Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell Inspiron 1470 - Nie włącza się, biała dioda zaświeca się na ułamek sekundy

bogas. 06 Sep 2014 20:11 2160 12
  • #1
    bogas.
    Level 11  
    Witam.
    Po podłączeniu zasilacza biała dioda zaświeca się na moment i gaśnie.
    Podobnie dioda napędu.
    Nie startuje nic - ani dysk, ani wentylator, ani matryca.
    Na baterii (naładowana) nie dzieje się nic.
    Ma ktoś pomysł co mu jest?
    Pozdrawiam
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    lisek
    Service technician RTV
    Kol. jesli znasz się na pomiarach i diagnostyce , masz podstawowe przyrządy dokonaj pomiarów zapodaj?!
    Potrzebny będzie SM od platformy Quanta UM1, bowiem zazwyczaj na płycie gł. pisało
    Quote:
    DD0UM1LC001 .....

    czasem bywała zmodernizowana do UM2 ... czyli pisało (DAUM2BMB8C0)


    ___________

    Jak mawiaja "swoją pracę od podstaw ":
    1. Zacznij od podstawienia_wymiany zasilacza , koniecznie orginalny!
    2. jak ok. (zobacz z Aku i bez niej)
    3. jesli dalej to samo>> pomiary.
  • #4
    Exorcysta
    Level 13  
    Najpierw sprawdź czy ładowarka na pewno działa ;) najprostszy pomiar :) czarny przykładasz do boku a czerwony do środka. Multimetr na napięcie stałe do 20 V ;) (to może głupie ale często najgłupsze rzeczy się sprawdzają ;) )

    Dell Inspiron 1470 - Nie włącza się, biała dioda zaświeca się na ułamek sekundy
  • #5
    bogas.
    Level 11  
    Boro, lisek dzieki za odpowiedzi.
    Pomiary, jesli chodzi o multimetr, owszem moge zrobic, tylko jakie?
    SM od platformy Quanta-co to jest, nie mam pojecia, nie zajmuje sie diagnostyka.
    Plyta gl miala delikatny bialy nalot na elementach przy gniezdzie tasmy od zasilania. Po oczyszczeniu izo i wysuszeniu bez zmian.
    Jesr szansa, ze to pierdola czy szukac ew plyty u Chinczyka?
    Ma ona gdzies bezpieczniki? Nie widze zadnego F.
  • #6
    boro1234567
    IT specialist
    bogas. wrote:

    Pomiary, jesli chodzi o multimetr, owszem moge zrobic, tylko jakie?
    SM od platformy Quanta-co to jest, nie mam pojecia, nie zajmuje sie diagnostyka.
    Jesr szansa, ze to pierdola czy szukac ew plyty u Chinczyka?

    Płyta jest do naprawienia oczywiście jeśli trafi w odopwiednie ręce.
    Sam nie grzeb jeśli nie masz pojęcia.
    bogas. wrote:
    Ma ona gdzies bezpieczniki? Nie widze zadnego F.

    To nie jest problem z bezpiecznikiem.
  • #7
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Na baterii (naładowana) nie dzieje się nic.


    Mierzyłes napięcie na Aku?!
    Jesli napięcie jest OK, to raczej wskazuje na uszkodzenie płyty gł.!?
    Może być coś poważnego , bowiem Dell zazwyczaj sygnalizował co ma uszkodzone!

    SM od UM2 masz np. na Link_ UM2_zassaj ,pooglądaj
    * w prawym dolnym rogu masz "dyskietka" czyli sciągnięcie pliku
    lub Link
    lub Link_1

    Jeśli "zrozumienie SM" stwarza trudność szukaj serwisu > dobrego lub kogoś z forum
    Pamiętaj , że to DELL!


    ___________________

    CO do tego jaka platforma u Ciebie niestety trzeba "odczytać dane_ napisy " z płyty, czyli rozbiórka. (jest na dwóch lub trzech "płytach" w środku: główna , usb_audio i chyba czytnik kart)
    Aby gonić do "chińczyka" trzeba wiedzieć co _która uszkodzona.
  • #8
    bogas.
    Level 11  
    Jesli to kwetia przelutowania jakiegos elementu, to nie bedzie problemu. Do sprzetu odpowiedniego dostep mam.

    Chcialbym uniknac serwisu, bo moze byc na granicy oplacalnosci. Nota bene ile naprawa moze kosztowac?

    Dodano po 2 [minuty]:

    lisek wrote:
    Quote:
    Na baterii (naładowana) nie dzieje się nic.


    Mierzyłes napięcie na Aku?!
    Jesli napięcie jest OK, to raczej wskazuje na uszkodzenie płyty gł.!?
    Może być coś poważnego , bowiem Dell zazwyczaj sygnalizował co ma uszkodzone!

    SM od UM2 masz np. na Link_ UM2_zassaj ,pooglądaj
    * w prawym dolnym rogu masz "dyskietka" czyli sciągnięcie pliku
    lub Link

    Jeśli "zrozumienie SM" stwarza trudność szukaj serwisu > dobrego lub kogoś z forum
    Pamiętaj , że to DELL!

    Aku sprawny, mam drugiego takiego samego kompa.
    O SM zaraz poczytam

    ___________________

    CO do tego jaka platforma u Ciebie niestety trzeba "odczytać dane_ napisy " z płyty, czyli rozbiórka. (jest na dwóch lub trzech "płytach" w środku)
    Aby gonić do "chińczyka" trzeba wiedzieć co _która uszkodzona.


    Dodano po 0 [sekundy]:

    lisek wrote:
    Quote:
    Na baterii (naładowana) nie dzieje się nic.


    Mierzyłes napięcie na Aku?!
    Jesli napięcie jest OK, to raczej wskazuje na uszkodzenie płyty gł.!?
    Może być coś poważnego , bowiem Dell zazwyczaj sygnalizował co ma uszkodzone!

    SM od UM2 masz np. na Link_ UM2_zassaj ,pooglądaj
    * w prawym dolnym rogu masz "dyskietka" czyli sciągnięcie pliku
    lub Link

    Jeśli "zrozumienie SM" stwarza trudność szukaj serwisu > dobrego lub kogoś z forum
    Pamiętaj , że to DELL!

    Aku sprawny, mam drugiego takiego samego kompa.
    O SM zaraz poczytam

    ___________________

    CO do tego jaka platforma u Ciebie niestety trzeba "odczytać dane_ napisy " z płyty, czyli rozbiórka. (jest na dwóch lub trzech "płytach" w środku)
    Aby gonić do "chińczyka" trzeba wiedzieć co _która uszkodzona.
  • #10
    bogas.
    Level 11  
    Dobra, mam nową sytuację - taśma od włącznika zasilania była źle wpięta do PB.
    Teraz po wduszeniu Power dioda (biała) zaświeca się na 2s.
    Nic innego się nie dzieje.
    Podpowiecie coś?

    EDIT:
    Od czasu do czasu po wciśnięciu przycisku zasilania pomarańczowa dioda miga w sekwencji 7 błysków. Widać, ze wtedy napędy maja zasilanie.
  • #11
    lisek
    Service technician RTV
    Podmieniłeś zasilacz na inny?
    Co z Tą drugą baterią. (jakie masz napięcia na nich) ?
    _________
    Jak nie masz weż lapka pod rękę idz do sklepu , (może gdzie go kupiłeś) poproś o mozliwość sprawdzenia ... lub do serwisu.
  • #13
    Exorcysta
    Level 13  
    Czy po włączeniu dioda na zasilaczu gaśnie/mruga ? Przeprowadziłeś inspekcje wizualną płyty ? Może jakieś zwarcie i zabezpieczanie "antyzwarciowe" się włącza ? Możesz powiedzieć w jakich warunkach uległ awarii ? Twój poprzedni wpis sugeruje że było już w nim grzebane.