, będzie pasował ten silnik do mojego auta? do skrzyni czy pompy?
    Alfred_92
    Level 33  
    To ta sama skorupa tyle że miał troszkę inny osprzęt i wsad w sterowniku. Co dokładnie padło w silniku?
    Kłaczek88
    Level 12  
    to znaczy że bedzie wszystko pazowało? padła uszczelka pod głowica silnik zalał sie woda i przy próbie odpalenia połamały sie popychacze zaworów.. znajomy mówił za lepiej silnik bo uszczelka 320zł + wymiana a mam sprawny silnik za 300.
    Alfred_92
    Level 33  
    A jak zachował się dół silnika (korby proste, tłoki bez śladów po zaworach?). Ten nowy silnik będzie wyjęty z jeżdżącego do nie dawna samochodu czy leżał gdzieś niewiadome jak długo?
    fjodek
    User under supervision
    za 300 to bym sie nie zastanawiał , ale jak to w zyciu bywa pewnie wiecej nie wart
    Kłaczek88
    Level 12  
    silniczek z vectry B jeździł facet mówi puki się nie zepsuła pompa wtryskowa po wymianie oleju 100%sprawny... Bede rozkrecał na czesci swój silnik to będę wiedział czy korby i głowica w porządku. a za 300zł silnik to jak za darmo..
    Kłaczek88
    Level 12  
    Witam :)

Silniczek założony ale Panowie mam problem... Rozrząd ustawiony, wszystko niby Ok ale auto odpala dopiero przy zdjeciu rury od interkulera przy dolocie i jak zapali to wyrzuca mi dolotem spaliny, dławi sie spalinami... Czym to jest spowodowane? Poproszę o jakieś sugestie.
    Alfred_92
    Level 33  
    Trzeba sprawdzić czy zawory się domykają i czy są szczelne. Zmierzyć kompresję, Zostaje jeszcze recyrkulacja spalin, ale.... wątpię.
    W każdym bądź razie głowica do sprawdzenia.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sterownik zamieniony?
    Kłaczek88
    Level 12  
    jaki sterownik? pompa została ta sama wymieniony tylko goły słupek...
    tkoziol

Level 19  
    wpadły jakieś syfy pod zawory odpal silnik i zostaw kilka min odpalony możesz delikatnie dodawać gazu

Dodano po 2 [minuty]:

a wałek rozrządu nie jest przekręcony o 180stopni
    pepe150
    Level 36  
    Jak w zafirze masz silnik 101 konny to masz Y20 DTH.
    X20DTH 101 konne były montowane tylko w Vectrach i Omegach, wszystkie inne X20 to są DTL i mają 82 konie bo są fabrycznie bez IC.

Y20DTH i X20DTH różnią się momentem według statystyk Y20 ma 230NM, a X20 ma 205 NM. I z tego co jeszcze kojarzę Y20 są już EGRy sterowane elektronicznie.

Tak dla potomnych piszę :)