Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobra może być droga farba na przęsła metalowe?

darek505 29 Aug 2014 20:57 40029 17
    darek505
    Level 10  
    Witam wszystkich jak w temacie potrzebuję dobrej farby do pomalowania stalowych przeseł ogrodzenia Farba nie musi być tania zależy mi na jakości. Ogrodzenia jest ok 180mb. Nie chciał bym go demontować do ponownego malowania za 5 lat. Orientowałem się z malowaniem proszkowym z całą chemią niestety w tej ilości to kosmos cenowy. A i jeszcze jedno stal która posiadam i bede chciał malować to profil stalowy nigdy nie był malowany jest to typowa surówka hutnicza leżakuje ok 3 lat w suchych warunkach ale i tak zamierzam go oczyścić i odtłuścić bezyną ekstrakcyjną. Wypełnieniem przeseł będą sztachety metalowe przykręcane na blacho-wkręty. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ndtest wrote:
    Jak kogoś stać to nierdzewna. Jeżeli zwykła to tylko cynkowana. Mówię tu o cywilizowanych rozwiązaniach na lata a nie o wodzie na młyn dla polskich klepaczy ogrodzeń.

Ty jak widzę masz ogrodzenie ze stali chirurgicznej? Pisać głupoty, każdy potrafi, tylko nie każdy zdaje sobie sprawę z kosztów ogrodzenia liczonych za mb. I nie mówię tu o zakupionych chińskich gotowcach w N... markecie, ocynk jest dobry, ale ma pewne uwarunkowania.

Zostaje Ci dobrej klasy farba, do zastosowań przemysłowych, chemoutwardzalna, odpowiednio przygotujesz elementy, efekt 3-4 letni. Poszukaj pod hasłem farby do malowania kadłubów.
    darek505
    Level 10  
    Hmmmm no właśnie tej dobrej klasy farba to jaka ???????
    Mam hammerite mam też podkładówkę i farbę chlorokauczukową ale czytałem forum i opinie są różne dlatego pomyślałem że może kupię coś lepszego znalazłem w internecie i farby kadłubowe okrętowe itd itp ale czy to się do czegokolwiek nadaje ???? - dlatego pytanie czy ktoś miał już styczność z tymi farbami.

Farby jakie znalazłem to:
    FARBĘ CORR-STALL NA RDZĘ Link usunięto. - ale ona jest tania nawet tańsza od hammerite

JOTUN CONSEAL TOUCH - Link usunięto.
    i jeszcze takie cudo ale czy to się nadaje Farba na rdzę NOXYDE - Link usunięto.

Moderated By ANUBIS:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Ciekaw jestem waszych propozycji najlepiej popartych doświadczeniem.
    darek505
    Level 10  
    Odświeżam temat - nikt nie może nic powiedzieć na temat farb do pomalowania przęseł.
    Anonymous
    Anonymous  
    manta
    Noxyde, o ile jesteś gotowy na koszty i nietypowy wygląd :D
    darek505
    Level 10  
    manta wrote:
    Noxyde, o ile jesteś gotowy na koszty i nietypowy wygląd :D

Masz doświadczenie w malowaniu tą farbą? Jak długo farba wytrzymała? Dlaczego piszesz, że będzie nietypowy wygląd?

Jak rozpoczynamy nowe zdania, po co tyle "?"?/ poprawiono!
    [_P_]
    21paweł21
    Level 16  
    Maluj corr stalem jako podkład. To dobra farba. Na to Poliwinylowa taka jak na dach np Rafil Radach.
    supchem
    Level 21  
    Ja mam ogrodzenie pomalowane farbą okrętową już 5 lat i nic się z nią nie dzieje. Znajomy opowiadał że już dawno kupił jakiś preparat do malowania kotwic i pomalował tym podwozie malucha, po 20 latach ani śladu rdzy - ale ja tego nie widziałem i nie wiem co to dokładnie za preparat był.
    Co do opinii że ogrodzenia powinno robić się ze stali nierdzewnej, a zwykła się nie nadaje to ręce opadają jak czytam takie głupoty, nigdy nie widziałem ogrodzenia ze stali nierdzewnej, co najwyżej ocynkowane, a jeśli już ktoś takie ma to są to jakieś fanaberie bogaczy. Mosty itp są o wiele bardziej odpowiedzialnymi konstrukcjami, które muszą wytrzymać wiele lat i jakoś nie są robione ze stali nierdzewnej tylko po prostu regularnie konserwowane dobrej jakości farbami. Pozdrawiam
    manta
    Mam, elementy po właściwym pomalowaniu, wyglądają jak pokryte warstwą gumy. O ile nie przebijesz powłoki nie zachodzą reakcje utleniania, nie występuje zjawisko starzenia. Nie została pokryta farbą nawierzchniową, występuje lekkie odbarwienie na elementach narażonych na długotrwałe działanie słońca.
    darek505
    Level 10  
    manta wrote:
    Mam, elementy po właściwym pomalowaniu, wyglądają jak pokryte warstwą gumy. O ile nie przebijesz powłoki nie zachodzą reakcje utleniania, nie występuje zjawisko starzenia. Nie została pokryta farbą nawierzchniową, występuje lekkie odbarwienie na elementach narażonych na długotrwałe działanie słońca.

Rozumiem a jak myślisz będzie ona dobra na moje poprzeczki bo ja zamierzam w do nich przykręcić sztachety metalowe przykręcane na wkręty więc co średnio 5cm będzie otwór w profilu.
    manta
    Wywierć otwory przed malowaniem, wkręty pasywne (ocynk) i masz rozwiązanie. Jak chcesz dokładniej zabezpieczyć, to otwory tech. i natrysk wew. po montażu całości, wykonany tectylem+zamknięcie otworów tech.
    lancet
    Level 16  
    '' Abizol '' , 15 lat temu pomalowałem siatkę wraz ze słupkami i trzyma się do tej pory. Trza wcześniej lekko pdgrzac, dobry wałek i jazda. Bardzo dobre są też '' Hamerajty'' no ale ta cena.