Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

trafic 1.9 dci 6biegów - Licznik prędkości raz działa raz nie.

Janosik_pat 01 Sep 2014 21:55 5190 5
    Janosik_pat
    Level 15  
    Witam

Czasem mam taki problem że podczas jazdy przestaje działać prędkościomierz, jak dłużej nie działa to zaświeca się kontrolka od świec żarowych, po chwili licznik znów działa i tak sporadycznie działa / nie działa podczas jazdy bez względu na prędkość, pogodę czy rodzaj nawierzchni.

Czujnik prędkości znajduje się w skrzyni biegów, odłączenie przeczyszczenie wtyczki i podłączenie nic nie daje, czy to może być wina impulsatora ?
    Jak można łatwo sprawdzić co jest przyczyną po za wymianą na nowy egzemplarz ?

Pozdrawiam
    majsster
    Level 23  
    wykręć impulsator i przyjrzyj się pinom a zobaczysz że będą pognite a wtyczka pewnie nieszczelna.
    kawajo
    Level 17  
    Janosik_pat wrote:
    wymianą na nowy egzemplarz ?
    najszybciej i najpewniej
    Janosik_pat
    Level 15  
    W najbliższym czasie wykręcę impulsator, bardziej obstawiałem na coś innego, w dawno temu samochodzie ROVER 216 występował podobny problem a wymiana nic nie dała ponieważ problem leżał po stronie skrzyni biegów. Trochę mnie pocieszyliście.
    Dziękuje za rady jak tylko uda mi się w tej ciasnocie go wykręcić i sprawdzić napiszę.

Pozdrawiam
    majsster
    Level 23  
    90 % to, miałem to w tym roku chyba w 2 renówkach
    mako110
    Level 21  
    skoro zapala kontrolkę od świec to w sterowniku silnika musi być błąd który cię naprowadzi na zlokalizowanie usterki......diagnostyka się kłania