Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowe zasilanie TN-S a stara instalacja TN (zerowanie)

dziku66 31 Aug 2014 23:03 6267 32
    dziku66
    Level 12  
    Witam, mam kolejne pytanie związane z moja nową pracą.
    Do mieszkania na 4 pietrze od złącza piętrowego na klatce schodowej gdzie instalacja pionu jest nowa w układzie z pięcioma żyłami należy poprowadzić nowy WLZ do licznika a następnie do TB w mieszkaniu gdzie znajduje się stara instalacja w układzie TN (zerowanie) która była zasilona uprzednio przewodem 2x2,5mm².
    Nowy WLZ prowadzony jest z faktu iż lokator zakłada ogrzewanie elektryczne i musi zwiększyć przydział mocy. Instalacja do ogrzewania zostanie zrobiona w układzie TN-S z RCD i Wł głównym. Zapotrzebowanie na moc to 18kW więc przewód 5x6mm² wystarczy. Ale trzeba istniejącą instalację elektryczną wpiąć w TB.

Pytanie czy przewód neutralny (zero) z układu TN można wpiąć w TB w szynę PE, czy trzeba zasilanie pociągnąć 5x10mm² aby przewód PEN=PE miał minimalny przekrój obecnie wymagany 10mm² dla Cu. (dałem znak równości bo przewód PE z instalacji TN-S jest tym samym przewodem w układzie TN a mianowicie PEN, lub PEN nie spełniający obecnych wymogów przekroju w zależności czy ma być to przewód o przekroju 6 czy 10mm²) Skoro wcześniej instalacja chodziła na zasilaniu 2,5mm i była dopuszczona to polepszenie jej parametrów na 6mm² wyjdzie jej na lepsze. Pytanie czy przy istniejących instalacjach TN można dać mniejszy przekrój niż 10mm² dla PE które powtórzę ma pracować jako PEN dla starej instalacji TN (zerowanie)
    Adam_Bandit
    Level 20  
    Według przepisów PEN ma mieć min. 10mm2 w Cu i 16mm2 Al. Wynika to ze względu na możliwość uszkodzenia mechanicznego, nie ze względów na obciążalność przewodu.

Dodano po 1 [minuty]:

dziku66 wrote:
    PEN=PE

Zdecyduj albo PE albo PEN.
    slawekx
    Level 29  
    Jeżeli modernizujesz instalacje na ogrzewanie to zmień od razu całą instalacje mieszkaniową na TN-S. Co to znaczy "czy przewód neutralny wpiąć w TB" - co wdg. Ciebie jest przewód neutralny?
    Anonymous
    Level 1  
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakie TN-C skoro żadna żyła nie ma przekroju 10mm^2? Zaprawdę powiadam, instalacja dwuprzewodowa sprzed 20lat to nie jest TN-C.
    niutke
    Level 12  
    pol102 wrote:
    Jakie TN-C skoro żadna żyła nie ma przekroju 10mm^2? Zaprawdę powiadam, instalacja dwuprzewodowa sprzed 20lat to nie jest TN-C.

Z innego wątku:

Quote:
    Stare instalacje, o których dotyczy wątek, w żadnym razie nie są instalacjami TN. Są dziś instalacjami pozastandardowymi, tzn. ani TN, ani TT, ani IT, bo w każdym z tych układów jest wymagany uziemiony przewód ochronny. Szarlatanem ten kto twierdzi inaczej!

Do układu TN-C wolno zaliczyć tylko taką instalację, która spełnia wszelkie obecnie stawiane wymagania takim instalacjom, zwłaszcza odnośnie do: przekrojów i uziemień przewodów ochronnych PEN bądź PE, warunku samoczynnego wyłączania zasilania.

Koledzy kiedy coś zalecacie to piszcie na jakiej podstawie są te zalecenia. Żadnym argumentem jest twierdzenie iż 10mm2 cu(16mm2 alu) to przekroje tylko ze względu na właściwości mechaniczne(chyba, że jesteście normo-twórcami). W Szwajcarii istnieją jeszcze takie pozastandardowe instalacje dopuszczone na zasadzie ochrony zastanej (są jednak badane co 20 lat).
    jann111
    Level 32  
    dziku66 wrote:
    Pytanie czy przewód neutralny można wpiąć w TB w szynę PE,

Nie, nie można. Przecież neutralny będzie oddzielnym przewodem/żyłą natomiast szyna PE powstanie dopiero w chwili wymiany całej instalacji w lokalu na TN-S. Do tego czasu będzie się nazywała PEN i do niej należy wpiąć stare obwody na których jest zerowanie.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    niutke wrote:
    Z innego wątku:
    Cytat:
    Stare instalacje, o których dotyczy wątek, w żadnym razie nie są instalacjami TN. Są dziś instalacjami pozastandardowymi, tzn. ani TN, ani TT, ani IT, bo w każdym z tych układów jest wymagany uziemiony przewód ochronny. Szarlatanem ten kto twierdzi inaczej!

Do układu TN-C wolno zaliczyć tylko taką instalację, która spełnia wszelkie obecnie stawiane wymagania takim instalacjom, zwłaszcza odnośnie do: przekrojów i uziemień przewodów ochronnych PEN bądź PE, warunku samoczynnego wyłączania zasilania.

Koledzy kiedy coś zalecacie to piszcie na jakiej podstawie są te zalecenia. Żadnym argumentem jest twierdzenie iż 10mm2 cu(16mm2 alu) to przekroje tylko ze względu na właściwości mechaniczne(chyba, że jesteście normo-twórcami). W Szwajcarii istnieją jeszcze takie pozastandardowe instalacje dopuszczone na zasadzie ochrony zastanej (są jednak badane co 20 lat).

Trzeba było cały temat rzucić a nie wyrwany z kontekstu fragment .
    A tu nie tak dawny temat z identycznym problemem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2882453.html
    dziku66
    Level 12  
    pol102 wrote:

Przecież napisałem instalacja TN (zerowanie)

Dodano po 2 [minuty]:

plum1978 wrote:
    Istniejąca instalacja ( w lokalu) zostaje w TN-C, nowy obwód wykonujesz w TN-S .
    Jeśli obwód/obwody zasilania pieca/pieców masz podłączone na stałe nie musisz stosować RCD, jeśli urządzenia są podłączone poprzez gniazda wtedy obligatoryjnie RCD.
    Do 18kW ( chociaż nie znam sposobu ułożenia ) 5*6 od rozdzielni piętrowej wydaje mi się trochę za małym przekrojem.
    Musisz przebudować rozdzielnię w lokalu. Instalacja zastana ma wytyczne co do ochrony z czasów oddania obiektu do użytkowania, nowe obwody musisz dostosować do przepisów obecnie obowiązujących.

18kW dla przyłącza 3-fazowego jest wystarczający i nie jest to przewód do rozdzielnie piętrowej tylko z rozdzielni piętrowej do mieszkania.

Dodano po 3 [minuty]:

Adam_Bandit wrote:
    Według przepisów PEN ma mieć min. 10mm2 w Cu i 16mm2 Al. Wynika to ze względu na możliwość uszkodzenia mechanicznego, nie ze względów na obciążalność przewodu.

Dodano po 1 [minuty]:

dziku66 wrote:
    PEN=PE

Zdecyduj albo PE albo PEN.

Musi być 10mm² dla PEN dlatego założyłem mój temat bo ja nie robię układu TN-C tylko TN-S w który muszę wpiąć istniejący układ TN (zerowanie) a który pracował na zasilaniu 2x2,5mm²

Co do znaku równości między PEN a PE to użyłem skrótu myślowego który poprawiłem w głównym poście i sprostowałem.

Dodano po 5 [minuty]:

slawekx wrote:
    Jeżeli modernizujesz instalacje na ogrzewanie to zmień od razu całą instalacje mieszkaniową na TN-S. Co to znaczy "czy przewód neutralny wpiąć w TB" - co wdg. Ciebie jest przewód neutralny?

Nie zmienię instalacji istniejącej skoro została dopuszczona i działa poprawnie, ludzie nie chcą nie potrzebnych kosztów skoro mają sprawną instalacje. A instalacja na ogrzewanie jest dofinansowana przez miasto na likwidacje palenisk węglowych.
    Ja bym chętnie wymienił instalacje w całym bloku ale ja nie decyduję a kazać klijentowi nie mogę skoro instalacja został dopuszczona do użytku i odebrana.

Dodano po 6 [minuty]:

jann111 wrote:
    dziku66 wrote:
    Pytanie czy przewód neutralny można wpiąć w TB w szynę PE,

Nie, nie można.Przecież neutralny będzie oddzielnym przewodem/żyłą natomiast szyna PE powstanie dopiero w chwili wymiany całej instalacji w lokalu na TN-S. Do tego czasu będzie się nazywała PEN i do niej należy wpiąć stare obwody na których jest zerowanie.

Przepraszam za pomyłkę już sprostowałem w poście głównym, przewód neutralny chodziło mi o przewód z układu TN którym jest realizowane zerowanie. Takowy wpinamy w PE jeśli jest wybór PE i N. Piszesz że do tego czasu będzie wpięty w PEN ale wymiana następuje od strony przyłącza czyli dla przewodu 5x6mm² według przepisów PEN nie istnieje to jak mam w niego wpiąć?? Z tond się bierze moje pytanie czy mogę go wpiąć w przewód PE 6mm² ??? skoro wcześniej był na 2,5mm² a ja instalacji w lokalu nie przerabiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Krzysztof Reszka wrote:
    Trzeba było cały temat rzucić a nie wyrwany z kontekstu fragment .
    A tu nie tak dawny temat z identycznym problemem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2882453.html]

Przeczytałem cały ten temat przed założeniem mojego i nic z niego nie wynika w sprawie mojego pytania
    dziku66
    Level 12  
    Cała instalacja do ogrzewania czy to konwektory na wtyczkę czy piece akumulacyjne zawszę robimy na nowej instalacji TN-S. Ale sytuacja jest bez sensu bo każdy może kupić grzejnik na wtyczkę w sklepie i wpiąć go gdzie zechce czy ma zerowanie czy uziemienie na bolcu, czy ma RCD czy nie. W urządzeniu jest instrukcja że ma być uziemienie więc ja nie zamontuje bo fizycznie nie da rady wtyczki włożyć a jak babcia wymieni szybko gniazdka z bolcem to jej sprawa, bo ja w starej instalacji nie grzebie i nic nie ruszam.

Ale proszę powróćmy do pytania z postu, powiem wręcz błagam :D
    Krzysztof Reszka
    dziku66 wrote:
    Przeczytałem cały ten temat przed założeniem mojego i nic z niego nie wynika w sprawie mojego pytania.

To jednak nic nie zrozumiałeś nigdy nie będziesz miał TN-S to twoje mrzonki. Koledzy ci tu dobrze doradzają.
    dziku66 wrote:
    Nie zmienię instalacji istniejącej skoro została dopuszczona i działa poprawnie, ludzie nie chcą nie potrzebnych kosztów skoro mają sprawną instalację.

Nieprawda, wykonując taką przebudowę musisz dostosować układ zasilania wraz z rozdzielnicą do nowego układu przejściowego TN-C-S. Jeśli nie chcesz kosztów to zostaw to nie ruszaj tego.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Temat wbrew pozorom nie jest łatwy, a koledzy którzy wcześniej odpowiadali chyba nie do końca rozumieją kolegi zamierzenia oraz istotę problemu, a cały pic polega na tym, że nie da się bezproblemowo wprowadzić układu sieciowego TN-S, jeśli w obwodach odbiorczych- instalacyjnych, pozostaje układ TN-C lub niesklasyfikowany układ z zerowaniem ochronnym, na dodatek- tak jak w kolegi przypadku- w nowej rozdzielnicy mogą występować dwa przewody (szyny?) pełniące funkcję przewodu neutralnego (N i PEN), ale w tej samej "przejściowej" rozdzielnicy, nie powinny występować te same dwa przewody (lub szyny) pełniące funkcję przewodu ochronnego (PE i PEN).
    Reasumując- w mojej ocenie- w rozdzielnicy będą występowały szyny: 3 x L, N i PEN (podobnie jak w linii w.l.z). A, że kolega zna wymagania dla przewodu PEN, to wnioski nasuwają się same...

dziku66 wrote:
    Pytanie czy przewód neutralny (zero) z układu TN można wpiąć w TB

Proszę używać prawidłowej nomenklatury i zrezygnować z wynalezionych przez siebie skrótów. W innym przypadku, proszę o część opisową dla skrótów własnych.

Krzysztof Reszka wrote:
    nigdy nie będziesz miał TN-S to twoje mrzonki

Nigdy nie mów nigdy.
    Krzysztof Reszka
    Amen. Ten tekst moderatora powinien być za każdym razem powielany jak pojawi się temat instalacji przebudowywanej w bloku. By ktoś nie pomyślał że tego nie można zrobić tylko z głową, a nie jak tu kolejny raz nam próbuje się wmówić że się wszystko da.
    dziku66 wrote:
    Nie zmienię instalacji istniejącej skoro została dopuszczona i działa poprawnie.
    kkas12
    Level 43  
    Autor wątku nie zdaje sobie sprawy jakie zagrożenie wprowadzi.
    Grzejniki w I klasie ochronności obok gniazd bez styków ochronnych zasilających (być może) odbiorniki w I klasie ochronności to cierpliwie siedząca kostucha na tykającej bombie zegarowej.
    I żaden RCD w obwodach nowych grzejników nic nie pomoże.
  • Helpful post
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    dziku66 wrote:

Nie zmienię instalacji istniejącej skoro została dopuszczona i działa poprawnie,

kkas12 wrote:
    Grzejniki w I klasie ochronności obok gniazd bez styków ochronnych zasilających (być może) odbiorniki w I klasie ochronności to cierpliwie siedząca kostucha na tykającej bombie zegarowej.

Pełna zgodność, z tym, że autor nie widzi problemu bo nie zna podstawowych zasad ochrony przeciwporażeniowej. Niestety nie wie, że modernizując instalację należy podejść do zagadnienia kompleksowo. Nie wie, że instalacja została oddana i dopuszczona w pierwotnym stanie- przed modernizacją- bez zmian w ochronie przeciwporażeniowej. I tu nasuwa się pytanie- jak daleko może posunąć się początkujący elektryk bez stosownych kwalifikacji, zmieniając środki ochrony przeciwporażeniowej lokalu...
    jann111
    Level 32  
    dziku66 wrote:
    ja nie decyduję a kazać klijentowi nie mogę skoro instalacja został dopuszczona do użytku i odebrana.

I tu się grubo mylisz. Stan zastany będzie teraz w nowych realiach. I to właśnie Ty musisz go dostosować do tych realiów. A Twoja niewiedza na pewno nie będzie okolicznością łagodząca jeśli dojdzie do nieszczęśliwego wypadku.
    dziku66
    Level 12  
    Akrzy74 wrote:
    Krzysztof Reszka wrote:
    dziku66 napisał:
    Nie zmienię instalacji istniejącej skoro została dopuszczona i działa poprawnie,

kkas12 wrote:

Pełna zgodność, z tym, że autor nie widzi problemu bo nie zna podstawowych zasad ochrony przeciwporażeniowej. Niestety nie wie, że modernizując instalację należy podejść do zagadnienia kompleksowo. Nie wie, że instalacja została oddana i dopuszczona w pierwotnym stanie- przed modernizacją- bez zmian w ochronie przeciwporażeniowej. I tu nasuwa się pytanie- jak daleko może posunąć się początkujący elektryk bez stosownych kwalifikacji, zmieniając środki ochrony przeciwporażeniowej lokalu...

Co do tych grzejników to napisałem że nie zamierzam ich podłączać ani grzebać w starej instalacji, więc nie wiem o co ta afera.

Druga sprawa jako początkujący elektryk nie łamie przepisów bo przed wykonaniem roboty zapytałem na forum jak to wygląda i nie chce narażać nikogo na utratę życia. Mało tego takich przeróbek firma w której pracuje robi wiele, ludzie pod tym się podpisują i stawiają pieczątki z uprawnieniami budowlanymi, dlatego też moja ciekawość w tym temacie czy oni robią wały czy ja źle to rozumiem. Ja prywatnie nie tykam starych instalacji bo nie da się na tym zarobić robiąc to legalnie, a zawszę to zrobi ktoś o 50% taniej i dla klienta jest ważne tylko aby w gniazdku był prąd nie przepisy. A pytam bo takich informacji nie udzieli ci nikt na szkoleniach ani w szkole taka jest prawda. A jeżeli jest przepis to pojawia się kwestia jego prawidłowego zinterpretowania, ja źle zinterpretowałem i zostałem zdeptany jak karaluch. Ale oczywiście panowie musicie się po naśmiewać. Przynajmniej znalazł się jeden sprawiedliwy który powiedział co jak i z czym. Akrzy74 dziękuję za pomoc.
    Adam_Bandit
    Level 20  
    dziku66 wrote:
    Ja prywatnie nie tykam starych instalacji bo nie da się na tym zarobić robiąc to legalnie, a zawszę to zrobi ktoś o 50% taniej i dla klienta jest ważne tylko aby w gniazdku był prąd nie przepisy. A pytam bo takich informacji nie udzieli ci nikt na szkoleniach ani w szkole taka jest prawda.

Tu kolega w 100% ujął polskie realia. Dla inwestora liczą się dwie rzeczy: szybkość i cena, im ktoś szybciej i taniej robi tym jest "lepszy", bezpieczeństwo na drugim planie.
    Adam_Bandit
    Level 20  
    Akrzy74 wrote:
    Niestety nie wie, że modernizując instalację należy podejść do zagadnienia kompleksowo. Nie wie, że instalacja została oddana i dopuszczona w pierwotnym stanie- przed modernizacją- bez zmian w ochronie przeciwporażeniowej. I tu nasuwa się pytanie- jak daleko może posunąć się początkujący elektryk bez stosownych kwalifikacji, zmieniając środki ochrony przeciwporażeniowej lokalu...

jann111 wrote:
    I to właśnie Ty musisz go dostosować do tych realiów.

Drodzy koledzy, a więc co według was kolega autor powinien poczynić? No bo chyba jedyne słuszne rozwiązanie to sprawdzić czy wszystkie gniazda w lokalach w pomieszczeniach z grzejnikami w I kl. ochronnej mają styk ochronny i czy jest spełniona ochrona przeciwporażeniowa. To bardzo trudny i odpowiedzialny temat. :(
    jann111
    Level 32  
    Adam_Bandit wrote:
    co według was kolega autor powinien poczynić?

Skoro jak Piotr trzy razy się zaparł, że
    dziku66 wrote:
    dziku66 wrote:
    ja w starej instalacji nie grzebie i nic nie ruszam.
    dziku66 wrote:
    nie zamierzam ich podłączać ani grzebać w starej instalacji,

powinien sobie odpuścić skoro go to przerasta. Jak widać podpowiedzi nie są zgodne z jego tokiem myślenia, dlatego nie ma tu o czym dyskutować. Szkoda.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Bronek22 wrote:
    Masz wątpliwości - sprawdź probówką.

Może lepiej żeby sobie obie sytuacje dokładnie narysował. Trzeba uświadomić sobie "o co kaman". Szukanie gotowych rysunków i gotowych odpowiedzi to bezsens. Trzeba myśleć...

Dodano po 5 [minuty]:

W całym temacie nasuwa mi się pytanie, jak bardzo pojęcie stanu zastanego jest elastyczne... Gdzie to ma granice?
    piotrp_NEW
    Level 15  
    Bronek22 wrote:
    Popłynie. ale znacznie mniejszy,wyczuwalny ale niegroźny.
    Masz wątpliwości - sprawdź probówką.

Ciekawe jak kolega to udowodni ?
    Kolega Krzysztof i inni podali realne zagrożenie dla życia przy tak wykonanej instalacji więc nie wiem jak można wsunąć takie wnioski.
    Sprawa jest prosta montujesz dodatkowe grzejniki w pomieszczeniach które są w I-kl izolacji to i zmieniasz całą instalację w pomieszczeniu. To jest podstawa bezpieczeństwa, bo inaczej nawet RCD nie zadziała.
    Krzysztof Reszka
    Adam_Bandit wrote:
    Drodzy koledzy, a więc co według was kolega autor powinien poczynić

Krzysztof Reszka wrote:
    wykonując taka przebudowę musisz dostosować układ zasilania wraz z rozdzielnicą do nowego układu przejściowego TN-C-S
    dziku66
    Level 12  
    jann111 wrote:
    Adam_Bandit wrote:
    co według was kolega autor powinien poczynić?

Skoro jak Piotr trzy razy się zaparł, że
    dziku66 wrote:
    dziku66 wrote:
    ja w starej instalacji nie grzebie i nic nie ruszam.
    dziku66 wrote:
    nie zamierzam ich podłączać ani grzebać w starej instalacji,

powinien sobie odpuścić skoro go to przerasta. Jak widać podpowiedzi nie są zgodne z jego tokiem myślenia, dlatego nie ma tu o czym dyskutować. Szkoda.

Panie Janie nie chcę i nie zamierzam grzebać w starej instalacji TN nie dla tego że mnie to przerasta tylko dla tego że mi to do szczęścia nie potrzebne i nikt mi za to nie zapłaci ja mam tą instalację wpiąć w nowy WLZ a ogrzewanie zrobić na nowych obwodach w układzie TN-S a całościowo jako układ TN-C-S +TN (jak kolwiek to brzmi) i sprawa się rozchodziła czy musi być to 5x10mm² czy wystarczy przekrój starego WLZ skoro na takim instalacja TN pracowała.
    Adam_Bandit
    Level 20  
    dziku66 wrote:
    Panie Janie nie chcę i nie zamierzam grzebać w starej instalacji TN nie dla tego że mnie to przerasta tylko dla tego że mi to do szczęścia nie potrzebne i nikt mi za to nie zapłaci ja mam tą instalację wpiąć w nowy WLZ a ogrzewanie zrobić na nowych obwodach w układzie TN-S a całościowo jako układ TN-C-S +TN (jak kolwiek to brzmi) i sprawa się rozchodziła czy musi być to 5x10mm² czy wystarczy przekrój starego WLZ skoro na takim instalacja TN pracowała.

To może niech kolega chociaż umieści i rozgłosi informację o tym, że w interesie każdego użytkownika leży sprawdzenie ochronny przeciwporażeniowej i zamontowanie gniazdek ze stykiem ochronnym, bo grozi to zagrożeniem życia. I np. dodać informację, że jest to związane z modernizacją i zmianą istniejącej instalacji i jest to niezwykle ważne. Tak, żeby móc spać spokojnie:)
    kkas12
    Level 43  
    Na pewno zastosowanie się do rady kolegi nie pozwoli na uniknięcie odpowiedzialności gdy dojdzie do nieszczęścia.

Po wykonaniu prac należy wykonać pomiary.
    Integralną ich częścią są oględziny. I to nie tylko tego co się wykonało, ale oględziny całości.
    Więc pominięcie widocznego gołym okiem zagrożenia dla użytkowników może przynieść różne skutki.
    Od skierowania na ponowny egzamin w celu potwierdzenia kwalifikacji po kryminał.
    Adam_Bandit
    Level 20  
    kkas12 wrote:
    Na pewno zastosowanie się do rady kolegi nie pozwoli na uniknięcie odpowiedzialności gdy dojdzie do nieszczęścia.

Po wykonaniu prac należy wykonać pomiary.
    Integralną ich częścią są oględziny. I to nie tylko tego co się wykonało, ale oględziny całości.
    Więc pominięcie widocznego gołym okiem zagrożenia dla użytkowników może przynieść różne skutki.
    Od skierowania na ponowny egzamin w celu potwierdzenia kwalifikacji po kryminał.

Oczywiście zgadzam się jak najbardziej, tylko pozostaje jedno ale. Gdyż aby mieć 100% pewność co do bezpieczeństwa trzeba by wykonać pomiary i oględziny wszystkich instalacji odbiorczych, a więc również tych, które nie były modernizowane przez autora i które są w takim stanie jakim się znajdowały przed wymianą wlz-ów, tylko kto ma to zlecić i zapłacić za to? Bo raczej autor na swój koszt nie będzie tego robił. Eh ciężko znaleźć kompromis w tej sytuacji:(
    kkas12
    Level 43  
    Nie ma żadnego "ale".
    Jeżeli wymieni gniazda na posiadające styk ochronny to pomiary wykonać należy.
    A jeśli gniazd nie wymieni to instalacja nie nadaje się do eksploatacji.
    Więc nie szukaj kompromisu, bo w przypadku nieszczęścia prokurator na pewno też nie będzie go szukał.
    Winien będzie ten co podpisał protokoł (poświadczył nieprawdę), lub wykonawca który pomiarów nie wykonał.
    dziku66
    Level 12  
    Prawdę mówiąc to odkąd pracuje spotkałem tylko 4 instalacje spełniające normy po pierwszym rzucie oka na wnętrze rozdzielni, a 44 łamiące wszelakie zasady. Pracuje w dzielnicach starego miasta (kamienice z 1990r.) i w 90% zazwyczaj jest jeden bezpiecznik na cały lokal zazwyczaj C20 a ostatnio nawet D20 lub na topiku 20A, przewody DY 1,5mm² i wszystkie wpakowane pod jeden bezpiecznik, albo ostatnio lepszy hardcore odejście jednym przewodem na instalacje 1,5mm² bezpiecznik C20 i babcia do mnie żebym dał większy bo wywala prąd jak gotuje wodę. Ja od razu w tył zwrot ale znajdzie się taki co i babci wsadzi tam 32A aż gdzieś upali na styku.
    A nie zgłoszę tego nigdzie bo babcia zostanie z świeczką, a niewim czemu zawsze trafia na jakąś staruszkę.