Witajcie. Postanowiłem opisać moją przygodę ze zmywarka Elektrolux a dokładniej z błędem i60. Zmywarka ma ok 4 lata i po raz pierwszy wyskoczył ten błąd ok pół roku temu. Na wyświetlaczu napis i60, mycie wstrzymane i oczywiście para wewnątrz. Zresetowałem i jakoś poszło dalej. Ale już wtedy poczytałem w necie że to może być wina przekaźnika od grzałki, a konkretnie że się skleiły. Wiem że jak raz się to zdarzy to tylko patrzeć a przekaźnik trzeba będzie wymienić. No i w zeszłym tygodniu , czyli po 6 miesiącach, ponownie błąd i60 i para. Reset i jakoś poszło, ale nie długo bo nazajutrz już zimne mycie, brak grzania. Nie ma rady przekaźnik padł całkowicie. A teraz jak go wymieniłem. Sorki ale nie robiłem fotek w trakcie więc tylko opis. Wtyczka z kontaktu i zdejmujemy poszycie drewniane drzwi. Trzyma się na czterech wkrętach, dwa na górze i dwa pośrodku. Teraz sześć wkrętów od góry, po trzy po lewej i trzy po prawej stronie i można wyjąć plastikowy pojemnik, szerokości drzwi w którym znajduje się moduł elektroniki, ten z przyciskami i wyświetlaczem. Odpinamy kable, są one wsuwane na krawędź płytki drukowanej, więc należy je wysunąć przy pomocy wkrętarka, schodzi dość łatwo.
Teraz otwieramy białą puszkę z elektroniką i lokalizujemy przekaźnik. Nie można go nie zauważyć. Płytkę zwalniamy z zaczepów i odwracamy. Wylutowujemy przekaźnik, najlepiej przy pomocy odsysacza i wkładamy nowy. Lutowanie i składanie w odwrotnej kolejności jak przy wyjmowaniu. Ja dałem taki przekaźnik ale można inny odpowiednik.
Ważne napięcie cewki (12V) i obciążalność styków.
I tyle, całość ok 15-20 minut roboty i koszt ok 5 zł.
Zmywarka chodzi i pewnie pochodzi do następnej awarii.
Pozdrawiam.
Mam nadzieję że pomogłem komuś zaoszczędzić kilka stówek na fachowca.

Teraz otwieramy białą puszkę z elektroniką i lokalizujemy przekaźnik. Nie można go nie zauważyć. Płytkę zwalniamy z zaczepów i odwracamy. Wylutowujemy przekaźnik, najlepiej przy pomocy odsysacza i wkładamy nowy. Lutowanie i składanie w odwrotnej kolejności jak przy wyjmowaniu. Ja dałem taki przekaźnik ale można inny odpowiednik.

Ważne napięcie cewki (12V) i obciążalność styków.
I tyle, całość ok 15-20 minut roboty i koszt ok 5 zł.
Zmywarka chodzi i pewnie pochodzi do następnej awarii.
Pozdrawiam.
Mam nadzieję że pomogłem komuś zaoszczędzić kilka stówek na fachowca.