Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha RX-V671 - nie reaguje na on/off

28 Aug 2014 18:22 9021 50
  • Level 10  
    Obwód pierwotny zasilacza jak i wtórny jest OK.Wszystkie napięcia wychodzące 5.5V względem masy są OK. Jakby zasilacz był sprawny i nic nie było uszkodzone, tylko sterowanie przekażnikiem dla napiecia na trafo stoi.Amplituner nie reaguje na włącznik on/off jak i pilot.Zwarłem styki przekażnika na plytce zasilacza i fizycznie podałem napięcie na trafo.Odezwał się klasyczny klik drugiego przekażnika,ale załącza się i jakby wyłącza.Wszystko martwe.
    Zwracam się do kolegów którzy może mieli do czynienia z Yamahą, przejrzałem wszystkie tematy i zastanawiam się czy moze to miec coś wspólnego z procesorem na płycie wyswietlacza o którym mowa w tematach. Pomóżcie, jakąś wskazówkę gdzie szukać usterki, dzięki.
  • Helpful post
    Level 35  
    Schemat tu:Link
  • Level 34  
    manta69 wrote:
    .Pomóżcie, jakąś wskazówkę gdzie szukać usterki,dzięki.

    W serwisie RTV
  • Level 10  
    Chyba tak będę musiał zrobić, choć chcę spróbować naprawy. Czasami uda się naprawić samemu i satysfakcja jest.
    Proszę o przeniesienie tematu do Audio Początkujący, dawno mnie tu nie było i się pospieszyłem z wyborem grupy.
    Może jednak ktoś z szanownych kolegów podpowie na co zwrócić uwagę, dzięki.
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Wszystkie napięcia wychodzące 5.5v względem GND są OK

    Tak, ale te napięcia zasilają odpowiednie podzespoły.
    Sprawdź, czy procesor ma zasilanie.
  • Level 10  
    Mówisz o procesorze na panelu wyświetlacza czyli IC 401(M66003-0131FP)
    FL DRIVER czy się mylę?

    Yamaha RX-V671 - nie reaguje na on/off
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Mówisz o procesorze na panelu wyświetlacza czyli IC 401(M66003-0131FP)
    FL DRIVER czy się mylę?

    To nie to.
    Pewności nie mam, ale chodzi o IC81, str.131.
    Masz sprzęt na stole, po połączeniach łatwiej znaleźć.
    Schemat jest bardzo rozwleczony i nie mogę znaleźć(monitor i oczy marne), on powinien sterować bezpośrednio przekaźnikiem RY371, lub przez jakieś elementy.
  • Level 10  
    Tak to IC81. Już się za to biorę, chociaż wygląda to na skomplikowane.
    Postaram się dojść po schemacie, po obwodach to będzie trudno :D
  • Level 10  
    Ominąłem sterowanie przekażnikiem RY371 w pracującym zasilaczu i uruchomiłem trafo podając właściwe napięcie. Płyta główna DIGITAL jest poprawnie zasilana wszystkimi napięciami, jakby niczego nie brakowało. Trafo jest ciepłe i główny radiator też jak podczas normalnej pracy. Udało mi się nieco ożywić sprzęt i skwencją trybu serwisowego wyświetlić model amplitunera RX-V671, ale to nie menu. Jest reakcja w postaci załącznia przekażnika na on/off przytrzymując go kilka sekund, ale nic się nie dzieje. Może to IC401(FL DRIVER) odpowiedzialny za wyświetlacz i nie wyświetla komend menu i ma wpływ na cały problem z uruchomieniem?
    Które piny powinienem sprawdzić w mikroprocesorze IC81, żeby mieć pewność o zasilaniu? Jest tego sporo.
    Yamaha RX-V671 - nie reaguje na on/off
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Ominąłem sterowanie przekażnikiem RY371 w pracującym zasilaczu i uruchomiłem trafo podając właściwe napięcie.

    Tą metodą raczej nie uda się naprawić, a przeciwnie, może spowodować dalsze uszkodzenia.
    Na schemacie masz podane wartości napięć, musisz je zlokalizować i sprawdzić, czy są prawidłowe.
    Sprawdź, czy na IC97, IC98, IC99 są prawidłowe napięcia, str.131.
  • Level 10  
    Sprawdziłem IC97, 98, 99, wszystkie napięcia względem DGND poprawne, co mogę dalej sprawdzić?
  • Level 35  
    Napięcia na procesorze, +3,3M pin 25, 69, 115, 164, 174, 156, mogłem coś przeoczyć sprawdź.
  • Level 10  
    Wszystkie napięcia wzorowe. Dlaczego amp jest całkowicie martwy?, żadnej reakcji,
    gdzie szukać ?Sprawdzę jeszcze końcówkę mocy, może tam jest zwarcie? i układ zegara CLOCK IC str.130 może mieć to związek?
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Dlaczego amp jest całkowicie martwy?

    Nie jest.
    Sprawdź, czy jest połączenie między procesorem i bazą Q3702.
    Tranzystor też sprawdź i wszystkie elementy w tym połączeniu.
    Na str.91 jest schemat blokowy sekcji zasilania, sprawdź wszystkie napięcia w części ,,DIGITAL" , prawa strona schematu.
  • Level 10  
    Sprawdziłem tranzystor Q3702 miernikiem i jest przepływ pomiędzy B-C(ok2KΩ) i B-E(ok2KΩ), ale jest
    też E-C(ok10Ω)? Czy może tak wskazywać bo jest wlutowany, chyba nie?
    Rezystory powiązane OK.
  • Level 35  
    Wylutuj go i zmierz na zakresie dioda.
    manta69 wrote:
    Rezystory powiązane OK

    To oznacza, że nie ma przerwy w połączeniu z procesorem.
  • Level 10  
    Po wylutowaniu na zakresie dioda jest OK, tzn. B_C, B_E, a C_E brak przepływu.
    Wlutuję go i sprawdzam dalej co miałem sprawdzić.
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Po wylutowaniu na zakresie dioda jest OK, tzn. B_C, B_E, a C_E brak przepływu.

    W jedną stronę?
    manta69 wrote:
    Wlutuję go i sprawdzam dalej co miałem sprawdzić.

    mariuszw19640717 wrote:
    Na str.91 jest schemat blokowy sekcji zasilania, sprawdź wszystkie napięcia w części ,,DIGITAL" , prawa strona schematu.
  • Level 10  
    Tak w jedną stronę.
  • Level 10  
    Sprawdziłem połączenie z procesorem i jest OK. Skończyło się na IC84(DIGITAL 5/8 str.130). Do tego miejsca jest dobrze. Dalej nie wiem jak szukać.
    Sprawdziłem na razie napięcia na IC27-brak napięć.
    Na IC26 pin1 0V a powinno być +3.3V, a to zasilanie IC27
    pin6 +5.5V
    Na IC945 pin4 wejście 5.5V
    pin5 wyjście 0V, powinno być 5.15V
    Sprawdzam dalej.
  • Level 35  
    Te napięcia pewnie wszystkie są OK. , po włączeniu odpowiedniej funkcji.
    Wygląda, że problemem jest sam procesor, może coś w jego otoczeniu pamięć, lub coś blokuje komunikację z nim.
    Procesor uruchamia wszystko po sprawdzeniu, czy wszystko jest OK., a tak się nie dzieje.
    Sprawdź płytkę z procesorem, czy nie ma pękniętych ścieżek, zimnych lutów, zwłaszcza lutowanie procesora.
    Odszukaj ,,RESET' , może tu coś jest nie tak.
    Masz oscyloskop, miernik częstotliwości?
  • Level 10  
    mariuszw19640717 wrote:
    Masz oscyloskop, miernik częstotliwości?

    Mam miernik z Hz. Oscyloskopu niestety nie.
    RESET to pin21 procesora, jak można to sprawdzić?
    Czy mogę bez szkody dla procesora przelutować piny, mam w stacji uziemienie do układów, mam też HOT AIR.
    Raczej juz nic nie zdziałam w tym sprzęcie, mam za mało doświdczenia, jeśli warto coś jeszcze sprawdzić i dałbym rady to proszę o wskazówkę.Spróbować zawsze warto.Sprzęt kompletnie martwy :cry:. Procesor stoi.
    mariuszw19640717, dziękuję za pomoc.
  • Level 10  
    tadkli9743 wrote:
    Mam yamahę RX-V 459 i miałem problem z włączeniem amplitunera zajrzyj na mój post
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2629626.html
    Po wymianie kondensatora wszystko działa.


    Też miałem taki model i też identyczną usterkę. Naprawiłem po przeczytaniu Twojego postu, dzięki za pomoc :D
  • Level 35  
    To problem rozwiązany.
  • Level 10  
    mariuszw19640717 wrote:
    To problem rozwiązany.

    Nierozwiązany, będę jeszcze próbował, ale dzięki za pomoc.
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Naprawiłem po przeczytaniu Twojego postu, dzięki za pomoc

    Zgubiłem się.
    Jak aktualne sprawdź, czy kwarc żyje.
    Reset sprawdzałeś, powinien być sygnał przy włączaniu.
  • Level 10  
    mariuszw19640717 wrote:
    Reset sprawdzałeś, powinien być sygnał przy włączaniu.

    Jak sprawdzić RESET -bo nie wiem ,
    i kwarc bez użycia generatora, wolałbym się upewnić.
  • Level 35  
    manta69 wrote:
    Jak sprawdzić RESET -bo nie wiem

    Nie mogę znaleźć tego resetu noga 21 na schemacie, idzie na wtyk NSD pin7 i dalej nie wiem.
    Na pewno jest na innej stronie, może w urządzeniu będzie łatwiej odszukać.
    manta69 wrote:
    kwarc bez użycia generatora

    Zmierz częstotliwość na noga 22, 24.
  • Level 10  
    mariuszw19640717 wrote:
    Zmierz częstotliwość na noga 22, 24.

    Pomiar pomiędzy 22 i 24 nic nie wykazuje(Hz), a w zasadzie 0.000Hz

    mariuszw19640717 wrote:
    Nie mogę znaleźć tego resetu noga 21 na schemacie, idzie na wtyk NSD pin7 i dalej nie wiem.
    Na pewno jest na innej stronie, może w urządzeniu będzie łatwiej odszukać.

    NSD to nieużywane miejsce na slot CB89.