Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook M6EFX - Nie działa zegar, piekarnik

jangok 05 Sep 2014 20:01 10119 7
Relpol
    jangok
    Level 9  
    Mastercook M6EFX - Nie działa zegar, piekarnik W kuchence Mastercook M6EFX przestał działać zegar - po prostu nie świeci. Nie działa też piekarnik, światło w piekarniku i termoobieg. Działa tylko wentylator górny. Z tego co wyczytałem może to być uszkodzony zegar - a dokładnie kondensator w tym zegarze. Z racji kosztów nowego zegara (200 zł) chcę najpierw zmienić ten kondensator ale mam z tym problem. Nie wiem skąd go zdobyć. Czy ktoś mógłby mi pomóc w znalezieniu takiego kondensatora? A może ktoś ma inną podpowiedź lub rozwiązanie mojego problemu. Skan kondensatora tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/1897607400_1409939931.jpg
  • Relpol
  • Relpol
    jangok
    Level 9  
    Ha.. w elektronice nie jestem orłem i pytałem wszędzie o kondensator 68 uF. Demsy napisałeś że to 0.68 uF a to chyba prędzej znajdę. Rozumiem że jesteś pweirn że to 0.68 uf?
    jangok
    Level 9  
    Wymieniłem kondensator - nic nie pomogło. Czy ktoś podpowie co jest nie tak?
    jadaj
    Level 10  
    U mnie również wymiana kondensatora nie pomogła.
    Sprawdziłem, zarówno poprawność wlutowania kondensatora, jak i okoliczne rezystory.
    Przy okazji nagrałem film dla potomnych :)

thomas__1
    Level 23  
    Wiem, że odgrzewam temat, ale może komuś się to przyda. Po pierwsze żeby wyjąć płytkę zegara nie trzeba tyle demontować! Wystarczy podważyć zatrzaski i płytka wychodzi. Po drugie (być może to tylko wina innych kolorów) na przekaźnik idą dwa czerwone przewody, które są normalnie zwarte (za sterowany przekaźnik po włączeniu programu) i dopiero zegar rozwiera je jeśli ustawiony czas grzania minie. Piekarnik może działać w ogóle bez modułu zegara - trzeba zewrzeć dwa przewody z przekaźnika lub zrobić zworę na przełączniku funkcji. Tu jest zdjęcie podłączeń.