Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv?

Stanley_P 01 Sep 2014 00:26 57816 73
Optex
    Stanley_P
    Level 27  
    EDIT: Wyniki mini-testu porównania klawiatur w poście #15

Witam

Rozglądam się za klawiaturą jak w temacie. Oczywiście bezprzewodową, USB. Koniecznie ze zintegrowanym touchpadem lub trackballem.
    Moje obecne typy to:
    1. Logitech K400 - link TUTAJ
    2. Hama Uzzano - link TUTAJ
    3. ART HANDY AK-66 - link TUTAJ

ad.1. Napotykałem w necie ogólnie pozytywne opinie użytkowników. Ale: jak do smart tv, uważam dość spora. Miałem w rękach w MediaMarkt.
    ad.2. Zauważyłem w tymże MediaMarkt. Mniejsza i poręczniejsza od K400, lecz też nie przesadnie zbyt mała. Do smart tv na oko wydaje się być "to własnie to". Np. fajne (tak mi się wydaje) dodatkowe przyciski myszy (lewy/prawy) na górnej krawędzi obudowy. Czyli trzymając klawiaturę oburącz, kciukiem nawigujemy wskaźnikiem myszy (trackball), a palcami wskazującymi bez zbędnej ekwilibrystyki możemy wygodnie klikać.
    ad.3. Ze 3-4 tyg. temu widziałem w Auchan, byłem nawet już gotów kupić "w ciemno", bodaj 99zł. Jednak okazało się, że ostatnia sztuka, brakowało odbiornika USB. Z wyjątkiem koloru niektórych przycisków wydaje się być _identyczna_ jak Hama. Jest także tańsza: w necie ceny od ok. 70zł. Hama od ok. 100zł, a w MM życzą sobie 149- ...

Czy ktoś może miał okazję porównać/przetestować w akcji w.w. klawiatury? Moim faworytem póki co jest ta z p.3 - bo jeśli to to samo co p.2, to po co przepłacać... ;-) A może macie inne propozycje?
    Dodam, że obecnie do tv mam podłączoną jakąś klaw. bezprzewodową nabytą kiedyś w Lidlu. Działa bez problemów, jednak jej gabaryty (pełnowymiarowa) oraz osobna myszka są kłopotliwe i nie zachęcają do używania w tym zastosowaniu.
    Telewizor: Panasonic TXL-47DT60

Pozdrawiam -
    Stanley
  • Optex
    Stanley_P
    Level 27  
    @Mol: dzięki za odzew, dosyć ciekawy ten Natec AM30. Widzę jednak na fotkach, że klawiatura (chyba?) w ogóle nie posiada standardowych klawiszy funkcyjnych F1, F2, F3... etc. A na tychże klawiszach w moim Panasonicu są przypisane pewne specyficzne funkcje tv, np. zmiana kanałów, głośności, uruchomienie aplikacji Smart, wejście do menu, itp. (nie wiem jak jest u innych firm, np. Samsung, LG). Dzięki temu przy odrobinie wprawy można z klawiatury obsługiwać praktycznie wszystkie funkcje telewizora, bez użycia pilota.
    Zatem chyba będę szukał czegoś, co posiada "klasyczne" F-y

Zaś wracając jeszcze na chwilę do AM30: widzę, że dostępny jest nie tylko na wiadomym serwisie alleżdrogim ;-), kilka ofert i opinii np. tutaj:
    http://www.ceneo.pl/27644837#tab=reviews
    Tu przy okazji ciekawostka, może komuś się przyda. W opiniach z powyższego linku użytkownicy piszą o słabym zasięgu AM30. Podobnie miałem po podłączeniu do swojego tv bezprzewodowej klawiatury+myszy z Lidla (wspominałem o nich w pierwszym poście). Zasięg w porywach 1,5-2m, wymiana baterii na świeże nie pomogła ani o centymetr ;-). Problem rozwiązałem poprzez umieszczenie odbiornika (dongla) USB nie bezpośrednio w porcie USB telewizora, ale na ok. 1m przedłużaczu. Dzięki temu odbiornik jest wyprowadzony bardziej "na zewnątrz" (konkretnie leży sobie na podstawce telewizora). Zasięg mam praktycznie w całym pokoju. Przedtem, czyli bezpośrednio w porcie USB odbiornik był schowany za obudową tv. Przypuszczam sygnał był wtedy zbyt bardzo tłumiony, a być może też dodatkowo zakłócany przez bliskość samej elektroniki telewizora.

Pozdrawiam.
    Mol
    Level 30  
    F-ów to faktycznie nie ma , ale ma funkcję uczenia , więc można z oryginalnego pilota zaprogramować przyciski . Co do zasięgu , testowane na laptopie przez dwa pokoje , to około 9m i działa bez problemu ( podczerwieni nie testowałem ).
    Stanley_P
    Level 27  
    @Mol: przyznam, zabiłeś mi trochę ćwieka z tą AM30... Tutaj znalazłem recenzję z filmikiem:
    http://www.tabletradar.pl/aktualnosci/876-natec-airmouse-a30-test-urzadzenia
    Jeszcze jedno pytanie: programowane ("uczące") są klawisze od strony pilota? Próbowałem wygooglać instrukcję, ale coś nie mogłem się dokopać. Na stronie Nateca -> Wsparcie -> error 404.

A co do zasięgu: dużo może zależeć od umiejscowienia odbiornika USB. W moim przypadku, opisanym post wcześniej, odbiornik początkowo był schowany za 47'' matrycą telewizora, co jak sądzę mogło mieć wpływ na pogorszenie transmisji (być może matryca z tyłu jest ekranowana jakąś blachą, czy folią, ale tego na 100% nie wiem). Jak wspominałem pomogło wyprowadzenie dongla na kabelku poza krawędź tv.
    W przypadku wpięcia do laptopa, zazwyczaj nic tak nie zasłania odbiornika USB, dlatego zasięg może być lepszy.

Wracając do klawiatur: no cóź, chyba trzeba będzie coś zamówić, popróbować, ewentualnie odesłać jeśli nie przypasuje. Tymczasem moimi faworytami są Natec AM30 lub ART HANDY AK-66.
    Pozdrawiam.
    Mol
    Level 30  
    Programowanie testowałem tylko na górnych klawiszach .
    muzior
    Level 11  
    Mol napisz jak wrażenia z programowaniem tych klawiszy i jak to u Ciebie działa. Dziś nabyłem to ustrojstwo i o ile z przystawką smart tv działa super (Minix NEO G4) pomimo iż cały dongle jest schowany za TV 46", o tyle zaprogramować udało mi się tylko jeden przycisk włączenia i wyłączenia TV. Na programowanie pozostałych juz nie reaguje. Nie wiem czy coś źle robię, czy należałoby go zesetować i spróbować jeszcze raz ? Będę wdzięczny za podpowiedź zanim zadzwonię do pomocy technicznej :) Generalnie z jestem zadowolony i problemu z zasięgiem nie ma żadnego a pokój mam dosyć duży :)
    Stanley_P
    Level 27  
    Witam

Natomiast ja wciąż się nie zdecydowałem. Dlatego przymierzam się do zakupu na raz kilku modeli (przez internet, aby móc skorzystać z ustawowej możliwości zwrotu w ciągu 10 dni) i przeprowadzenia czegoś w rodzaju prywatnego testu porównawczego.
    W międzyczasie znalazłem inne klawiatury typu "air mouse", np.:
    Measy RC11 - http://www.measypolska.pl/p/wszystkie-produkty-measy-rc11-to-trzy.html
    Posiada klawisze "F-y", lecz nie zawiera programowanego pilota (z którym jak widać z postu powyżej też bywają problemy)
    Evolveo Flymotion - http://www.evolveo.eu/pl/hmc-flm - to chyba jest identyczne jak Measy, tylko pod innym "brandem".
    "Powietrzną mysz" produkuje także rodzimy Elmak (lub zamawia w Chinach, tego dokładnie nie wiem ;-))
    Savio RC-03 - http://www.savio.net.pl/viruemart-store/piloty/pilot-air-mouse-rc-03-detail
    Wyglądem trochę podobna do powyższych. Mała recenzja TUTAJ

Jak widać trochę tego jest. Ceny mniej więcej zbliżone, circa 80-100zł. Niemniej przed ostateczną decyzją chciałbym dotknąć, popróbować, wybrać najlepiej współpracującą z moim telewizorem, sprawującą się w moim odczuciu najbardziej ergonomicznie, itd. Tymczasem moje typy:
    1. Natec AM30 - programowany pilot, lecz brak F-ów
    2. Measy RC11 (lub Evolveo Flymotion) - odwrotnie, są F-y, nie ma pilota ;-)
    3. ART HANDY AK-66 (lub Hama Uzzano) - bez "aira", bardziej klasyczna i trochę większa od powyższych, ale kto wie, może w sterowaniu kursorem myszy trackball sprawdzi się jednak lepiej, niż machanie w powietrzu.
    Póki co rozglądam się za sklepem, który najlepiej posiada wszystkie w.w. produkty, aby trochę obniżyć koszty odsyłki, które będę musiał ponieść.

Pozdrawiam -
    Stanley
    muzior
    Level 11  
    Problem rozwiązałem sam. Okazało się że instrukcja obsługi AM30 nie jest poprawnie przetłumaczona w kilku punktach poprzez co wkradły się lapsusy językowe które zmieniły sens wyrażeń a tym samym kolejność w procedurze programowania. Obecnie mam już zaprogramowane większość przycisków do obsługi TV. Działa to znakomicie! :) Poza tym sam żyroskop po kalibracji naprawdę jest precyzyjny jak na takie urządzenie przystało. Rodzinka jest super zadowolona bo w końcu można szybko i wygodnie poruszać się po wielu aplikacjach smart tv. Kupując je zdecydowałem się akurat na ten model zupełnie w ciemno bardziej kierując się estetyką i aspektem wizualnym. Oczywiście oferowane funkcje i ergonometria też miały znaczenie. Natomiast co do RC11 to na wielu forach anglojęzycznych czytałem sporo niepochlebnych opinii na temat tego wynalazku. Poza tym połączenie na jednym panelu przycisków starujących z klawiaturą qwerty uważam za wysoce nie komfortowe rozwiązanie. Po kilku godzinach spędzonych ze sterowaniem przy pomocy Natec AM30 mogę na prawdę śmiało polecić ten gadżet. Zapłaciłem za niego 109zł w sklepie komputerowym.
  • Optex
    Mol
    Level 30  
    Byłem trochę zajęty i nie mogłem ci wcześniej odpowiedzieć, ale dobrze, że doszedłeś jak to się programuje. Instrukcja jest chyba tłumaczona na translatorze i dlatego taka kaszana.Też mi z tym trochę zeszło. Nie wiem jeszcze jak długo akumulator wytrzymuje, bo używam dość sporadycznie na laptopie z XBMC, bo mój TV jest dosyć wiekowy i nie jest smart? Ważne, że ci pilot odpowiada i rodzinie też.
    muzior
    Level 11  
    Mol wystarczy że Twój TV ma wlot HDMI, dokupujesz dongla i masz smart tv lepsze niż zintegrowane w odbiorniku ;) Polecam urządzenia MINIXa. XBMC jest fabrycznie w nich zaimplementowany i działa super :)
    muzior
    Level 11  
    Klawiatura to nie pilot którym można operować jedną ręką ;)
    Stanley_P
    Level 27  
    PiotrPitucha wrote:
    Witam
    Może RAPOO E2700 ? , zawsze mi się podobała była zbyt droga, teraz ceny spadły do rozsądnych wartości.
    Piotr

Też mi się wizualnie podoba ta klawiatura, już dosyć dawno zwróciłem na nią uwagę. Jednak pytanie, czy będzie prawidłowo współpracował z telewizorem touchpad. Zwracam na to uwagę, gdyż kiedyś kupiłem na próbę e5 ST-027BT (bluetooth, mój telewizor obsługuje bt, miałem nadzieję nie zajmować portu USB)
    http://e5.pl/pl/bluetooth/32-klawiatura-bluetooth-st-027bt.html
    Niestety okazało się, że część "touchpadowa" nie działa w telewizorze, chociaż klawiatura na pewno była sprawna - prawidłowo funkcjonowała w komputerze czy tablecie. Dobrze, że się umówiłem ze sprzedawcą na wypróbowanie i możliwość zwrotu.

Ok, wracając do tematu (odkopując). Trochę to trwało, bo miałem inne ważniejsze sprawy, ale w tej chwili mam u siebie i testuję te trzy klawiatury, które "obstawiałem" wcześniej. Tzn. Natec AM30, Measy RC11 i ART HANDY AK-66.
    Mam już swojego faworyta (czy raczej faworytkę), chociaż przyznam, wybór nie jest łatwy - każda ma swoje zalety i wady.
    Tymczasem jednak idę się jeszcze trochę pobawić. Mam nadzieję, że wrażeniami i ostatecznym wyborem podzielę się wkrótce.

===================
    EDIT
    Dla potomnych programowanie (uczenie) pilota podczerwieni Natec Air Mouse AM30. Uwaga. programować można tylko 4 "pomarańczowe" przyciski + klawisze kursorów + OK. Czyli łącznie 9 przycisków - IMO trochę mało.

1. Przycisnąć i przytrzymać SET, poczekać aż pomarańczowa dioda zacznie świecić jaśniej.
    2. Nacisnąć w AM30 przycisk, który chcemy nauczyć (np. MENU). Pomarańczowa dioda zacznie migać (w instrukcji napisali, że dwa razy i z powrotem zaświeci ciągle - nieprawda, miga przez ok. 10 sekund i potem gaśnie, tyle czasu mamy na wykonanie p.3)
    3. Skierować z odległości kilku cm (wg. instrukcji nie więcej niż 7) oryginalny pilot, z którego uczymy, nacisnąć odpowiedni przycisk. Pomarańczowa dioda w AM30 powinna chwilę szybciej zamrugać i ponownie zaświecić światłem ciągłym
    4. Teraz możemy:
    a) uczyć w AM30 kolejny przycisk (np. AV/TV), i powtórzyć sekwencje p.2 i p.3
    b) lub nacisnąć SET i natychmiast zakończyć uczenie,
    c) lub odczekać ok. 10 sekund aż pomarańczowa dioda zgaśnie sama, efekt jak w b)

Oba piloty oczywiście kierujemy do siebie nadajnikami podczerwieni. W oryginalnym (tego z którego uczymy) trzeba czasem pokombinować, np. troszkę dłużej przytrzymać przycisk. Nie zrażać się, jeśli nauka nie wyjdzie za pierwszym razem - próbować powtórzyć ;-) Na fotce przykład uczenia z pilota TV Panasonic, w AM30 widać nawet pomarańczową diodę ;-)
    Stanley_P
    Level 27  
    Witam!

Zgodnie z obietnicą przedstawiam wyniki mojego prywatnego mini-testu klawiatur.
    Szkoda, że nie zdążyłem przed grudniowymi świętami, może ktoś miałby łatwiejszy wybór prezentu ;-) Jednak poniższe porównanie może jeszcze okaże się dla kogoś pomocne w trakcie polowań na poświątecznych wyprzedażach… ;-)

Przypomnę założenia:
    - klawiatura ma służyć w zasadzie tylko i wyłącznie do obsługi telewizora smart. Ze wskazaniem na Panasonic, bo taki mam ;-)
    - musi być zintegrowana z urządzeniem wskazującym myszy, typu touchpad, trackball, czujnik grawitacyjny („airmouse”), itp.
    - wskazane, aby posiadała klawisze „F” (obsługa pewnych funkcji w tv Panasonic, np. F2 wejście do ekranu aplikacji Smart, F3 menu, F7, F8 zmiana głośności, itp.)
    - mile widziana niezaporowa cena, powiedzmy rzędu ok. 100-150zł
    - poza tym była nieduża, zgrabna, no w ogóle fajna ;-)
    - i rzecz jasna bezprzewodowa, to chyba oczywista oczywistość.

Z przedostatniego powodu (rozmiarów) nie rozważałem udziału pewnych modeli klawiatur z touchpadem, np. dosyć zachwalanych w necie do współpracy ze smart-tv: Logitech K-400, czy Microsoft All-in-One Media.

W szarnki stanęły:
    - Measy RC11 (z „airmousem”)
    - Natec AM30 (też z airmousem)
    - ART HANDY AK-66 (trackball)

Wspólna fotka:

Poniżej przedstawiam raczej garść spostrzeżeń, niż puktowanie zalet i wad.
    The winner is… Może najpierw zacznijmy od miejsca ostatniego.

3. Measy RC11 - strona producenta TUTAJ
    Do niej byłem już od początku jakoś najmniej przekonany. Zamówiłem w zasadzie tylko z ciekawości, aby mieć porównanie z Natec AM30 (obie typu "airmouse", nie miałem wcześniej do czynienia). I nie pomyliłem się:
    - sterowanie „powietrzne” myszą w moim odczuciu mało precyzyjne. Bardzo łatwo można uzyskać taki efekt, że klawiatura była skierowana („wycelowana”) w innym kierunku niż znajdował się wskaźnik myszy na ekranie. Trzeba było często „kalibrować” poprzez zablokowanie ruchu myszy odpowiednim przyciskiem, wycelować klawiaturą we wskaźnik, odblokować i… po paru ruchach na ekranie zabawa od nowa.
    - klawiaturka co prawda posiada klawisze „F”, ale działały jakoś dziwnie, niektóre (bodaj np. F3, F4) dopiero po naciśnięciu razem z klawiszem Shift.
    Podsumowując krótko: nie, to nie to, zdecydowanie nie przypadła mi do gustu.
    Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv?

2. Natec AM30 - strona producenta TUTAJ
    Następna w tym porównaniu typu „airmouse”, z czujnikiem grawitacyjnym. Najmniejsza. Ciekawostką tego modelu jest możliwość uczenia rozkazów z oryginalnego pilota na podczerwień. Czyli może pełnić potrójną rolę: pilota do telewizora, klawiatury komputerowej oraz sterować wskaźnikiem myszy. Do obsługi wykorzystano obie strony urządzenia. Po jednej znajdują się przyciski do obsługi pilota i wskaźnika myszy, po drugiej przyciski alfanumeryczne właściwej klawiatury.
    - okazało się, że do funkcji pilota można programować tylko w sumie 9 przycisków, te, które są oznaczone kolorem pomarańczowym. Czyli 4 przyciski + klawisze kursorów + OK. Moim zdaniem trochę mało. Prawidłową procedurę uczenia przedstawiłem w poprzednim poście, opis w instrukcji zawiera błędy.
    - okazało się również, że wykorzystując jako pilot, trzeba dosyć precyzyjnie „celować” w kierunku odbiornika podczerwieni w telewizorze. Tutaj dla porównania mam pilota uniwersalnego z Lidla z jedyne 30zł, którego nie trzeba kierować aż tak dokładnie. Natomiast pod tym względem „wymiata” oryginalny pilot Panasonic, który działa po skierowaniu nadajników podczerwieni w zasadzie w dowolną stronę, nawet w sufit, podłogę czy ścianę za plecami (pomieszczenie ok. 15m2). Prawdopodobnie dzięki dwóm silnym diodom usytuowanym pod różnym kątem.
    - sterowanie „powietrzne” ruchami myszy w moim odczuciu bardziej precyzyjne niż w Measy RC11. Jednak dosyć często trudno było dokładnie najechać na mały element strony, np. na nieduży odnośnik, przycisk. Być może po części spowodowane było brakiem wprawy, choć starałem się ćwiczyć intensywnie… ;-)
    - klawiatura niestety nie posiada przycisków funkcyjnych „F”. Co prawda najczęściej używane funkcje, dostępne w moim tv na klawiszach „F”, można nauczyć z oryginalnego pilota. Jednak w praktyce powodowało to konieczność częstego i w konsekwencji denerwującego obracania pilota stronami. To samo zresztą dotyczy przechodzenia pomiędzy trybem sterowania myszką, a wpisywaniem znaków z klawiatury - za każdym razem trzeba urządzenie obracać.
    Krótko podsumowując: fajny gadźet, fajniejszy niż RC-11, lecz jednak gadźet. Choć gdyby miała „F-y”, kto wie…
    Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv?

1. ART HANDY AK-66 - strona producenta TUTAJ
    Najbardziej tradycyjna w zestawieniu. Urządzeniem sterującym wskaźnikiem myszy jest trackball. Zarazem również największa, chociaż znacznie mniejsza od klasycznej pełnowymiarowej.
    - klawiaturę możemy obsługiwać trzymając oburącz, oraz w zasadzie bez odrywania rąk. Prawym kciukiem nawigujemy trackballem, zaś przy odrobienie wprawy możemy pisać również tylko kciukami. Dodatkowe przyciski myszki znajdują się na górnej krawędzi pod palcami wskazującymi - bardzo przydatne. Jakkolwiek równie dobrze klawiatura może leżeć np. na stole, kolanach, zdublowane przyciski myszy znajdują się także poniżej kulki trackballa.
    - element, którego nie widziałem w żadnej innej tego typu klawiaturze: rolka przewijania. Baaaaaardzo przydatna rzecz podczas przeglądania stron.
    - trackball: wg. mnie działa od razu intuicyjnie, obsługi nie trzeba specjalnie „ćwiczyć” ;-) Chociaż sprawiedliwie muszę zauważyć, że czasami wskaźnik nieco się zacina, zwłaszcza przy bardzo powolnych ruchach kulki. Niemniej bez problemu mogę najeżdżać i „trafić” w najmniejsze elementy na stronach.
    - AK-66 ze względu na największe rozmiary, posiada największe klawisze, zatem najwygodniejsza we wprowadzaniu znaków. Prawie jak klawiatura „normalna”. Cóż, zawsze coś za coś: albo rozmiary, albo łatwość pisania…
    - klawiatura posiada wszystkie klawisze funkcyjne, co jak wspominałem wcześniej, było dla mnie dosyć istotnym kryterium. Chociaż dla wywołania F11, F12 trzeba użyć przycisku funkcyjnego Fn, gdyż znajdują się razem z F1 i F2. Zauważyłem dopiero po pewnym czasie, myślałem, że F11,12 w ogóle nie ma ;-) . W każdym razie dzięki klawiszom „F” mogę bez zbędnej ekwilibrystyki (jak w AM30) obsłużyć praktycznie wszystkie funkcje telewizora. Np. otworzyć ekran funkcji Smart (w Panasonic F2), następnie wybrać żądaną aplikację klawiszami kursorów+Enter (np. przeglądarkę Web), a potem już tylko nawigować trackballem, rolką, tudzież w razie potrzeby wpisywać znaki z klawiatury (adresy, wyszukiwanie, itp.).
    - niestety przy współpracy z telewizorem pozostają niewykorzystane dodatkowe klawisze znajdujące się z lewej i prawej strony oraz u góry. Lecz będzie to dotyczyło każdej klawiatury „multimedialnej”; w pełni te przyciski wykorzystamy tylko z komputerem
    - byłaby chyba niemal idealna, gdyby miała podświetlenie… no niestety nie ma. Zresztą chyba nie ten przedział cenowy.
    - może najmniej istotne w całej sprawie: czarno-srebrny kolor ładnie mi się komponuje z telewizorem oraz resztą sprzętu ;-)
    Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv? Jaka zgrabna klawiatura z touchpadem/trackballem do smart tv?

Podsumowując: jak łatwo się domyślić choćby po ilości wyliczonych przymiotów, zwyciężyła ART HANDY AK-66, którą miałem na uwadze od początku. Największa co prawda rozmiarem, ale też nie przesadnie, trudniej ją gdzieś zagubić ;-). W moim odczuciu najbardziej ergonomiczna, najwygodniejsza, najlepiej sprawująca się przy współpracy z moim telewizorem. Odkąd ją posiadam, obsługa funkcji Smart, a zwłaszcza przeglądarki Web, nabrały innej jakości… :-)
    Tutaj chciałem wyraźnie podkreślić: są to MOJE subiektywne odczucia. Przyznam szczerze, że machanie w powietrzu klawiaturkami typu „airmouse” jakoś nie bardzo przypadło mi do gustu. Być może u kogoś innego wynik porównania byłby odmienny.

Jeszcze jako ciekawostka - porównanie gabarytów AK-66, z "dużą" klawiaturą multimedialną oraz myszą, które onegdaj nabyłem w Lidlu:

I jeszcze jedno na koniec: niestety nie zrobiłem chociażby prób porównania zasięgu. Jakoś wyleciało mi to z głowy. Jednak z odległości ok. 2-2,5m – a mniej więcej w takiej siedzę przed telewizorem – pod tym względem wszystkie zachowywały się podobnie, nie zauważyłem żadnych problemów. Zrobiłem przed chwilą jeszcze mały teścik z AK-66 i powtórzę, to co już pisałem we wcześniejszych postach:
    - nie wpinajcie odbiornika USB bezpośrednio do portu z tyłu telewizora. Kupcie mały przedłużacz USB (zwykle wystarczy 30-50cm) i wyprowadźcie odbiornik nieco poza krawędź tv.
    U mnie przy donglu schowanym z tyłu, klawiatura zaczyna gubić zasięg już przy ok. 4m, znajdując się jeszcze w tym samym pomieszczeniu. Natomiast przy wyprowadzonym, mogę wyjść za drzwi i działa jeszcze przy ok. 5-6m (w widoczności optycznej z tv).

Uff. Tymczasem wystarczy. Pozdrawiam -
    Stanley

EDIT
    Uzupełnienie dla potomnych. Zakupy oraz testy odbyły się mniej więcej w połowie grudnia 2014. Ceny:
    RC11 - 79,90zł
    AM30 - 121,10zł
    AK66 - 82,20zł
    Być może znajdziecie taniej, ale szukałem by znajdowały się w jednym sklepie internetowym, chodziło o zminimalizowanie kosztów przesyłek. RC11 i AM30 już wróciły do sprzedawcy (ustawowe 10 dni na zwrot bez podania przyczyn), kasa wróciła na konto ;-)
    d-t-x
    Level 21  
    Stanley_P, dzięki za test :)
    A powiedz mi proszę: czy te klawiatury działają u Ciebie w aplikacji Youtube? Mam Samsunga i specjalnie do Youtube kupiłem Measy RC11, jednakże tam klawiatura nie działała - nie dało się wprowadzić tekstu, w związku z czym, zwróciłem ją.
    Stanley_P
    Level 27  
    Witam

Na wstępie małe przypomnienie: obecnie posiadam tylko ART-HANDY AK-66, pozostałe wróciły do sklepu. Jak najbardziej u mnie działa w aplikacji YT. Mogę (nareszcie! :-)) wygodnie wpisywać tekst w wyszukiwarce, nawigować klawiszami kursorów (np. wybierać wyszukane klipy), klawisze kursorów (+Enter) także działają w funkcjach Play/Stop, przewijanie, itp.

Natomiast nie działa w opcji Szukaj w Ipla, ale to wina aplikacji. Po prostu nie przewidzieli "normalnego" wprowadzania znaków z normalnej klawiatury. Trzeba żmudnie nawigować "po literkach" na klawiaturze ekranowej - klawiszami kursorów(+Enter) lub z pilota.

Na pewno wszystkie testowane przeze mnie klawiatury ogólne umożliwiały wprowadzanie znaków. Na 100% w przeglądarce Web, fakt faktem na niej się najbardziej skupiłem. Nie pamiętam (a może nie sprawdzałem?) jak było z Measy RC11 w YT, ale skoro klawisze działały w przegladarce, sądzę, że nie inaczej u mnie w YT.
    A może to wina aplikacji YT w Samsungu? Nie znam S., marka/model mojego tv w pierwszym poście. Proponuję ewenualnie gdzieś skołować/pożyczyć jakąkolwiek na USB i spróbować.

Pozdrawiam.

P.S. Przy okazji - a jak wg. Ciebie sprawował się w Measy czujnik grawitacyjny, sterowanie nim kursora myszy?
    d-t-x
    Level 21  
    Też mi się wydaje, iż to aplikacja w Samsungu sprawia problemy, gdyż np. w przeglądarce web, klawiatura bezproblemowo działała.
    Co do Twojego pytania - czujnik grawitacyjny działał dość nieprecyzyjnie, praktycznie nadawał się tylko do przewijania ekranu wtedy, gdy są duże ikony (np. wybór aplikacji smart), natomiast nie sprawdzał się na stronach www - najechanie na odnośnik było dość trudne. Na dodatek, kursor czasem przycinał, co dodatkowo utrudniało sprawę.
    Stanley_P
    Level 27  
    d-t-x wrote:
    Też mi się wydaje, iż to aplikacja w Samsungu sprawia problemy, gdyż np. w przeglądarce web, klawiatura bezproblemowo działała.

No to chyba masz "winowajcę" ;-)

Quote:
    Co do Twojego pytania - czujnik grawitacyjny działał dość nieprecyzyjnie, praktycznie nadawał się tylko do przewijania ekranu wtedy, gdy są duże ikony (np. wybór aplikacji smart),

W moim Panasonicu z kolei nawigowanie po ikonach ekranu aplikacji Smart jest możliwe tylko klawiszami kursorów (+Enter), co moim zdaniem jest i wystarczająco wygodne i precyzyjne. Nawigacja myszą nie działa. Jak widać po prostu wszystko zależy od oprogramowania danego telewizora.
    Quote:
    natomiast nie sprawdzał się na stronach www - najechanie na odnośnik było dość trudne. Na dodatek, kursor czasem przycinał, co dodatkowo utrudniało sprawę.

Czyli odczucia i doświadczenia mamy podobne. W moim micro-teście przede wszystkim w powodu małej (wg. mnie prawie żadnej...) precyzji kursora Measy wypadła najsłabiej.

Pozdrawiam.

[EDIT]
    Tak trochę OT, ale skoro o Youtube. Nie wiem jak w Twoim Samsungu - w swoim Panasie mogę sterować (zsynchronizować) aplikację YT w tablecie/smartfonie z aplikacją w telewizorze. Na przykład wyszukać jakiś klip na tablecie i ten sam klip zostanie uruchomiony w YT telewizorze. Działa play/pause, przewijanie, itp
    d-t-x
    Level 21  
    U mnie też to działa, ale mówiąc szczerze, nie chce mi się kombinować - w tej sytuacji, wolę podejść do komputera (który i tak jest prawie zawsze włączony) i obejrzeć klip na nim.
    A czy nie odniosłeś wrażenia, iż aplikacja Youtube wyszukuje znacznie mniej wyników, niż strona www na komputerze?
    Stanley_P
    Level 27  
    O tej synchronizacji aplikacji YT w tv z urządzeniem mobilnym (można również z komputerem, laptopem) wspomniałem jako ciekawostkę, rozwiązanie alternatywne.
    Na pewno łatwiej "wytapać" szukaną frazę na ekranie 7'' tableta (notabene dostałem w promocji z telewizorem), niż żmudnie wybierając literki w aplikacji YT na ekranie tv (zakładam w tej chwili że nie posiadamy klawiatury podłączonej do telewizora, albo nie działa w YT - przypadek Twojego Samsunga).

Gdybym miał porównać obie metody: czyli wyszukiwanie/obsługę klipu w aplikacji YT na urządzeniu mobilnym->synchronizację odtwarzania z YT w telewizorze, z tym samym za pomocą klawiatury podpiętej do tv - uznałbym obie za równoważne. Zależy co mam bliżej pod ręką ;-)

Odnośnie odtwarzania klipów na komputerze... Hm, każdy zapewne ma swoją filozofię, podejście, "układ" sprzętu, mebli... U mnie zależy co odtwarzam, kiedy, w jakim celu. Dla przykładu: gdy chce obejrzeć śmieszny filmik typu pies śpi z kotem, albo no nie wiem: porady jak lutować elementy SMD, czy ugotować zupę - do tego spokojnie wystarczy mi tablet, czy laptop (choć nie wykluczają tv, jeśli jest wolny ;-)). Jednak gdy mam chęć, nastrój, rozciągnąć się przed tv na sofie, obejrzeć-posłuchać na przykład jakiś fajny koncert, z dźwiękiem wypuszczonym z tv na amplituner i kolumny - że tak napiszę: doznania na kilkudziesięciocalowym ekranie są całkiem inne ;-) Podobnie gdybym chciał zaprezentować jakiś klip(y) w gronie kilku osób - na dużym ekranie łatwiej.

Zaś co do wyszukiwania... Nie zauważyłem różnic, tzn. abym nie odszukał jakiegoś klipu w tv, a znalazł w komputerze, lub na odwrót... Może podaj jakiś przykład, mogę spróbować porównać.

Pozdrawiam.
    Stanley_P
    Level 27  
    Witam

Małe uzupełnienie mojego testu klawiatur. Na samym początku topicu wspominałem o Hama Uzzano, która wydaje się identyczna z ART HANDY AK-66. Kilka dni temu bawiąc w Media Markt, Uzzano obejrzałem jeszcze raz dokładniej.
    Kształt, rozmieszczenie klawiszy, trackball, schowek na odbiornik USB są identyczne jak w AK-66. Dodatkowe przyciski różnią się tylko kolorem - czarne (w Ak-66 srebrne). Inne jest tworzywo od spodu, przyjemniejsze w dotyku, przypomina nieco gumę (w AK-66 twardy, gładki plastik). Za to na wierzchu, tam gdzie w AK-66 jest dookoła srebrna obwódka, w Uzzano znajduje się błyszczące czarne tworzywo a'la "fortepianowe", na którym widać mnóstwo odcisków palców (zwłaszcza jeśli sprzęt przebywa w MM ;-)).
    Ogólnie, jak wspominałem, obie klawiatury wydają sie identyczne. Być może są robione w tej samej chińskiej fabryce: jedna zmiana tłucze z logiem Hama, druga z Art ;-)

Osobiście uważam, że ładniejszy design ze srebrnymi wstawkami ma AK-66, ale rzecz gustu, o którym jak wiadomo się nie dyskutuje.
    Hama w Media Markt kosztuje 150-, za Art Handy zapłaciłem w necie ok. 80-, uwzględniając koszty przesyłek, odsyłek pozostałych testowanych klawiatur powiedzmy ok. 100-. Niemniej gdyby ktoś miał okazję kupić Uzzano w dobrej cenie, albo woli mieć sprzęt bardziej w kolorze czerni, sądzę powinna mu się sprawować identycznie jak u mnie AK-66 - ja jestem niezmiennie z wyboru zadowolony.
    Przypomnę oficjalne strony dla porównania:
    Hama Uzzano - link TUTAJ
    ART HANDY AK-66 - link TUTAJ

Pozdrawiam.
    muzior
    Level 11  
    Stanley_P mam do Ciebie takie pytanko czy dokonywałeś kalibracji air mouse AM30 ? Jeżeli tak to w jaki sposób to robiłeś ?
    Stanley_P
    Level 27  
    @muzior: tak, coś-tam próbowałem kalibrować. Jednak szczegółów już nie pamiętam. Moje testy odbyły się już ok. 3 m-ce temu. Pamiętam tylko, że procedura kalibracji była opisana w instrukcji - chyba położyć AM30 na równej, poziomej powierzchni i nacisnąć jakieś przyciski. Lecz dokładnie które, niestety nie przypominam sobie.
    Może się odezwie ktoś z posiadaczy tego urządzenia, bo w necie instrukcji coś nie mogę namierzyć. Na oficjalnej stronie TUTAJ komunikat: "brak pliku".

EDIT
    Cos mnie tknelo... @muzior, przecież pisałeś już wcześniej w tym wątku. Masz AM30, zatem masz instrukcję (no chyba, że gdzieś Ci wcięło...). Napisałeś nawet:
    muzior wrote:
    <...> Poza tym sam żyroskop po kalibracji naprawdę jest precyzyjny jak na takie urządzenie przystało.

Więc w czym problem? ;-)
    muzior
    Level 11  
    Instrukcję mi wcięło a ponieważ przez ostatnich kilka miesięcy nie używałem pilota i przystawki smart to zwyczajnie zapomniałem. Nie mniej już doszedłem do tego jak to zrobić, tak więc po kłopocie, ale dzięki za chęci ;) Pozdrawiam
    Stanley_P
    Level 27  
    muzior wrote:
    Nie mniej już doszedłem do tego jak to zrobić, tak więc po kłopocie

Zatem może skrobnij parę słów dla potomnych, a nuż się kiedyś komuś przyda. Może nawet Tobie za jakiś czas ;-) Instrukcja niedostępna w necie (przynajmniej ja nie znalazłem), zawiera również błędy, co wykazałem parę postów wyżej (#14), przy procedurze uczenia AM30 z innego pilota.
    Lucas_21
    Level 12  
    A próbował ktoś takiej?
    http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5062438756&ref=last-visited

Widzę, że jest ich wiele, ale mało która ma funkcję air mouse.. Widzę masę z Touchpadem, ale czy ja wiem czy to będzie wygodne do tv? Ta jak napisali działa jak myszka w ręce (pilot lg magic. Posiadam do tv pilot smart, ale korzystanie z niego w necie touchpadem nie jest zbyt atrakcyjne... a tym nie dość, że wskaźnik za naszą ręką idzie jak myszka po biórku to jest pod ręką klawiatura, przyciski myszki..
    Ma ktoś taką?
    Stanley_P
    Level 27  
    @Lucas_21: nie wiem, czy zadałeś sobie trud przeczytania w tym wątku mojego małego testu 3 klawiatur (post#15). Dwie były właśnie typu "air mouse", z czujnikiem grawitacyjnym. Jedna z nich - Measy RC11 - nawet bardzo przypomina pokazaną przez Ciebie w linku.
    Moim zdaniem, powtarzam moim zdaniem, owszem, od biedy dało się nimi sterować smart tv, ale dosyć mało precyzyjnie. Mnie nie podeszły.

Natomiast klawiatury z touchpadem w zasadzie odpadły w przedbiegach, np. ponoć dedykowane do smart tv Logitech K-400, czy Microsoft All-in-One Media, gdyż wg. mnie są zbyt duże. A zgodnie z tytułem topicu szukałem czegoś zgrabnego ;-)
    Dlatego ostatecznie wybór padł na model z wbudowanym trackballem (kulką): z tych które miałem w ręku najbardziej precyzyjna, najwygodniejsza, przy zarazem akceptowalnych rozmiarach.

Uważam, że jeśli jakąś masz na oku, najlepiej samemu wypróbować na swoim telewizorze. Dogadać się ze sprzedawcą w sprawie ewentualnego zwrotu, a przy zakupach na odległość masz 14 dni na oddanie bez podania przyczyn.
    Pozdrawiam.

P.S. Także mam na wyposażeniu telewizora oryginalny dodatkowy pliot z touchpadem (czyżbyś miał tv Panasonic?). Również uważam, że korzystanie z niego nie jest zbyt wygodne. No i nie posiada przycisków alfanumerycznych, zatem pozostaje wpisywanie tekstu poprzez żmudne "wyklikiwanie" liter na klawiaturze ekranowej. Dlatego zdecydowałem się na zakup klawiatury zintegrowanej z urządzeniem wskazujacym myszy - i od tej pory jak już chyba tu pisalem, obsługa funkcji smart nabrały innej jakości ;-)
    Lucas_21
    Level 12  
    @stanley_P Twoje P.S tak, dokładnie mam Panasonica Viera. Pilot z Touchpadem no po prostu tragedia z wpisywaniem l/ł wybieranie za każdym razem, także więc jeśli będę coś robił bawić się smartem to z tym pilotem oszaleję. Wujek ma LG z 2013 roku, pierwszy model jaki wyszedł z smart tv (kosztował oj oj...) i pilot magic jest genialny, a ten w Panasonicu porażka, ale...wybierałem tv pod kolory do filmów, więc narzekać nie mogę :)
    Ale tym z air mouse działa chyba jak pilot magic? tylko, że obiema rękoma trzeba wachlować :) ? ale pisać quawerty.