Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz do aktywnej kolumny na TDA1552, czy warto?

adamswid 31 Aug 2014 18:56 870 5
    adamswid
    Level 13  
    Witam,
    posiadam w domu dwa głośniki ARN 150/60. Nie są wybitne, 20W mocy, małe wychylenie. Ale do monitorów się nadadzą. Chcę dokupić do nich jakiś głośnik wysokotonowy. Mają służyć na jakiś czas jako front do komputera do oglądania filmów, potem może pójdą na tył. Chcę zrobić kolumienki aktywne i tu mam kilka pytań. Znalazłem układ z Elektroniki Praktycznej (dokładnie taki: http://ep.com.pl/files/4938.pdf , ale końcówka mocy jest na układzie scalonym do samochodów. Plus widzę taki że transformator mogę kupić tani i popularny do halogenów na 12V. Ale jak z jakością dźwięku? Może lepiej jak zastosuję po prostu filtry dolno i górnoprzepustowe na TL072 i zastosuję jakąś prostą końcówkę 20W na tranzystorach lub inny układ scalony. Czy przy tym zestawie głośników nie usłyszę różnicy? Pozdrawiam.

Moderated By Mirek Z.:

Pisownię postu poprawiłem, zapis linka również.

• Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    adamswid
    Level 13  
    Dzięki a odpowiedź :) . Link już chyba poprawiony. Pokój nie jest duży więc kable nie były by aż tak długie, zawsze mogę zainwestować w dobrze ekranowane. Póki co chodzi mi o jakiekolwiek liźnięcie zagadnienia kolumn aktywnych. Głośniki akurat takie mam, niby mógłbym wstawić tylko ARN i odpadła by kwestia zwrotnicy ale chyba nie zaszkodzi dodać jakiś głośnik wysokotonowy? Myślałem nad jakimś małym typu tonsil GDWK 7/50 lub coś od tvm.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    adamswid
    Level 13  
    Dzięki za całą pomoc, już prawie wszystko wiem. Obudowę zrobię tak ok. 5l, może trochę więcej i całą wytłumię. Mam pytanie co do transformatora, nada się zasilacz impulsowy do led lub coś co jest nazywane "elektronicznym transformatorem do halogenów"? Są mniejsze od zwykłych transformatorów, ale pewnie wprowadzają zakłócenia. Może lepiej nie wydziwiać i zastosować zwykły toroidalny kosztem mniejszej ilości miejsca w obudowie?
    Anonymous
    Anonymous