Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Veris Derby 500 - Wątpliwa współpraca z internetem ADSL, pojemnośc linii.

Verter 06 Wrz 2014 13:41 1746 13
  • #1 06 Wrz 2014 13:41
    Verter
    Poziom 11  

    Witam,
    Od czasu przejścia w usłudze Neostrada na prędkość 1-10 Mbit/s (wcześniej na sztywno 1 Mbit/s) Zauważyłem problem ze stabilnością połączenia i niska prędkość synchronizacji.
    Serwisanci, którzy po zgłoszeniu usterki przybyli do lokalu zaczęli pomiary i wszystko było OK, za wyjątkiem aparatu telefonicznego. Stwierdzili, ze podłączony telefon "daje dużą pojemność na linii". Nie potrafili tego rzeczowo wytłumaczyć, mówili, że ten telefon powoduje wartości w Mega i Giga (nie powiedzieli jednak co to za wartości), a stary, prosty telefon bez wyświetlacza osiąga wartości rzedu mikro.

    Aparat sam w sobie działa doskonale: odbieranie, wykonywanie połączeń nie sprawia problemów.

    Czy ktoś z obeznanych w temacie spotkał się z czymś takim? Czy aparat kwalifikuje się do naprawy?

  • #2 07 Wrz 2014 13:41
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Stare telefony mają w szeregu z dzwonkiem [500 Ω] pojemność kondensatora 1µ Farada. Czy to przeszkadza? Nie powinno bo filtr włączony do tego obwodu nie powinien sprawiać problemu. Może być inna przyczyna: w gnieździe starego telefonu może być włączony kondensator także o pojemności 1µ farada, i on morze sprawiać dla obwodów problem gdy nie jest włączony aparat [proponuję jego demontaż], lub jeszcze inna przyczyna gdy wtyczka starego aparatu ma złamany plastikowy bolec i mimo włożenia wtyczki kondensator w gnieździe nie jest odłączany tym bolcem od obwodu linii. Aparat Veris też jak ma wartość obwodu dzwonienia w Mega omach nie powinien mieć wpływu na prędkość. Jeśli ci nie będzie przeszkadzać to odłącz obwód dzwonienia w starym aparacie, nie będzie dzwonił i tyle. Mam nadzieje że filtry w obwodach maż założone prawidłowo. Veris Derby 500 - Wątpliwa współpraca z internetem ADSL, pojemnośc linii.

    Na schemacie widać gniazdo które może posiadać kondensator.

  • #3 07 Wrz 2014 18:47
    Verter
    Poziom 11  

    Obydwa telefony podłączane są wtykiem rj11 i w jednym czasie podłączony jest tylko jeden. Posiadam jeden filtr/rozgałęźnik podłączony bezpośrednio do gniazdka, z niego router i telefon. Gniazdko jest relatywnie nowe i nie posiada kondensatora.

  • #4 07 Wrz 2014 19:20
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Jeśli oporność linii telefonicznej w tym przypadku jest zaniżona to psim obowiązkiem jest naprawa przez monterów, chyba że ulega ona zmianom dopiero po podłączeniu w/w aparatów. I w tym przypadku pojemność 1µ Farada może świadczyć np. o podłączonym na lewo abonencie, i to bez filtra co może mieć wpływ na twój internet.
    Ale to wszystko to tylko gdybanie. Lewego abonenta monterzy też powinni wyeliminować. A może chcą ci sprzedać swój telefon. Może masz uszkodzony filtr.
    Albo rzeczywiście parametry twojego łącza są na skraju i po podłączeniu starych telefonów ma to wpływ. Jak sprawdzić parametry łącza znajdziesz na elektrodzie.
    http://www.orange.pl/kid,4002234817,id,400223...strada-podstawowe-informacje,helparticle.html

  • #5 07 Wrz 2014 20:18
    Verter
    Poziom 11  

    Chyba nastąpiło wspólne małe niezrozumienie, więc jeszcze raz: :)

    Linia, owszem jest dość długa, bo ma ~4km (tłumienie przy modulacji G.DMT to około 50dB według routera).

    Internet ogólnie działał, jednak zdarzały się zerwania synchronizacji bez widocznej przyczyny, a częste zerwania powodowały przycinanie prędkości synchronizacji przez DLM, jednak nie to jest wątkiem przewodnim tematu.

    W domu instalacja wygląda następująco: Jedno gniazdko, do niego podłączony rozgałęźnik z filtrem, a z niego router oraz jeden aparat telefoniczny. Sprawdzałem również inne filtry, zmian nie zauważyłem.

    Telefon, o którym mowa w temacie (Veris Derby 500) to nowy telefon. "Stary" telefon, to poprzednio używany na tej linii TECHCOM BS-1000, a został wymieniony, ponieważ jego stan wizualny pozostawia wiele do życzenia.

    Monterzy po przyjeździe na miejsce mówili, że prawdopodobnie występuje zwarcie i te wartości zmieniają się (co pomiar wychodziło im inaczej, a twierdzili, że sprawdzali to od rana zanim przyjechali do mnie) chcieli sprawdzać puszkę, jednak najpierw przystąpili do pomiarów zdalnych (przy pomocy sms-ów). Kolejno przeprowadzali pomiar dla pustej linii (wszystko odłączone), dla samego routera, oraz dla samego telefonu i dla obydwu urządzeń. Niepokojące wartości pokazywały im się tylko wtedy, kiedy do gniazdka podłączony był aparat Veris. Na podmianę dałem stary aparat (Techcom), i wtedy mówili o pomiarach tak jak napisałem w pierwszym poście.

    Stabilność internetu, faktycznie- znacząco się poprawiła. Od wizyty monterów podłączony jest aparat Techcom.

    Wspominali że centrala, oraz automat DLM do ustalania prędkości internetu sugerowały się tymi parametrami i przycinały łącze, zmieniały ustawienia mocy, czasy opóźnienia- co powodowało te utraty synchronizacji.

    Problemem jest tu najwidoczniej aparat Veris, więc problem nadal pozostaje nierozwiązany.
    Dziękuje kolego krzysiozak za wszystkie sugestie, mam nadzieję, że ten post sprostuje całą informację i ze swoja wiedzą będziesz w stanie udzielić jeszcze jakiejś pomocy.

  • #6 07 Wrz 2014 20:19
    irekr
    Moderator

    Podstawowe pytanie: jakie są parametry transmisji po podłączeniu do linii telefonicznej samego routera z odłączonymi aparatami jak i odcinkami przewodów i ich gniazd. Chodzi o takie podłączenie routera by tylko on "był na linii".

    Generalna zasadza dla połączeń ADSL: router powinien być podłączony bezpośrednio do linii a wszelkie aparaty powinny być podłączone za (najlepiej jednym) filtrem, podłączonym w bezpośredniej bliskości routera. Pamiętaj, że każdy odcinek podłączonego przewodu równolegle do linii a nie będącym odcinkiem toru do routera jest elementem reaktancyjnym, utrudniającym a czasami uniemożliwiającym komunikację.

  • #7 07 Wrz 2014 20:38
    Verter
    Poziom 11  

    Podłączanie samego routera bezpośrednio pod gniazdko nie przynosi żadnej różnicy w parametrach synchronizacji z internetem w porównaniu do przypadku podłączenia go razem z aparatem i filtrem. (Tłumienie, SNR, szybkość połączenia z internetem)

    Przewód do routera to ~5m, do telefonu to dodawany w zestawie ~2 metrowy odcinek.

    Aparat Veris jest ciągle ODŁĄCZONY od wizyty monterów, aby nie wprowadzać błędów i nie doprowadzać do zerwań synchronizacji podczas stabilizacji prędkości przez automat DLM, według nich trwa to 10 dni. Podłączony jest aparat Techcom.

  • #8 07 Wrz 2014 20:43
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Przyczyną twoich problemów w twoim aparacie i internecie jest funkcja Anty-pirat.
    Funkcja ta cały czas sprawdza czy na linii jest zasilanie. Z tond biorą się się te
    Mega Ω i Giga Ω. Dzięki Verter że mnie nie krytykujesz, bo ja bym miał wiele życzeń do swoich wypowiedzi. [ale sam się też uczę] Sam jestem posiadaczem aparatu Veris i nie mam z nim dobrych doświadczeń. Lubił tej firmy aparat dziwnie się zachowywać, jeśli go posiadasz jeszcze w ramach gwarancji to spróbuj go wymienić

  • Pomocny post
    #9 07 Wrz 2014 21:01
    irekr
    Moderator

    Verter, może podaj co to za router, jakie są parametry łączą, poziomu up, down, margin i inne jakie tam występują....?

    Ma nadzieję że jest to router z ADSL2...?

    Dwa lata temu miałem podobny problem: na istniejącej i wcześniej wykonanej instalacji osiągano prędkości do 1 Mbs a po podmianie routera na Sagem Fast z ADSL-2 pokazywał transmisje na poziomie około 2 Mbs, pomimo że powinien negocjować na poziomie 10 Mbs. Okazało się że odcinek kabla - w sumie około 20 metrów - pomiędzy zakończeniem kabla napowietrznego a gniazdem telefonicznym był źle rozłożony. Był to kabel YTKZY 1x4x0,5 w którym błędnie rozłożono czwórkę - wybrano tylko przewody niebieski i pomarańczowy zamiast całą parę, "braną po przekątnej".
    Po wymianie tego kabla na zwykły kawałek skrętki - jedna para wykorzystywana. Prędkość natychmiast podskoczyła na pełne 10 Mbs i wykazuje nawet możliwość podniesienia prędkości do około 14 Mbs. Łącze pracuje bardzo stabilnie, para do centrali jest dość długa, bo około 4 km kabla napowietrznego i nie ma szans na więcej. "Moja część wsi" nie ma szafy ONU. ;(

    Może też jest jakiś "głupi numer"...?

  • #10 07 Wrz 2014 21:09
    Verter
    Poziom 11  

    Niestety, aparat jest już po okresie gwarancyjnym.

    Czy po wyłączeniu funkcji antypirat te niepokojące wartości nie będą generowane?

    Edit- funkcja ta była wyłączona, więc nie tędy droga niestety.

    @ irekr
    router to TP-Link TD-W8960N więc ADSL2+ jest jak najbardziej dostępna, jednak na modulacji G.DMT mam lepsze parametry i łącze jest stabilniejsze. W internecie krąży opinia, ze dla długich linii jest to lepsza modulacja, potwierdzili to także monterzy którzy byli ostatnio i sam widzę to w praktyce. Pełnych 10Mbit i tak nie osiągnę. Oto statystyki:

    Veris Derby 500 - Wątpliwa współpraca z internetem ADSL, pojemnośc linii.

    Router umożliwia regulację SNR, jest ona nieco podbita ponad graniczne 6 dla poprawy stabilności. Dziś SNR przez dzień był na poziomie 13dB. Router podłączony bez żadnej ingerencji w SNR osiąga prędkość synchronizacji na poziomie 5,5-6,5 Mbit/s. SNR wiadomo- okolice 6dB. Dla modulacji ADSL2+ tłumienie wzrasta do ~57, prędkość praktycznie się nie zmienia, ale stabilność leci na łeb.

    Para od puszki do gniazdka jest podłączona dobrze (niebieski + biały z nim skręcony). Od gniazdka do routera mam niestety kabel płaski, ale zbaczamy z tematu- teraz po odłączeniu aparatu Veris nie narzekam na internet, więc śmiem twierdzić, że to aparat jest winny.

    Mam jeszcze jedno podejrzenie- Telefon jest zasilany z 3 baterii AA. Podświetlenie wyświetlacza jest w najlepszym porządku, jednak kontrast samego wyświetlacza pozostawia wiele do życzenia, nawet ustawiony na maksymalną wartość. Trzeba patrzeć pod dobrym kątem aby odczytać napisy, nawet na nowych bateriach. Kontrast poprawia się dopiero po podłączeniu aparatu pod linię, więc telefon w jakiś sposób obciąża linię (pobiera z niej prąd). Zastanawia mnie to, ponieważ na pewno wiele telefonów jest zasilanych w ten sposób i nie powinno to wpływać w takim stopniu na linię- pisze to po prostu jako swoje spostrzeżenie, może w czymś pomoże.

    Co masz na myśli pisząc "głupi numer"? Podobną sytuacje opisaną przez Ciebie?

  • Pomocny post
    #11 08 Wrz 2014 20:47
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Verter napisał:
    Niestety, aparat jest już po okresie gwarancyjnym.

    Czy po wyłączeniu funkcji anty-pirat te niepokojące wartości nie będą generowane?

    Edit- funkcja ta była wyłączona, więc nie tędy droga niestety.
    = Tego nie wiem.



    Para od puszki do gniazdka jest podłączona dobrze (niebieski + biały z nim skręcony). =Nie był bym tego pewien, przewody białe są dwa, a biały i niebieski mógł skręcić sam monter, to też wymaga uwagi i sprawdzenia. Czym dłuższa lina tej czwórki tym ma większe znaczenie.

    Od gniazdka do routera mam niestety kabel płaski, ale zbaczamy z tematu- teraz po odłączeniu aparatu Veris nie narzekam na internet, więc śmiem twierdzić, że to aparat jest winny. = o o o to chodzi.

    Mam jeszcze jedno podejrzenie- Telefon jest zasilany z 3 baterii AA. Podświetlenie wyświetlacza jest w najlepszym porządku, jednak kontrast samego wyświetlacza pozostawia wiele do życzenia, nawet ustawiony na maksymalną wartość. Trzeba patrzeć pod dobrym kątem aby odczytać napisy, nawet na nowych bateriach. = Mam ten sam problem, [kontrast pod kątem] a wersja aparatu dużo starsza.
    Na wszelki wypadek sprawdź miernikiem cyfrowym napięcie stałe wszystkich baterii, nowe [każda z nich] powinny mieć więcej niż 1,5 V DC. Sprawdź przy okazji czy są prawidłowo włączone bieguny.

    Kontrast poprawia się dopiero po podłączeniu aparatu pod linię, więc telefon w jakiś sposób obciąża linię (pobiera z niej prąd). Zastanawia mnie to, ponieważ na pewno wiele telefonów jest zasilanych w ten sposób i nie powinno to wpływać w takim stopniu na linię- pisze to po prostu jako swoje spostrzeżenie, może w czymś pomoże.= Ten problem można sprawdzić podłączając miernik miliamperomierz DC, dokonać bez podnoszenia słuchawki najlepiej szeregowo z telefonem. [nie powinno być żadnych wskazań], poszukaj w instrukcji obsługi czy pobiera prąd w stanie spoczynku. W tym przypadku był by lepszy miliamperomierz analogowy w razie pobierania prądu impulsowo. a sprawdzić cyfrowym nie zawadzi.

    Co masz na myśli pisząc "głupi numer"? Podobną sytuacje opisaną przez Ciebie?= Może być na innym odcinku para po rozbitych jak monterom nie chciało się szukać zamienionych przewodów.

  • #12 09 Wrz 2014 08:59
    irekr
    Moderator

    Mam także podobnego Verisa w domu i funkcjonuje nienajgorzej. Ale kto wie czy przypadkiem ma coś uszkodzone i śmieci w linię czy coś innego.
    Z drugiej strony jak jest właczony za filtrem (mam nadzieję że jest sprawny!) nie powinien mieć wpływu na transmisję, tym bardziej, że po parametrach widać, że masz niski poziom downstreamu, czyli pasma powyżej 500 kHz.
    Bardziej się skłaniam ku szukaniu elementu tłumiącego w zakresie wyższych częstotliwości. Może to być np odgromnik warystorowy, lub ten odcinek płaskiego przewodu, o którym wspominasz.
    Dla porównania podsyłam listę parametrów mojego Sagema. Długości torów mamy prawdopodobnie bardzo podobne.


    Mode: ADSL_2plus
    Traffic Type: ATM
    Status: Up
    Status Zasilania Łącza: L0

    Downstream Upstream
    Kodowanie Linii (Trellis): On On
    Margines SNR (1 dB): 8.9 4.1
    Tłumienie (1 dB): 32.5 16.9
    Moc wychodząca (1 dBm): 19.3 12.1
    Dostępna szybkość (Kbps): 19339 1094

    Ścieżka 0 Ścieżka 1
    Downstream Upstream Downstream Upstream
    Szybkość (Kbps): 12447 1184 0 0

    MSGc (# of bytes in
    overhead channel message):
    59 14 0 0
    B (# of bytes in
    Mux Data Frame): 177 15 0 0

    M (# of Mux Data Frames
    in FEC Data Frame): 1 8 0 0

    T (Mux Data Frames
    over sync bytes): 2 7 0 0

    R (# of check bytes
    in FEC Data Frame): 14 12 0 0

    S (ratio of FEC over
    PMD Data Frame length): 0.4935 3.7086 0.0 0.0

    L (# of bits in PMD
    Data Frame): 3112 302 0 0
    D (interleaver depth): 64 8 0 0
    Delay (msec): 7.89 7.41 0.0 0.0
    INP (DMT symbol): 1.15 1.27 0.0 0.0

    Super Ramki: 95196004 92808303 0 0
    Błędne Super Ramki: 2527 15 0 0
    Słowa RS: 1047544331 1974946 0 0
    Korygowalne Błędy RS: 223048 12233 0 0
    Niekorygowalne Błędy RS: 20009 0 0 0

    Błędy HEC: 227019 19 0 0
    Błędy OCD: 0 0 0 0
    Błędy LCD: 0 0 0 0
    Komórki Razem: 2172445604 1840124525 0 0
    Komórki Danych: 30549902 2115398 0 0
    Błędy Bitowe: 0 2436 0 0

    Razem ES: 1209 7
    Razem SES: 13 0
    Razem UAS: 115 115



    Router nie był resetowany przez parę miesięcy - może z pół roku - , więc błędów się nieco nagromadziło.
    Nawet aktualna prędkość dostępna jest dość wysoka, bo aż 19 Mbs, najczęściej jest na poziomie 14 Mbs.
    W sumie najważniejsze jest tłumienie:
    Tłumienie (1 dB): 32.5/16.9, zasada jest taka że nie powinno przekraczać 40 dB.
    :)

  • #13 10 Wrz 2014 19:59
    krzysiozak
    Poziom 33  

    Jeśli byś miał w pobliżu sąsiada z takim podobnym układem internetu mógłbyś za jego życzliwością przetestować połączenia z tym podejrzanym Verisem i wpływ na połączenia.
    Nie wykluczone że mimo wyłączenia funkcji Anty-Pirat, Wyłączona jest tylko funkcja nie alarmowania ciebie, a linia i tak jest obciążana testem, to trzeba by przeanalizować na schemacie ideowym.
    Jak masz znajomego z uniwersalnym multimetrem to możecie sami przetestować wpływ aparatu na linię i wszystko się wyjaśni.
    Nie wykluczone że aparat Veris jest uszkodzony.

  • #14 22 Lis 2014 11:45
    Verter
    Poziom 11  

    Witam, problem okazał się prostszy niż się wydawało.

    Miałem inny kabel telefoniczny do starego aparatu, a inny do nowego. Podłączyłem nowy aparat Veris (którego podejrzewałem o uszkodzenie) kablem od starego aparatu i działa bez problemów :) Zdiagnozowałem to w ten sposób, że chciałem jak najkrótszym odcinkiem podłączyć router do gniazdka i użyłem do tego kabla od aparatu Veris. Router ledwo łapał synchronizację i po wyrzuceniu ogromnej ilości błędów zrywał połączenie. Dla pewności zaprawiłem nowy kawałek płaskiego kabla do telefonu, oraz okrągły (skrętkę) do routera i wszystko w tej konfiguracji razem z aparatem Veris działa od miesiąca bez najmniejszych problemów.

    Wszystkim udzielającym się w temacie bardzo dziękuję za wszelkie sugestie :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME