Witam. Chciałem wyregulować ASQ w tym radiu ale nie wiem gdzie dokładnie znajduje się potencjometr i o ile taki jest (radio jest za czułe). Dodatkowo w bliźniaczym radiu cb-300 występuje potencjometr L-SQ , tu moje pytanie czy dotyczy on regulacji w funkcji Local czy jest to normalna regulacja SQ oraz czy też jest ona w modelu cb-100 ? Zapożyczone zdjęcie z podobnego tematu:
Chciałem wyregulować ASQ w tym radiu ale nie wiem gdzie dokładnie znajduje się potencjometr i o ile taki jest (radio jest za czułe).
Bez obrazy ale chyba mylisz trochę pojęcia zbliżając ASQ z czułością odbiornika.
Ogólnie funkcja ASQ to jakby wymysł "szatana" dla "zbajerowania" potencjalnego nabywcy radia, za którą to funkcje po prostu kupujący zapłaci o te 30zł więcej - ot co.
Quote:
Dodatkowo w bliźniaczym radiu cb-300 występuje potencjometr L-SQ , tu moje pytanie czy dotyczy on regulacji w funkcji Local czy jest to normalna regulacja SQ oraz czy też jest ona w modelu cb-100 ?
To inna nazwa tego samego, która również sugeruje kupującemu, że takie radia z nazwą funkcji SQL jest warte zakupu - to typowy "chłyt makietingowy" .
Squelch to po Naszemu blokada szumu.
Squelch = SQuelch = SQueLch
Bez obrazy ale chyba mylisz trochę pojęcia zbliżając ASQ z czułością odbiornika.
Masz rację. Chodziło mi o zwiększenie progu załączania układu ASQ, w którym wycinane by były sygnały na pograniczu szumu. Obecnie jest to dość uciążliwe. Przez czułość rozumiałem zbyt niski próg otwarcia układu. Niefortunne sformułowanie bo mylące z czułością odbiornika Dzięki za schemacik. W razie problemów z lokalizowaniem potencjometrów będę pytał. Nie otwierałem jeszcze radyjka ale to uczynię na dniach. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc O efektach poinformuje dla potomnych
I znowu mylicie się.
Kiedyś jakiś Czesio podał, że ASC presidenta to alternatywny próg tradycyjnej blokady i tak fama poszła.
Jest to nie prawda, bo to aktywny układ.
I nie uwierzę, ze nikt nie pojmuje jak to działa a po prostu widać, że ta wiedza jeszcze się opłaca.
(ileż można wyżyć z tych paru zł za modernizację czegoś co i tak idzie wyrwać)
Jak działa ASQ yosan podano w instrukcji obsługi CB-100.
Oba systemy działają w oparciu o koincydencyjne zależności dwóch sygnałów, lecz jest zasadnicza różnica między nimi.
Owszem wszystkie są mocno niedoskonałe w swoim założeniu co nie znaczy, że to ściema !
Nie chce mi się tego tłumaczyć, lecz po krótce pragnę zauważyć.
- ASQ pochodzi od demodulatora FM, a więc stara zasada detekcji otwarcia na drodze m.cz., np. Radmora
(patrz detekcja blokady w r-telefonach typu FM 3001, Alan 48+, etc.)
- 9 noga MC3361 (wyjście m.cz.) jest separowana od 10 nogi (filter in) na C122
I żeby te regulacje miały jakiś sens należało by dysponować najmniej generatorem i anteną stacjonarną.
Inaczej Twoje pomiary pozbawione zakłóceń będą do bani, ot i cała filozofia.
Trzeba też mieć na uwadze możliwości programisty µC.
Potrafię udowodnić, że w A. 78+ multi możliwość otwarcia jest jeszcze warunkowana algorytmem mikrocontrolera.
Dodano po 7 [minuty]:
p.s.
Po za tym proszę zauważyć iż yosan w końcu wprowadził CTCSS (TSQ) do CB radii.
Ileż wiary oczekiwało na definitywny kres z tymi szumami tak jak przewiduje to współczesna technologia.
Witam ponownie. Ustaliłem potencjometr odpowiedzialny za działanie układu ASQ. Oznaczyłem go na zdjęciu czerwonym znacznikiem ( jakby ktoś był zainteresowany). Efekt dość dziwny bo czasem wycina wyraźne komunikaty a czasem przepuszcza sam szum eteru ale jest lepiej gdyż fabryczne ustawienie było nie do zaakceptowania. Układ działa na zasadzie "bo musi" więc oryginalne ustawienie mnie w tym wypadku nie dziwi Radio jest za czułe brak rf-gaina daje się we znaki a skokowa funkcja LOC wycina wszystko i radio staje się głuche. Ze skrajności w skrajność Czy jest możliwość wyregulowania czułości DX lub LOC bez większych modernizacji? Czy lepiej oddać radio na wyspecjalizowany serwis i ewentualne dodać regulację rf-gain? Pozdrwiam.
Bo filter-amp (n.10-n.11 MC3361) jest w tej konfiguracji high-pass w ten sposób nie dość, że czułość demodulatora FM w stosunku do demodulatora AM to lepszy odstęp słabych sygnałów od reszty (zakłóceń-szumu) to też jego zakres pola widzenia nie jest aż tak szeroki jak zakres pola widzenia radia z demodulacją obwiedni. Wąska dyskryminacja FM po takiej detekcji na filtrze aktywnym m.cz. jeszcze bardziej załamuje ch-kę częstotliwościową blokady szumu ASQ. Demodulator AM jest jeszcze w stanie odebrać sygnał odstrojony, bo leżący na zboczu ch-ki p.cz. Po prostu ja myślę, że producent uznał wyższość radii nowych czy dostrojonych należycie nad tymi poodstrajanymi starymi rzęchami. Pomyśl ile statystycznie jest tych pierwszych radii a ile tych drugich radii, to znajdziesz odpowiedź w sens całej zabawy.
Wyobraź sobie dyskryminator okienkowy. Weź to skumaj w końcu.
Jak chcesz wykorzystać na maksa te opcje ASQ to można dorobić clarifier do syntezy.
Moim zdaniem żeby wyregulować czułość odbiornika przy wyłączonym DX należałoby dołożyć rezystor i dobrać jego wartość (albo dolutować potencjometr montażowy) jak na schemacie.
Sam tego nie próbowałem bo mam krótką antenę i DX nie jest takie czułe, więc może ktoś potwierdzi.