Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yosan cb-100 - Regulacja ASQ i SQ

Frument 03 Sep 2014 21:45 5088 8
    Frument
    Level 10  
    Witam. Chciałem wyregulować ASQ w tym radiu ale nie wiem gdzie dokładnie znajduje się potencjometr i o ile taki jest (radio jest za czułe). Dodatkowo w bliźniaczym radiu cb-300 występuje potencjometr L-SQ , tu moje pytanie czy dotyczy on regulacji w funkcji Local czy jest to normalna regulacja SQ oraz czy też jest ona w modelu cb-100 ? Zapożyczone zdjęcie z podobnego tematu:

Pozdrawiam :)
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Frument wrote:
    Chciałem wyregulować ASQ w tym radiu ale nie wiem gdzie dokładnie znajduje się potencjometr i o ile taki jest (radio jest za czułe).

Bez obrazy ale chyba mylisz trochę pojęcia zbliżając ASQ z czułością odbiornika.

Ogólnie funkcja ASQ to jakby wymysł "szatana" dla "zbajerowania" potencjalnego nabywcy radia, za którą to funkcje po prostu kupujący zapłaci o te 30zł więcej - ot co.

Quote:
    Dodatkowo w bliźniaczym radiu cb-300 występuje potencjometr L-SQ , tu moje pytanie czy dotyczy on regulacji w funkcji Local czy jest to normalna regulacja SQ oraz czy też jest ona w modelu cb-100 ?

To inna nazwa tego samego, która również sugeruje kupującemu, że takie radia z nazwą funkcji SQL jest warte zakupu - to typowy "chłyt makietingowy" .

Squelch to po Naszemu blokada szumu.
    Squelch = SQuelch = SQueLch

Tu masz co i jak w oryginalnym CB-100 :

Pozdrawiam.
    Frument
    Level 10  
    SP5ANJ wrote:
    Bez obrazy ale chyba mylisz trochę pojęcia zbliżając ASQ z czułością odbiornika.

Masz rację. Chodziło mi o zwiększenie progu załączania układu ASQ, w którym wycinane by były sygnały na pograniczu szumu. Obecnie jest to dość uciążliwe. Przez czułość rozumiałem zbyt niski próg otwarcia układu. Niefortunne sformułowanie bo mylące z czułością odbiornika :)
    Dzięki za schemacik. W razie problemów z lokalizowaniem potencjometrów będę pytał. Nie otwierałem jeszcze radyjka ale to uczynię na dniach. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :) O efektach poinformuje dla potomnych ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    Frument
    Level 10  
    Witam ponownie. Ustaliłem potencjometr odpowiedzialny za działanie układu ASQ. Oznaczyłem go na zdjęciu czerwonym znacznikiem ( jakby ktoś był zainteresowany). Efekt dość dziwny bo czasem wycina wyraźne komunikaty a czasem przepuszcza sam szum eteru :P ale jest lepiej gdyż fabryczne ustawienie było nie do zaakceptowania. Układ działa na zasadzie "bo musi" więc oryginalne ustawienie mnie w tym wypadku nie dziwi :D
    Radio jest za czułe brak rf-gaina daje się we znaki a skokowa funkcja LOC wycina wszystko i radio staje się głuche. Ze skrajności w skrajność :D Czy jest możliwość wyregulowania czułości DX lub LOC bez większych modernizacji? Czy lepiej oddać radio na wyspecjalizowany serwis i ewentualne dodać regulację rf-gain? Pozdrwiam.

Afbwun dbwaschmaja
    Level 10  
    Bo filter-amp (n.10-n.11 MC3361) jest w tej konfiguracji high-pass w ten sposób nie dość, że czułość demodulatora FM w stosunku do demodulatora AM to lepszy odstęp słabych sygnałów od reszty (zakłóceń-szumu) to też jego zakres pola widzenia nie jest aż tak szeroki jak zakres pola widzenia radia z demodulacją obwiedni. Wąska dyskryminacja FM po takiej detekcji na filtrze aktywnym m.cz. jeszcze bardziej załamuje ch-kę częstotliwościową blokady szumu ASQ. Demodulator AM jest jeszcze w stanie odebrać sygnał odstrojony, bo leżący na zboczu ch-ki p.cz. Po prostu ja myślę, że producent uznał wyższość radii nowych czy dostrojonych należycie nad tymi poodstrajanymi starymi rzęchami. Pomyśl ile statystycznie jest tych pierwszych radii a ile tych drugich radii, to znajdziesz odpowiedź w sens całej zabawy.

Wyobraź sobie dyskryminator okienkowy. Weź to skumaj w końcu.
    Jak chcesz wykorzystać na maksa te opcje ASQ to można dorobić clarifier do syntezy.
    M. S.
    Level 34  
    Moim zdaniem żeby wyregulować czułość odbiornika przy wyłączonym DX należałoby dołożyć rezystor i dobrać jego wartość (albo dolutować potencjometr montażowy) jak na schemacie.

Sam tego nie próbowałem bo mam krótką antenę i DX nie jest takie czułe, więc może ktoś potwierdzi.
    Frument
    Level 10  
    M. S. dzięki za podpowiedz i może jeszcze ktoś potwierdzi zanim chwycę lutownicę :D Może masz pełen schemat radia ? Zawsze może się przydać ;) Pozdrawiam.