logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć super glue z panelu dotykowego Nokia N8?

ja_Zouza 30 Sie 2014 16:02 1074 7
REKLAMA
  • #1 13920445
    ja_Zouza
    Poziom 9  
    Witam użytkowników forum.
    Dostałam na części N8, która ma dotyk wklejony na kropelkę, super glue lub coś podobnego. Nie ma śrubek, tylko wszystkie wypustki od montowania wlepione w otwory montażowe.
    Pytanie - jak to usunąć i zdemontować panel dotykowy?
    Aceton, zmywacze bezacetonowe i nadmanganian potasu nie dają efektów
  • REKLAMA
  • #2 13920478
    marcinziemko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    A próbowałeś zmywaczy do cyjanoakryli?
  • REKLAMA
  • #3 13920491
    ja_Zouza
    Poziom 9  
    z tego co wiem, zmywacze te są rodzajem pianki, która mam wrażenie nijak nie wcieknie w zalepione otworki, ale mogę się mylić
  • REKLAMA
  • #4 13920555
    marcinziemko
    Poziom 15  
    ja_Zouza napisał:
    z tego co wiem, zmywacze te są rodzajem pianki, która mam wrażenie nijak nie wcieknie w zalepione otworki, ale mogę się mylić

Nie są niczym w rodzaju pianki, są w płynie, nakłada się zazwyczaj przy pomocy pędzelka, albo z tubki. Przykład:
    http://www.mojehobby.pl/products/item_name-3122513.html
  • #5 13920619
    ja_Zouza
    Poziom 9  
    dzięki za link, ja widziałam w sklepie debonder w formie sprayu, który zmieniał się w piankę.
    Czytałam tu na elektrodzie, że zawiera on głownie aceton, a czysty aceton mi tego nie rozpuścił
  • REKLAMA
  • #6 13920644
    marcinziemko
    Poziom 15  
    Wiesz, jak tego jest tam nawalone w opór, to nie wykluczone, że nic tego nie ruszy ;)
  • #7 13920662
    ja_Zouza
    Poziom 9  
    Szanowni Panowie i Panie, jest rozwiązanie: po całonocnych zabawach w młodego chemika pragnę donieść, że świetnie z cyjano-akrylami radzi sobie ROZPUSZCZALNIK KSYLENOWY :D :D :D

Pozdrawiam

Zuza :D
  • #8 13925629
    ja_Zouza
    Poziom 9  
    Przedwczesna radość - nijak nie mogę odlepić płyty głównej............ jakieś propozycje? W jakim rozpuszczalniku można to namoczyć nie uszkadzając elektroniki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje sposobu na usunięcie super glue z panelu dotykowego Nokia N8, który został wklejony bez użycia śrubek. W odpowiedziach zasugerowano użycie zmywaczy do cyjanoakryli, które są w płynnej formie, a nie w piance, co może być bardziej skuteczne. Jedna z osób poleciła rozpuszczalnik ksylenowy, który dobrze radzi sobie z cyjanoakrylami. Użytkownik jednak napotkał trudności w odklejeniu płyty głównej i pyta o bezpieczne rozpuszczalniki, które nie uszkodzą elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA