Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odtwarzacz płyt winylowych Technics SL-23 - trzeszczenie w głośnikach

ovvlcloud 03 Wrz 2014 09:05 1242 11
  • #1 03 Wrz 2014 09:05
    ovvlcloud
    Poziom 7  

    Witam,
    Na początek chciałbym przedstawić pokrótce czego dotyczy problem:
    A więc, od pewnego czasu posiadam konwerter , który jednak służy mi po prostu do odtwarzania winyli.
    Jest to ION LP. Podłączony jest on ze zwykłym kinem domowym marki Sony 5.1 – dodatkową informacją może być
    Fakt że pomiędzy tymi urządzeniami posiadam switch audio – aby łatwo zmieniać źródło na np. Xbox.
    Ostatnio jednak kupiłem inny sprzęt – Technics SL-23 – chcąc go zamienić z używanym dotychczas ION’em .
    Po podłączeniu do kina w dokładnie identycznej konfiguracji dźwięk okazał się strasznie słaby.
    Po przewertowaniu kilku tematów na forum dowiedziałem się że powinienem kupić przedwzmacniacz – i tak też zrobiłem.
    Zaopatrzyłem się w tańszy model kupiony w internecie – aby po prostu sprawdzić jak to wygląda.
    Jest to: link 128.513 9V Pre-amplifier for turntables.
    Całość podłączyłem w konfiguracji:
    Kino domowe  Switch  Przedwzmacniacz  Odtwarzacz
    Zmiana była odczuwalna od razu – dźwięk nabrał siły .
    Jednak powstał przy tym kolejny problem – moje głośniki zaczęły nieprzerwanie , równomiernie
    Piszczeć/trzeszczeć.
    Nie jest to zbyt głośne jednak całkiem uciążliwe.
    I nie potrafię się tego pozbyć , więc zwracam się o pomoc tutaj.

    Wpadło mi dosłownie teraz do głowy aby zmienić ustawienie na :
    Kino->przedwzmacniacz-> switch ->odtwarzacz
    Czy to coś może wnieść?

    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

    0 11
  • #2 03 Wrz 2014 09:11
    korrus666
    Poziom 40  

    Nie sądzę żeby zmiana kolejności mogła coś dać. Przedwzmacniacz powinien być przy samym gramofonie. Czy próbowałeś pominąć switch? Czy podłączyłeś masę gramofonu z przedwzmacniaczem dodatkowym przewodem? Powinien być taki przy gramofonie razem ze złączami RCA.

    0
  • #3 03 Wrz 2014 09:27
    ovvlcloud
    Poziom 7  

    Nie omijałem switch'a - faktycznie warto spróbować .
    Co do masy - aż mi głupio że na to nie wpadłem - mam dodatkowy kabelek - jak tylko będę mieć chwile to to zrobię. Czyli masa gramofonu do przedwzmacniacza .

    0
  • #4 03 Wrz 2014 16:32
    remikozak
    Poziom 10  

    Pomogło? Aż jestem ciekaw bo jeśli nie to ciekawe gdzie leży przyczyna

    0
  • #6 04 Wrz 2014 09:09
    ovvlcloud
    Poziom 7  

    Po przyjściu do domu zaraz zabrałem się żeby wypróbować
    Te opcje . ominięcie / zamienienie kolejności switch’a z przedwzmacniaczem nie przyniosło żadnej poprawy.
    Po podłączeniu dodatkowej masy do przedwzmacniacza faktycznie coś się poprawiło ale nieznacznie.
    Przykręciłem ją do obudowy od kina i jest 100% cisza.
    Jedyne co mnie martwi to że w tym miejscu po przejechaniu „kontrolką”
    lampka minimalnie się świeci. Wiecie jak mógłbym to wyeliminować?

    0
  • #7 04 Wrz 2014 09:51
    Byneq
    Poziom 26  

    Podłączyć kino do gniazda z uziemieniem.

    0
  • #8 04 Wrz 2014 10:00
    ovvlcloud
    Poziom 7  

    Nie wiem czy dobrze rozumiem .
    Kino podłączone mam pod listwe - czy powinienem kupić inną ?
    Czy podłączyć bezpośrednio do gniazdka ?
    Prawdopodobnie pytam o jakąś oczywistość ale z elektroniką mało mam wspólnego.

    0
  • #9 04 Wrz 2014 11:23
    Byneq
    Poziom 26  

    Jaką wtyczkę ma kino? Jest w niej uziemienie (styk z otworem)? Jeżeli jest to powinno być podłączone do gniazdka z uziemieniem (bolcem), niezależnie czy przez listwę (też z uziemieniem) czy bezpośrednio. To samo dotyczy gramofonu.

    0
  • #10 04 Wrz 2014 12:04
    ovvlcloud
    Poziom 7  

    Obydwa sprzęty kupiłem oraz używam w Wielkiej Brytanii
    Wtyczki są standardowe jakie tam robią – 3 płaskie bolce i bezpiecznik w środku.
    Wiem że to nie ten dział ale dołoże do tego pytanie – może ktoś z was ma jakieś doświadczenie.
    Okleiłem ten gramofon folią carbonową – do użytku na samochodach.
    Jednak w rogach minimalnie ona odchodziła. Poprawiłem to zwykłym klejem (super glue).
    Kiedy klej jest pod folią wszystko jest dobrze – jednak mam jedno miejsce ,w którym folia nachodzi na siebie
    I je również chciałbym wzmocnić . Klej jednak po użyciu na powierzchni tego carbonu pozostawia białe ślady – zrobiłem test na osobnym kawałku. Możecie polecić jakiś specyfik / rozwiązanie ?

    0
  • #11 04 Wrz 2014 17:26
    Byneq
    Poziom 26  

    Skoro standardowe to raczej jest wszystko OK chyba że gdzieś jest oderwane uziemienie i to powoduje że neonówka prztyknięta do kina świeci. Skoro zakłócenia zniknęły to bym się nie przejmował.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo