Zainstalowałem(nie ja, tylko zaufany człowiek) na Tablet Manta MID717 najnowszą wersję nawigacji I-Go, niestety urządzenie nie znajduje satelitów. Czasami złapie 2-3 na czerwono, ale na zielono nic nie zaświeca. Jak to ustrojstwo skonfigurować?
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Spróbuj w jakis sposób podczas szukania satelit, mieć dostęp do internetu. Zazwyczaj na telefonach pomaga, nie jestem pewien co do tabletu.
Pozdrawiam
Jeśli nie jesteś pewien kolego, nie wprowadzaj w błąd !
To o czym piszesz, to jest APGS i dotyczy tylko telefonów !
Poza tym opcja musi być włączona w telefonie i opcję musi udostępniać operator.
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Zainstalowałem coś takiego jak GPS Status. Wykrywa mi 1 satelitę - chyba trochę mało? Zastanawiam się czy nie jest walnięty odbiornik GPS?
Chyba po raz kolejny sprawdza się powiedzenie "kto mało daje, ten 2x daje"
Ktoś spróbuje mi pomóc?
Jeśli chodzi o ten tablet to kupiłem go w sierpniu i po 4 -ech dniach musiałem go zareklamować bo nie mógł znaleźć satelit. Czekałem 3 tygodnie i wymienili mi na nowy. Po sprawdzeniu go w domu okazało się że nie działa gps. Dzwoniłem do pomocy technicznej Manta i powiedzieli że te modele mają problem z modułem gps, więc dzisiaj znowu reklamuje mid'a717. Polecam zatem jeśli jest na gwarancji, aby go reklamować. Tak porównywałem innego tablet (Samsung) i bez problemu znajdował 12 satelit i zajęło mu to zaledwie kilkanaście sekund.
Ja też to cholerstwo kupiłem w sierpniu - chyba sierpień nie służy tym tabletom. Już żałuję tego zakupu. Za tydzień jadę na wczasy, więc chyba dopiero po powrocie tablet pojedzie do producenta. Tylko jeśli ma tam jechać kilka razy(na mój koszt oczywiście), to nie wiem czy nie wywalić go w diabły i kupić samsunga?
Z tego co się dowiedziałem to na stronie Manta można złożyć reklamacje przez kuriera i on przyjeżdża i zabiera produkt na koszt producenta. Tylko przy nie uzasadnionych reklamacjach pobierają koszt przesyłki(producent). Poza tym możesz zareklamować przez sklep, tam gdzie go kupowałeś.
Zainstalowałem coś takiego jak GPS Status. Wykrywa mi 1 satelitę - chyba trochę mało? Zastanawiam się czy nie jest walnięty odbiornik GPS?
Chyba po raz kolejny sprawdza się powiedzenie "kto mało daje, ten 2x daje"
Ktoś spróbuje mi pomóc?
CZy sprawdzenia dokonujesz w budynku, czy na otwartym powietrzu ?
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Kurier przyjeżdża i zabiera, ale jeśli jest kwota poniżej 800,00 to koszt pokrywa klient(tak mi powiedzieli w serwisie). Jutro jadę do miasta wojewódzkiego, więc oddam to ...... w sklepie gdzie kupiłem, niech się dzieje co chce.
To właśnie tani szajs kupiłem tablet a kiano i wcale rosyjskich satelit nie widzi tylko USA co pokazała aplikacja android test GPS .Nic nie poradzisz mało płacisz to nie ucieszy się .Mój w serwisie od 2 miesięcy kupiłem samsunga tab 4 i niema problemu .Satelity widzę wszystkie .A co do serwisu to już nerwów nie mam bo ostatnio dzwoniłem do Kiano to 1h46 słuchałem muzyczki i to tyle dobrze ze połączenia mam za darmo bo i tak się nie do dzwoniłem sprawę chyba na policje zgłoszenia bo zero info co dalej chyba go sobie przywlaszczyli.Niestety żeby w tablecie mieć navi czyli dobry GPS to około 1000 pln trzeba dać.Ostrzegam nie kupujcie kiano to syf nad syfy.
Dodano po 7 [minuty]:
Co do kuriera to nie wiem jak Manta ale ten szajs kiano 430 złoty i kurier go zabrał gratis.Ale brak niby części i tabletu nie mam.Gdyby Avans nie upadł to już bym był w sklepie po kasę ale jednak o dobre ze go w sklepie nie dałem na gwarancję bo bym już go wcale nie miał i mógł zapomnieć o pieniądzach.
Moderated By ANUBIS:
3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
Właśnie dzisiaj odebrałem reklamowany tablet - Serwis wymienił go na nowy, który w domu nie znajduje żadnego satelity przez 1/2 godziny. Na dworze nie sprawdzałem. Chyba zaniosę go do lombardu za parę groszy, kupię samsunga i będzie działał jak należy.
Właśnie dzisiaj odebrałem reklamowany tablet - Serwis wymienił go na nowy, który w domu nie znajduje żadnego satelity przez 1/2 godziny. Na dworze nie sprawdzałem. Chyba zaniosę go do lombardu za parę groszy, kupię samsunga i będzie działał jak należy.
Tylko niektóre drogie modele maja szansę znaleźć w pobliżu okna jakiś GPS. Generalnie jednak sygnał GPS używa się na zewnątrz budynków.
Dziś to badziewie przeleżało pod gołym niebem ponad godzinę i nie znalazło ani jednego satelity. Wi-fi działa, zdjęcia robi, więc oprócz GPS wszystko chodzi jak należy. Niestety dla mnie najbardziej potrzebny był GPS. Mam nauczkę na przyszłość: kto mało daje - 2x daje.
Mam jeszcze pytanie: czy Samasung Galaxy Tab 3, który obecnie kosztuje poniżej 400 PLN, to urządzenie z którym będą podobne problemy?
Mnie chodzi w tablecie o wi-fi i gps, więcej nie potrzebuję.
To reklamuj ponownie !
Powiem tak jestem "szczęśliwym" posiadaczem manty mid717 ;P. Pierwsza sztuka którą kupiłem w ogóle się nie włączyła po wymianie u sprzedawcy na 2 sztukę gps nie chodził (łapał raz na dzien 1 satelitę na 15%) po kolejnym odwiedzeniu sprzedawcy wytestowalismy 7 sztuk tejże manty i okazało się że tylko jedna działa jak trzeba i dlatego piszę że jestem szczęśliwym posiadaczem... Jeśli nie macie jak zareklamować tego badziewia to jest jeszcze jeden sposob w menu enginer mode *#*#3646633#*#* przechodzimy na zakładkę location > location based service i tam zaznaczamy a-gps na enable i przechodzimy do zakładki EPO i tam włączamy enabled epo i auto download i jest troszkę lepiej z szukaniem fixa .....
... Pierwsza sztuka którą kupiłem w ogóle się nie włączyła po wymianie u sprzedawcy na 2 sztukę gps nie chodził (łapał raz na dzien 1 satelitę na 15%) po kolejnym odwiedzeniu sprzedawcy wytestowalismy 7 sztuk tejże manty i okazało się że tylko jedna działa jak trzeba ...
To w tym momencie wyszedłbym ze sklepu i nigdy więcej nie kupił Manty
Manta to marka jakościowo nisko wypoziomowana i takie ma wyroby. Ja się raz dałem skusić na partię MSX 710 w super cenie i z 10 szt miałem 7 zwrotów - tragedia. Chociaż jakościowo czasem im wyjdzie - DVD i odtwarzacze multimedialne swego czasu robili bardzo dobre.
1. Mogę się mylić, ale żeby GPS zadziałał to trzeba się troszkę ruszać (znaczy się tablet musi być w ruchu, Ty nie musisz skakać . Najlepiej testuj w jadącym samochodzie (niektóre programy do GPS nawet podają komunikat: CZEKAM NA RUCH).
2. Włącz A-GPS który jest swoistym "wspomagaczem" dla szybszego znalezienia sygnału GPS.
CYTAT z WIKI: Sygnały, które wspomagają pomiar GPS, zawierają np. informacje o zgrubnym położeniu terminala i umożliwiają skrócenie czasu dostrajania się odbiornika (TTFF – Time to First Fix), zwiększenie efektywnej czułości odbiornika (nasłuchiwanie wybranych satelitów – tych, o których wiadomo, że będą widoczne dla terminala w warunkach obniżonego współczynnika sygnał/szum – SNR Signal to Noise Ratio), a co za tym idzie zmniejszanie zużycia baterii i redukcję efektu Dopplera.
3. Zamów sobie AERO2 - jednorazowy koszt ok. 27.00 PLN no i będziesz miał darmowy internet od razu - MANTA MID 717 obsługuje AERO2.
4. Zainstaluj GPS Fix -> Link Pomaga zmniejszyć czas potrzebny do uzyskania ustalenia pozycji. Utrzymuje GPS / AGPS odbiornik włączony aż lokalizacja jest ustalona.
Jest to przydatne, gdy aplikacja nawigacja mówi "czeka na miejscu" zbyt często. OSTRZEGAM - NIE TESTOWAŁEM - tylko słyszałem.
5. Testuj na różnych programach do GPS (jest ich masę na necie), jak Ci chociaż na jednym znajdzie sygnał i będzie działał stabilnie - odbiornik GPS masz dobry (Polecam Yanosika, bo ostrzega przed utrudnieniami na drodze - trzeba mieć INTERNET żeby ostrzegał)
Przetestowane na sobie - używam MID 717 jako telefonu.
1. Mogę się mylić, ale żeby GPS zadziałał to trzeba się troszkę ruszać
No i mylisz się.
Quote:
(znaczy się tablet musi być w ruchu, Ty nie musisz skakać . Najlepiej testuj w jadącym samochodzie (niektóre programy do GPS nawet podają komunikat: CZEKAM NA RUCH).
Dotyczy to i informuje o czymś innym, czytaj dokumentacje ze zrozumieniem
Quote:
2. Włącz A-GPS który jest swoistym "wspomagaczem" dla szybszego znalezienia sygnału GPS.
Do tego wymagane jest łącze z internetem
Quote:
CYTAT z WIKI: Sygnały, które wspomagają pomiar GPS, zawierają np. informacje o zgrubnym położeniu terminala i umożliwiają skrócenie czasu dostrajania się odbiornika (TTFF – Time to First Fix), zwiększenie efektywnej czułości odbiornika (nasłuchiwanie wybranych satelitów – tych, o których wiadomo, że będą widoczne dla terminala w warunkach obniżonego współczynnika sygnał/szum – SNR Signal to Noise Ratio), a co za tym idzie zmniejszanie zużycia baterii i redukcję efektu Dopplera.
Wikipedia nie jest wiarygodnym i pewnym źródłem informacji
Quote:
3. Zamów sobie AERO2 - jednorazowy koszt ok. 27.00 PLN no i będziesz miał darmowy internet od razu - MANTA MID 717 obsługuje AERO2.
4. Zainstaluj GPS Fix -> Link Pomaga zmniejszyć czas potrzebny do uzyskania ustalenia pozycji. Utrzymuje GPS / AGPS odbiornik włączony aż lokalizacja jest ustalona.
Jest to przydatne, gdy aplikacja nawigacja mówi "czeka na miejscu" zbyt często. OSTRZEGAM - NIE TESTOWAŁEM - tylko słyszałem.
5. Testuj na różnych programach do GPS (jest ich masę na necie), jak Ci chociaż na jednym znajdzie sygnał i będzie działał stabilnie - odbiornik GPS masz dobry (Polecam Yanosika, bo ostrzega przed utrudnieniami na drodze - trzeba mieć INTERNET żeby ostrzegał)
1. Mogę się mylić, ale żeby GPS zadziałał to trzeba się troszkę ruszać
Freddy wrote:
No i mylisz się.
Mylę się, to racz z łaski swojej wyprowadzić mnie z błędu podając DLACZEGO się mylę a nie używasz suchych stwierdzeń. Myślę, że przyda się to każdemu obserwującemu tą dyskusję. W końcu każdy się uczy na błędach.
FArTooR wrote:
(znaczy się tablet musi być w ruchu, Ty nie musisz skakać . Najlepiej testuj w jadącym samochodzie (niektóre programy do GPS nawet podają komunikat: CZEKAM NA RUCH).
Freddy wrote:
Dotyczy to i informuje o czymś innym, czytaj dokumentacje ze zrozumieniem
Jak wyżej... (Nie czytałem dokumentacji n/t "CZEKAM NA RUCH")
Myślę, że też mógłbyś to objaśnić w jednym zdaniu, powód j.w.
FArTooR wrote:
Freddy wrote:
Do tego wymagane jest łącze z internetem
Dlatego też proponowałem AERO2, może niezbyt dokładnie to wyjaśniłem, wybacz mi, przynajmniej się starałem to objaśnić.
FArTooR wrote:
Freddy wrote:
Wikipedia nie jest wiarygodnym i pewnym źródłem informacji.
Ale "jakimś" jest. Google też nie są a wszyscy do niego odsyłają.
FArTooR wrote:
... Google też nie są a wszyscy do niego odsyłają ...
Google nie są źródłem wiedzy, lecz wyszukiwarka. Wszelkie informacje, o które pytasz tam też znajdziesz.