Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

asus p5q se nie widzi dysku podczas instalacji windowsa

03 Wrz 2014 16:02 1212 5
  • Poziom 8  
    Witam.
    Parę dni temu kumpel chciał zrobić format systemu, komputer do tej pory działał, po formacie już nie więc przyniusł go do mnie.
    Podczas uruchamiania się komputera na start wyskakuje czarny ekran z komunikatem o jakimś błędzie potem wyskakuje ekran z logiem płyty głównej (del-bios, tab-poost...). W biosie system widzi dysk, potem podczas ładowania wyskakuje na ekranie "marvell..... initializing adapter 1 no hard disk is detected", podczas instalacji systemu windows 7 instalator nie widzi dysku twardego.
    Testowałem na ide i ahci, ściagnąłem sterowniki do sata ze strony producenta ale ich nie widzi.
    Dysk z segate 320gb. 7200.10
    Trace już pomysły. Bardzo proszę o pomoc.
  • Poziom 18  
    d4r3k16 napisał:
    Witam.
    Parę dni temu kumpel chciał zrobić format systemu, komputer do tej pory działał, po formacie już nie więc przyniusł go do mnie.
    Podczas uruchamiania się komputera na start wyskakuje czarny ekran z komunikatem o jakimś błędzie potem wyskakuje ekran z logiem płyty głównej (del-bios, tab-poost...). W biosie system widzi dysk, potem podczas ładowania wyskakuje na ekranie "marvell..... initializing adapter 1 no hard disk is detected", podczas instalacji systemu windows 7 instalator nie widzi dysku twardego.
    Testowałem na ide i ahci, ściagnąłem sterowniki do sata ze strony producenta ale ich nie widzi.
    Dysk z segate 320gb. 7200.10
    Trace już pomysły. Bardzo proszę o pomoc.


    Jak napiszesz jaki to błąd, to może ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Wstępnie możesz zmienić kabelek SATA.
  • Poziom 8  
    asus p5q se nie widzi dysku podczas instalacji windowsa
    kod błędu "Error Code:8C000002"
  • Poziom 18  
    Błąd (a raczej informacja) dotyczy Exspress gate, który możesz w biosie śmiało wyłączyć, ale nie ma to nic wspólnego z tym problemem.

    Tak jak mówiłem, najpierw kabelek, potem podłączaj pod inne porty. Wystartuj jakiegoś linuksa live i zobacz, czy tam będziesz widział dysk. Jeżeli tak, to musisz pobrać i odpowiednio przygotować właściwe sterowniki do windowsa (nie takie jak normalnie się instaluje, tylko do instalacji windowsa).
    Jak pod linuchem dysku nie zobaczysz, to... trzeba pomyśleć dalej.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Skoro HDD jest widoczny w biosie, zamieść jego SMART z MHDD.
  • Poziom 8  
    Kabel zmieniałem, porty też i nadal to samo. EG już wyłączyłem, nawet BIOSa zaktualizowałem i nic.
    Informacja na ekranie która wyskakuje to
    Marvell 88se61xx Adapter Bios version 1.1.0.L69
    Initializing
    Hard Disk is not detected