Szanowne koleżanki i koledzy.
Chciałem zaprezentować projekt, który zrobiłem na swoje potrzeby już jakiś czas temu. Jest to wzmacniacz pomiarowy o wzmocnieniu 4x. Na co to komu? Ano posiadam generator funkcyjny, którego amplitudy generowanych przebiegów po prostu nie powalają. Czasami potrzebowałem dostarczyć do badanego układu przebieg o amplitudzie rzędu kilku V. Mogłem wydać dużo kasy i kupić porządny generator funkcyjny, mogłem zaprojektować swój generator funkcyjny, a mogłem też zaprojektować wzmacniacz do mojego obecnego generatora. Wybrałem tę ostatnia drogę jako najtańszą i najszybszą.
Urządzenie zasilane jest napięciem stałym z przedziału 6-24V. Układ sam wytwarza sobie sztuczną masę. Zakres napięć wejściowych nie powinien przekracza 3,5V wartości skutecznej. Ograniczeniem jest wejściowy rezystor dopasowujący impedancję. Układ układ scalony wzmacniacza operacyjnego (THS3061) zabezpieczony jest przed zwarciami. Jednak dopasowujący rezystor wyjściowy narzuca tutaj ograniczenie co do wartości prądu, jaki może popłynąć w obwodzie wyjściowym.
PCB została tak zaprojektowana, aby tor wejściowy i wyjściowy posiadał impedancję Ohm. Jeżeli będzie zainteresowanie, to podzielę się projektem. Poniżej znajduje się charakterystyka amplitudowa oraz schemat urządzenia (w załączniku). Charakterystyki fazowej nie ściągnąłem. Z moich obserwacji wynika, że do częstotliwości 10MHz jest ona stałą.
Nie eksperymentowałem dużo z układem i być może górną częstotliwość da się jakoś jeszcze podnieść. Mi wystarczy tak jak jest.
Pozdrawiam i zapraszam do krytyki. ;)

Cool? Ranking DIY