Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzenie inwertera- zapala się lampka PROTECT.

Czeslaw_H 28 Sie 2014 22:29 1890 12
  • #1 28 Sie 2014 22:29
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    Witam
    Potrzebuję pomocy dot powtarzającej sie usterki uszkodzenia inwertera. Moja instalacja fotowoltaiczna off-grid składa się z podanych niżej komponentów:
    1. 3 szt. paneli fotowoltaicznych 180Wp ( specyfikacja poniżej) połączonych równolegle co daje łącznie 540Wp przy 24V.
    PARAMETRY :
    Moc(Wp): 180
    Voc(V): 44,4
    Isc(A): 5,35
    Vmpp(V): 35,4
    Impp(A): 5,08
    2. Regulator ładowania MPPT 30A
    3. Akumulatory - 2 szt 155Ah połączonych szeregowo co daje 24V / 155Ah
    4. Przetwornica VOLT sinus 800/1000W
    Panele pracują w układzie 24V które poprzez regulator ładują baterie akumulatorów.
    Przetwornica podłączona jest bezpośrednio do akumulatorów i zasila pompy kolektora lub pompy C.O ( w zależności od potrzeby) - max. moc pobierana w danej chwili nie przekracza 200W.
    Problem jest następujący. Wszystko jest Ok dopóki przetwornica pracuje ale gdy napięcie na akumulatorach spadnie ( mało słońca ) przetwornica się wyłącza i to jest normalne ( zdarzało się że wyłączyłem ją przyciskiem żeby nie "piszczała")
    Po czasie gdy ogniwa doładują baterie akumulatorów włączam przetwornicę i wtedy znów zaczyna piszczeć zapala się lampka PROTECT i nie startuję. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu następuje uszkodzenie.
    Napięcie w tym czasie jest na akumulatorach w granicach 26V a przetwornica powinna pracować w zakresie 25,6V -26,4V.
    Taka sytuacja zdarzyła się już kilka razy i również gdy przetwornica była podłączona do regulatora ładowania.
    Podobnie było gdy zastosowałem inna przetwornicę o aproksymowanej sinusoidzie i mocy 600W
    Dlaczego się tak dzieje , może jest jakiś mój bład w konfiguracji układu.
    Proszę o pomoc.

    0 12
  • #3 29 Sie 2014 07:51
    Edek45
    Poziom 28  

    Czeslaw_H napisał:
    Po ponownym wyłączeniu i włączeniu następuje uszkodzenie.


    To znaczy co się dzieje z przetwornicą, palą się tranzystory czy coś innego.

    0
  • #4 29 Sie 2014 15:44
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    Witam
    Nie napisałem w poprzednim poście, że przetwornica pracuje na obciążenie poprzez automatyczny przełącznik źródeł zasilania (APZ-1), więc obciążenie jest podłączone cały czas również w momencie startu inwertera.
    W założeniu moim miał to być układ automatyczny który przełączył by sieć na sieć ZE gdy akumulatory są rozładowane i powrót na zasilanie z przetwornicy gdy panele doładują baterie.
    Tak więc obciążenie przy takim układzie powinno być włączone cały czas.
    Odpowiadając na pytanie kol. Edek45 - tak palą się tranzystory.
    Wobec powyższego co Koledzy radzicie?

    0
  • #6 29 Sie 2014 20:38
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    Dzięki za radę. Jak przetwornica wróci z naprawy to będę przerabiał.
    A może wchodziła by wymiana na inny inwerter który by lepiej współpracował w podanym układzie? Jakieś propozycje. Wiadomo że mój wariant nie jest z tych najdroższych ale może warto rozglądnąć się na przyszłość za czym lepszym ( czyt. droższym choć nie koniecznie :D )

    0
  • #7 29 Sie 2014 21:03
    Edek45
    Poziom 28  

    Dwie pompy nie pobierają aż tyle prądu przy rozruchu żeby uszkodzić przetwornicę, po za tym przy przeciążeniu powinna się zresetować a nie uszkodzić. Dobrze byłoby wyregulować zabezpieczenie przeciążeniowe. Jeżeli przetwornica będzie naprawiona z oryginalnych części to powinna wytrzymać nawet załączenie lodówki. Jeżeli palą się tranzystory to trzeba wymienić na mocniejsze. 800W mocy to sporo i nie potrzeba wymieniać przetwornicy na inną tylko dopracować tą którą masz.

    0
  • #8 29 Sie 2014 21:47
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    Ja mam podobe odczucie, że zabezpieczenia przetwornicy powinny podołać temu.
    Ale zauważyłem , że w momencie wystartowania przetwornicy ( podłaczonej jak wspomniałem do APZ-1, ów przełącza się na zasilanie przetwornicy a następnie na sieć Ze i ponownie przetwornica i sieć. Częstotliwość tego przełaczania to ok kilka do kilkunastu na sek.
    Może problem tkwi w przełączniku źródeł zasilania (APZ-1)?

    0
  • #9 29 Sie 2014 21:50
    Edek45
    Poziom 28  

    Jezeli jest podłączony APZ to on jest przyczyną uszkodzenia przetwornicy.

    0
  • #10 29 Sie 2014 22:17
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    A co sądzisz o podłączeniu z zastosowaniem przekaźnika PCU-510 firmy F&F.
    Jest to przekaźnik czasowy na którym można ustawić m.in. czas przelączenia w granicach 0,1 s do 24h. Co prawda nie będzie zachowane bezprzerwowe przełączenie ale może przetwornica się nie zdymi.

    Dodano po 2 [minuty]:

    A tak na marginesie APZ wg info służy do przełączania źródeł i nie powinien nic uszkadzać. Ale widać nie zawsze tak jest...

    0
  • #11 29 Sie 2014 22:21
    Edek45
    Poziom 28  

    Mam w naprawie porządną przetwornicę AEG 1500W mocy ciągłej. Spotkała się z napięciem sieci bo była podłączona pod przekaźnik, tak jak Twoja. Możliwe że to rozwiązanie na tym przekaźniku będzie lepsze niż bezprzerwowe.

    1
  • #12 30 Sie 2014 12:25
    wawxx
    Poziom 16  

    Witam!
    - przetwornica Volt to nieporozumienie, ciagłe awarie, niemożliwość pracy z długimi przewodami.
    - opinie negatywne na jej temat były już od dawna na tym portalu.
    - ja przesiadłem się na Wictron Energie Blue Power Phenix Inwerter Compact.
    - wydawać by sie mogło, że ona kosztuje dużo drożej, ale pobiera za to na luzie tylko 10 mA, podczas gdy Volt potrafi pobrać kilkaset mA, więc może sie okazać, że z powodu zwiekszonego poboru prądu trzeba dla takiego samego efektu energetycznego kupić dodatkowo 1 panel za conajmniej 1000 zł.
    Pozdrawiam

    2
  • #13 10 Wrz 2014 23:04
    Czeslaw_H
    Poziom 10  

    Przetwornica wróciła z naprawy. Stosując się do rady Kol. Kwazor opóźniłem załączenie obciążenia. Zastosowałem dwa przekaźniki PCU510. Pierwszy od momentu załączenia przetwornicy po 4 sek odłącza od APZ zasilanie z sieci a drugi po następnych 4 sek włącza obciążenie przetwornicy do APZ.
    Jak na razie układ pracuje poprawnie z tym tylko , że przełączenie nie jest bezprzerwowe ( dla pomp nie ma to znaczenia ale np TV zdąży się wyłączyć ) ale dzięki temu nie uszkadza się przetwornica.
    Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.

    2