Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JVC KD-X30 - Nie włącza się

piotrusek29 03 Wrz 2014 19:30 3021 6
  • #1 03 Wrz 2014 19:30
    piotrusek29
    Poziom 14  

    Radio nie włącza się. Zero reakcji. Pobór prądu przy podłączaniu zasilania około 100mA później 0mA. Napięcie na włączniku 3.3V, włącznik sprawny. Oznaczenie procesora:
    JCV8019
    JAPAN 1216HGL
    921983 ARM
    Jest zasilany napięciem 3.3V. Na rezonatorze obecne oscylacje. Ukłąd który według mnie to pamięć jest zasilany napięciem 12V, nie ma on żadnych oznaczeń. Wizualnie nie widać żadnych uszkodzeń. Czy mam rację że powinno być jeszcze napięcie 5V? Oznaczenie płyty: GEB10331A
    Jeżeli ktoś posiada schemat tego radia lub ma jakieś sugestie to prosiłbym o pomoc. Nie mogę również znaleźć datashetu procesora

    2 6
  • #2 03 Wrz 2014 19:46
    btomko
    Poziom 34  

    piotrusek29 napisał:
    Ukłąd który według mnie to pamięć jest zasilany napięciem 12V

    Na pewno nie.
    Jakie masz układy w tym radiu.

    0
  • #3 04 Wrz 2014 11:31
    piotrusek29
    Poziom 14  

    Dodaję zdjęcie obu stron płyty
    JVC KD-X30 - Nie włącza się JVC KD-X30 - Nie włącza się

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oscylacje są obecne na rezonatorze X701, na pozostałych brak

    0
  • Pomocny post
    #4 05 Wrz 2014 00:49
    Yano_X
    Poziom 22  

    Witam
    Schemat dostępny tu -> http://elektrotanya.com/jvc_kd-x30e_kd-x30u.zip/download.html

    piotrusek29 napisał:
    Ukłąd który według mnie to pamięć jest zasilany napięciem 12V, nie ma on żadnych oznaczeń.
    To nie pamięć tylko "DC-DC USB5V"
    piotrusek29 napisał:
    Oscylacje są obecne na rezonatorze X701, na pozostałych brak
    Po RESET powinien jeszcze oscylować X702, ponadto sprawdź co się dzieje na IC771 (EEPROM)

    0
  • #5 14 Wrz 2014 15:49
    piotrusek29
    Poziom 14  

    Wielkie dzięki za schemat.
    Stwierdziłem uszkodzenie IC901 LV5680. Jest zasilanie układu, brak zwarć, brak napięć wyjściowych więc chyba na 100% to jest winowajca. Dam znać o efektech

    0
  • Pomocny post
    #6 14 Wrz 2014 23:26
    Yano_X
    Poziom 22  

    piotrusek29 napisał:
    Stwierdziłem uszkodzenie IC901 LV5680. Jest zasilanie układu, brak zwarć, brak napięć wyjściowych więc chyba na 100% to jest winowajca
    A co się dzieje na ACCOUT, CTRL1 ORAZ CTRL2? Ponadto skoro X701 pracuje, to musi wychodzić VDD5V.

    0
  • #7 15 Wrz 2014 20:35
    piotrusek29
    Poziom 14  

    Poza VDD5V i 3.3V na którymś pinie nie było nic. Po wymianie IC901 radio ożyło. Jeszcze raz wielkie dzięki kolego za schemat

    0