Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-V671 - nie reaguje na on/off

manta69 03 Wrz 2014 13:26 7917 50
  • #31
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:
    Pomiar pomiędzy 22 i 24 nic nie wykazuje(Hz), a w zasadzie 0.000Hz

    A do masy, też 0.000Hz.
  • Relpol przekaźniki
  • #32
    manta69
    Poziom 10  
    Do masy DGND jak i do pin23(VSS) 0.000Hz. Przed sprawdzeniem miernik wyswietla wartość 49.00-50.00Hz, a w czsie pomiaru przechodzi do 0.000Hz.
  • Relpol przekaźniki
  • #33
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:
    Przed sprawdzeniem miernik wyswietla wartość 49.00-50.00Hz

    To częstotliwość sieci.
    manta69 napisał:
    Do masy DGND jak i do pin23(VSS) 0.000Hz.

    Jak miernik nie powoduje zrywania drgań to procesor, może ,, nie żyje', ale to tylko hipoteza.
    Druga możliwość to, może oprogramowanie, porównuję do komputera bez biosu też nie ruszy.
    Spróbuj odpiąć wszystko co się da od modułu z procesorem, oprócz zasilani i sterowania, może ruszy.
  • #34
    manta69
    Poziom 10  
    mariuszw19640717 napisał:
    Druga możliwość to, może oprogramowanie, porównuję do komputera bez biosu też nie ruszy.

    Spróbuj odpiąć wszystko co się da od modułu z procesorem, oprócz zasilani i sterowania, może ruszy.


    Można wgrać przez USB, ale skąd wziąć oprogramowanie i jak wgrać kiedy wszytko stoi? Raczej odpada.

    Nie ruszył. To chyba koniec drogi?
    Kiedyś natknąłem się z propozycją przelutowania procesora,warto spróbować?,a może wymusić reset, tylko jak to bezpiecznie zrobić?
  • #35
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:

    Nie ruszył. To chyba koniec drogi?

    Poszukaj informacji jak sprawdzić taki procesor, może na zagranicznych forach.
    manta69 napisał:
    Kiedyś natknąłem się z propozycją przelutowania procesora,warto spróbować?

    To Twój sprzęt, decyduj.
    manta69 napisał:
    a może wymusić reset, tylko jak to bezpiecznie zrobić?

    Nie wiem.
    Jest jeszcze inna możliwość, podmiana modułu z procesorem, poszukaj na aukcjach.
    Jak chcesz naprawiać takie rozbudowane urządzenia spraw sobie oscyloskop i szukaj wszelkich informacji o serwisowaniu takiego sprzętu, np. ,,SE'.
    Nie bardzo wierzę że to procesor, te pajączki są żywotne.
  • #36
    manta69
    Poziom 10  
    mariuszw19640717 napisał:
    Nie bardzo wierzę że to procesor, te pajączki są żywotne.

    Będę jeszcze próbował, gdyby coś Ci jeszcze przyszło do głowy to pisz, proszę. Na razie jeszcze raz to przemagluję i może na coś się natknę.
    Czym kierować się przy wyborze oscyloskopu? Może coś polecasz?
  • #37
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:
    Może coś polecasz?

    Nigdy tego nie robię, każdy powinien sam zdecydować.
    manta69 napisał:
    Czym kierować się przy wyborze oscyloskopu?

    To zależy od potrzeb, pasmem., ceną, gabarytami.
    Mój ma 25MHz, jak na moje potrzeby to za dużo.
    Wejdź na stronę ,,SE' , na spis artykułów, może opisali ten model, lub podobny.
  • Pomocny post
    #39
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:
    Cyfrowy czy analogowy?

    Analogowy mam, wybrał bym cyfrowy.
    Cyfrowy pokazuje wszystkie parametry sygnału.
    Jak będziesz miał z niego pożytek kup.
    Jak chcesz kupić tylko po to by naprawić ten amplituner nie warto, może się okazać że będzie nie przydatny w tym przypadku.
    Lepiej kup sprawny amplituner.
  • #40
    manta69
    Poziom 10  
    mariuszw19640717 napisał:
    Lepiej kup sprawny amplituner.

    Mam sprawny :D , a ta Yamaha to moje zajęcie "po godzinach".
    Elektroniką zajmuję się hobbystycznie, chyba od zawsze. Jak będę mógł sobie pozwolić na extra wydatek to pomyślę o oscyloskopie.
    Z amplitunerem jeszcze walczę, zacząłem więcej widzieć w zasilaczu i jeszcze raz to przerabiam.
  • #42
    manta69
    Poziom 10  
    Nastąpił znaczny postęp w naprawie mojej Yamahy :D
    Po wyeliminowaniu wszystkich podejrzanych udało mi się wgrać swieży firmware.
    Yamaha nieco ożyła i nawet reaguje na pilota. Wyświetla komunikat o wejście do MAIN MENU (wczesniej była totalnie martwa). Main menu działa poprawnie, wskzuje odczyt z Volume i wszystko w menu działa poprawnie.
    Proszę bardziej doświadczonych kolegów o nakierowanie mnie jak dalej postępować, żeby nie zaszkodzić. Po prześledzeniu jak startuje amplituner doszedłem, że wszystko zaczyna się w IC84 i przez PRY_IN załącza przekażnik na start i też powinien zadziałać fototranzystor IC374, ale tu nic się nie dzieje, albo trwa bardzo krótko i tego nie wyłapuję.
    Czy AC_PWR powinno zmasować z DGND w tym miejscu? Jak dalej postępować?
    W procedurze FACTORY PRESET S3 mogę np. zainicjować przywrócenie ustawień fabrycznych czy backup IC, czy to bezpieczne?
    Czy poprzez MENU mogę zdiagnozować usterkę? Nie miałem z tym do czynienia, ale chętnie powalczę.
  • #43
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    manta69 napisał:
    Nastąpił znaczny postęp w naprawie mojej Yamahy

    Gratuluję.
    Procesor załącza przekaźnik RY371?
    manta69 napisał:
    Czy poprzez MENU mogę zdiagnozować usterkę?

    W manualu jest opis diagnozowania.
    Jak ta funkcja działa to, może się uda.
    Nigdy tego nie robiłem to nie wiem.
  • #44
    manta69
    Poziom 10  
    Przeszedłem całe MENU-wszystkie bloki i testy wypadły OK! , szczególnie płyta DIGITAL PCB CHECK, a tam są najważniejsze podzespoły(te niewymienne). Nie podłączałem jeszcze do TV, ale to na razie odpuszczam.
    O co chodzi, czemu amp nie rusza?
    Jak naciskam POWER/MAIN ZONE to klika i wyświetla na krótko komunikat MENU ON.
    W opisie serwisówki jest coś o diagnostyce w trybie NO PROTECT(tak u mnie wyświetla) i trybie I PROTECT, ale jeszcze nie doszedłem o co chodzi. Jeśli ktoś wie proszę uprzejmie o pomoc.

    Dodano po 20 [minuty]:

    mariuszw19640717 napisał:
    Procesor załącza przekaźnik RY371?

    Nie, IC84 to inny układ z dwiema bramkami logicznymi i to on odpowiada za inicjalizację startu.
  • #45
    manta69
    Poziom 10  
    Po obczajeniu o co chodzi i wnikliwym przejściu MENU system wykrył błędy.
    P1-1/DC
    Kontrola DC odczytywana z multipleksera IC89(str.130 B-7 na schemacie)
    pin 5 powinien mieć od 0,4V do 0,9V a jest 1,6V
    -Po wykryciu nieprawidłowości funkcja protekcji wyłącza ampa.
    P1-2/PS2 pin1 też ma odstępstwo, za niskie napięcie.
    -Po wykryciu nieprawidłowości funkcja protekcji wyłącza ampa.
    P1-2/PS1 jest OK.
    To jedyne błędy jakie widzi system.
    Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Dodam,że IC89 jest prawidłowo zasilany.
    Czy może być winowajcą?

    Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

    SUKCES! Yamaha ruszyła i ma się dobrze! Wszystkie funkcje sprawne. Test przechodzi bez błędów i gra super.
    Winowajcą było zasilanie w sekcji regulatora napięcia i regulatora ON/OFF i tranzystor cyfrowy Q3703 i kilka drobiazgów w zasilaczu AC/DC wykrytych wcześniej jak i przytkany firmware. Teraz tylko mycie PCB, lakier i mogę cieszyć się muzyką :D
    Yamaha RX-V671 - nie reaguje na on/off

    Dziękuję dla mariuszw19640717 za wsparcie w temacie, pozdrawiam.

    Temat zamykam.
  • #46
    Marbiekoeln
    Poziom 2  
    Witam,
    Gratuluje udanej naprawy.
    Jestem tu nowy i odrazu prosze o pomoc.@ manta 69 czy moglbys wyszczegolnic jakie czesci poza tranzystorem Q3703 wymieniles jescze?Moj amplituner to rx V771
    i jest tak samo martwy jak byl twoj. Patrzac na schematy obydwa tunery maja takie same zasilanie.
  • #47
    manta69
    Poziom 10  
    Ja bym przyjął taki schemat działania:
    -Ogólne oględziny, może coś zwróci Twoją uwagę szczególnie na PCB zasilacza.
    -przyjrzyj się DOKŁADNIE zasilaczowi vs schemat(link podany na początku tematu)
    tzn. sprawdz napięcia na złączce CB376,CB375,W3703
    Na razie punkty ze sterowaniem zostaw(PRY_IN,AC_PWR itd.)
    Celuj w uruchomienie ampa w trybie serwisowym i poruszaj się ostrożnie bo to tryb "no protect" i można zaszkodzić.Upewnij się ze firmware jest OK. Jak go odpalisz w tym trybie sam zdiagnozuje usterkę, ogólnie to proste jak się wczytasz w serwisówkę.
    Jeśli napięcia okażą się poprawne to znaczy, że PCB Digital jest zasilana i można próbować menu serwisowego.
    Możesz też sprawdzić regulator napięcia i ON/OFF(IC333 i IC334) to one odpowiadają za start(moja usterka). W tym układzie dziesiąte części Volta robią róznicę, ale na razie sprawdż to o czym pisałem na początku. Oczywiście wszystkie opisy dotyczą RX-V671, musisz to odnieść do swego ampa, ale to prawie klony.

    Uważaj na wysokie napięcia !!!!, nie wiem jaka jest Twoja kultura pracy.
  • #48
    Marbiekoeln
    Poziom 2  
    Dzieki za odpowiedz,
    Napiecia na zasilaczu sa o.k tzn. na CB 376 jest 4 x 5,55 (5,5 na schemacie) na CB 375 3,29 (3,3 na schemacie)i na W 3703 5,55
    Nie wiem jak sprawdzić regulator napięcia i ON/OFF(IC333 i IC334) na podlaczonym do sieci ampie nie ma dojscia.Mierzylem natomiast na CB 302 i na 3 pinie powinno byc 5V u mnie jest 0,048 to samo na CB21.

    Jak uruchomic tryb serwisowy, amp jest martwy,nie reaguje na przyciski, trzeba dac mu napiecie na Transformator manualnie?
  • #49
    manta69
    Poziom 10  
    Marbiekoeln napisał:
    Nie wiem jak sprawdzić regulator napięcia i ON/OFF(IC333 i IC334) na podlaczonym do sieci ampie nie ma dojscia

    Nie znam schematu Rx-V771, ale raczej możesz sprawdzić wejścia i wyjścia tych układów bo to one inicjują start są powiązane z trafo i PCB Digital. Bez poprawnego działania tej grupy nic nie ruszy. Masz schemat, znajdz je i ich powiązania i sprawdz. Jest w tej grupie mostek prostowniczy, kilka tranzystorów, diody-jest co sprawdzić(wg. mojego ampa). Tu wszystko musi grać, potem sprawdz zasilacz. Brak tam jakiegoś napięcia pisałeś to sprawdz powiązania. Trudno tak w ciemno pomóc. Ja szedłem krok po kroku. Jeśli wszystko
    będzie OK to spróbuj wgrać świeży Firmware przez USB powinien działać. Opis jak to zrobić znajdziesz w serwisówce, a firmware jest dostępny za free u Yamahy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Marbiekoeln napisał:
    Jak uruchomic tryb serwisowy, amp jest martwy,nie reaguje na przyciski, trzeba dac mu napiecie na Transformator manualnie?

    I tak nie ruszy, a jeśli by chciał to protect go wyłączy.
    Lepiej tak nie rób
  • #50
    Xylometazolin
    Poziom 10  
    Witam,
    Wiem, że odgrzewam kotleta ale potrzebuję porady odnośnie tego sprzętu.
    Pare dni temu moja Yamaha RX-V671 uległa awarii. W celach edukacyjnych dzięki manualowi udało mi się ją przywrócić do życia. Uszkodzeniu uległ mostek prostowniczy o oznaczeniu D6SBN20. Aktualnie wlutowałem testowo jakiś mostek z odzysku aby mieć pewność, że to tylko to. Potrzebuję porady jakim zamiennikiem mogę zastąpić tę część gdyż nie mogę jej nigdzie dostać w Polsce. Moja wiedza w dziedzinie elektroniki jest skromna i na podstawie parametrów z datasheet nie mogę samemu dobrać czegoś co będzie równe lub lepsze D6SBN20. To już druga awaria tego sprzętu. Pierwsza wyglądała podobnie jak ta (trzask w głośnikach, spalenie bezpiecznika i wyłączenie się sprzętu) lecz ją naprawił jeszcze serwis na gwarancji, niestety nie wiem co było przyczyną. Wydaje mi się, że to dokładnie ta sama część i nie chciałbym aby to wydarzyło się podobnie.
    Czym więc mogę zastąpić D6SBN20 aby było dobrze, a nawet lepiej ?
    Z góry dzięki za pomoc
  • #51
    mariuszw19640717
    Poziom 34  
    Xylometazolin napisał:
    Czym więc mogę zastąpić D6SBN20 aby było dobrze, a nawet lepiej ?

    Dowolny mostek 200V/6A, obudowa i rozstaw nóżek powinien być taki jak w oryginale, by nie utrudniać sobie montażu.