W kuchence Mastercook M6EFX przestał działać zegar - po prostu nie świeci. Nie działa też piekarnik, światło w piekarniku i termoobieg. Działa tylko wentylator górny. Z tego co wyczytałem może to być uszkodzony zegar - a dokładnie kondensator w tym zegarze. Z racji kosztów nowego zegara (200 zł) chcę najpierw zmienić ten kondensator ale mam z tym problem. Nie wiem skąd go zdobyć. Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu takiego kondensatora? A może ktoś ma inną podpowiedź lub rozwiązanie mojego problemu. Skan kondensatora tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/1897607400_1409939931.jpg
W TME kupisz na 100%. Też miałem problem przy podobnej kuchni, z tym że u mnie resetował się co jakiś czas zegarek, wywalłem kondziora i wstąpiłem dwa równolegle bo akurat nie miałem 0,68uF
Ha.. w elektronice nie jestem orłem i pytałem wszędzie o kondensator 68 uF. Demsy napisałeś że to 0.68 uF a to chyba prędzej znajdę. Rozumiem że jesteś pweirn że to 0.68 uf?
U mnie również wymiana kondensatora nie pomogła.
Sprawdziłem, zarówno poprawność wlutowania kondensatora, jak i okoliczne rezystory.
Przy okazji nagrałem film dla potomnych
Wiem, że odgrzewam temat, ale może komuś się to przyda. Po pierwsze żeby wyjąć płytkę zegara nie trzeba tyle demontować! Wystarczy podważyć zatrzaski i płytka wychodzi. Po drugie (być może to tylko wina innych kolorów) na przekaźnik idą dwa czerwone przewody, które są normalnie zwarte (za sterowany przekaźnik po włączeniu programu) i dopiero zegar rozwiera je jeśli ustawiony czas grzania minie. Piekarnik może działać w ogóle bez modułu zegara - trzeba zewrzeć dwa przewody z przekaźnika lub zrobić zworę na przełączniku funkcji. Tu jest zdjęcie podłączeń.