Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SRV 53M03EU - Pobiera wodę, ale nie myje (czasami) - słychać syczenie

acidb 07 Sep 2014 15:58 11034 9
  • #1
    acidb
    Level 2  
    Witam

    Mój problem z tym sprzętem jest dość nietypowy bo zmywarka czasami działa, a czasami się buntuje. Jakiś rok temu mieliśmy ten sam problem. Maszyna pojechała do reperacji i oddano ją pracującą. Podobno zatkane były kanaliki w zbiorniku na wodę i dlatego tak się działo. Wyczyszczono zbiornik i zmywarka zmywała, choć moim zdaniem pracowała wtedy inaczej - głośniej no, ale wszystko było ok.

    W maju mieliśmy remont w mieszkaniu i zmywarka na 2 miesiące powędrowała do innego pomieszczenia czekając na nową zabudowę w kuchni. Po zamontowaniu sprzętu i zabudowy kuchni i naszym powrocie z wakacji uruchomiliśmy zmywarkę i od razu pojawił się ten sam problem o poprzednio.



    A więc po kolei. Po wybraniu programu zmywarka zaczyna wypompowywać wodę a następnie pobiera ją do zbiornika. W kolejnym kroku następuje albo normalna praca - czyli słychać wodę pod ciśnieniem która omiata ściany zmywarki albo ... no właśnie nie ma tego ciśnienia. Woda ledwo wylatuje i po otwarciu drzwiczek słychać syczenie. Wtedy już wiadomo, że nic z mycia nie będzie. Czasami taki program zamiast trwać godzinę trwa o wiele, wiele dłużej.

    Dzieje się to nieregularnie. Ostatnio pracowała dobrze codziennie przez tydzień, a teraz znów fiksuje w opisany sposób. Ale na przykład wczoraj zadziałała, a dzisiaj już nie i wszystkie przewody i filtry są drożne. Niestety nie mam jak sprawdzić zbiornika na wodę ponieważ zmywarka znajduje się w podkuciu pod blatem. No i tu kłopot chcąc ją wyciągnąć muszę zdemontować blat co nie będzie proste.

    Zdaję sobie sprawę, że pewnie nie obejdzie się bez jej wyciągnięcia, ale może przed tym krokiem ktoś by wyraził swoją opinię.

    Pozdrawiam
    acidb

    Mały update. Maszyna odmówiła posługi już w zasadzie całkowicie. Objaw jest jasny. Nie podaje wody do mycia, a jeśli już to ta woda ledwo co kapie i wypływa. No i stąd syczenie i brak wody w pompie na dolnej więc nie ma czym myć. Kiedy w trakcie trwania programu doleję wody na spód to wtedy zmywarka zaczyna pracować normalnie. Jest ciśnienie - jest wszystko.
  • #2
    RomelB
    Level 2  
    Czy coś w tym temacie już wiadomo? U mnie właśnie pojawił się ten problem. Mam tą samą zmywarkę, zapuszczam krótki program, 35st. wodaj jest pobierana - ale mam wrażenie że wolniej niż kiedyś. Odkręciłem lewą ściankę - widać tam kanaliki i pionowy zbiornik na wodę - i widzę że jak na ciśnienie z wodociągu to powoli się napełnia. Ale w końcu rusza, u myje. W trakcie mycia widzę że woda jest dopompowywana w ramach potrzeb. Ale tak w około 2/3 programy - wyda jest wypompowywana i domniema że zaczyna się płukanie - ale już zmywarka nie pobiera wody. Słychać że zaczyna syczeć - że pompa idzie ale nie ma co pompować jest specyficzny dźwięk. Po otwarciu widać że woda nie skapuje - że nie było ciśnienia. A na panelu świeci się ikonka kranu - co by sugerowało brak dopływu wody.
    Dolewam w tym momencie wodę ręcznie (dzbankiem) na dno aż po brzeg. Zamykam i płukanie rusza. Co słychać, a po otwarciu widać. Program dochodzi do końca i zmywarka ładnie sygnalizuje koniec.
    Zatem wygląda na to że pompa myjąca jest OK.
    Po wszystkim przy ponownym myciu jest to samo, na początku woda jest pobierana więc układ doprowadzający wodę (elektrozawór) działa.

    Był serwisant ale zaproponował na początek wymianę pompy myjącej, co wydaje mi się bez sensu skoro po ręcznym wlaniu wody program jest kontynuowany i dochodzi do końca - a problem wynika z braku wody w zmywarce.

    Może ktoś ma jakąś sugestie :) ?
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    acidb
    Level 2  
    Witam

    Przeczyszczony płaszcz i elektrozawory - oto rozwiązanie problemu.
  • #5
    Urwipolec
    Level 1  
    Model SRS 46T48EU z podobnymi objawami (zawieszony na 1minucie do końca/brak grzania/słabe ciśnienie/woda nie schodząca z płaszcza przy pierwszym płukaniu) również ożył po dogłębnym przeczyszczeniu płaszcza, pływaków i przede wszystkim elektrozaworów. Zdaje się, że usterka szczególnie częsta przy sprzęcie, który miał przerwę w użytkowaniu.
    Serdeczne podziękowania za pomoc.
  • #6
    Tomasz Stark
    Level 7  
    Witam,

    Ten sam problem u mnie, czy ktoś może byłby tak uprzejmy i powiedział jak dostać się do elektrozaworu i jak przeczyścić ten płaszcz, probowałem znaleźć serwisówkę do zmywarki ale niestety nie mogę znaleźć, a kręcenie w ciemno to może być ryzykowne.
  • #7
    Lodxx
    Home appliances specialist
    Witam.
    Aby zdemontować płaszcz należy odkręcić lewy bok zmywarki (Śrubki Torx 20), później demontujemy plastikowe narożniki, i dwa wsporniki trzymające płaszcz, odpinamy węże i płaszcz mamy zdemontowany, elektrozawory które należy wyczyścić lub wymienić (szczególnie lewy). Znajdują się pod płaszczem również są przykręcane na wkręty Torx 20. Zaznaczyłem je na zdjęciu poniżej. Płaszcz można wyczyścić octem lub inną chemią najlepiej odtłuszczającą, dobrze jest go pozostawić na dobę aby wszystko się dobrze rozpuściło.
    Bosch SRV 53M03EU - Pobiera wodę, ale nie myje (czasami) - słychać syczenie
  • #8
    Tomasz Stark
    Level 7  
    Wielkie dzięki, po rozkręceniu w płaszczu jest woda, jak zacznę odłączać rurki to wtedy jak mniemam wszystko zleci... jak pozbyć się tej wody żeby nie wyleciało?
    Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:
    Witam, z wodą sobie poradziłem, sporo wylałem przechylając zmywarkę, no i na końcu wyciągnąłem płaszcz a dopiero nad miską odczepiłem rurki.
    Ale teraz mam pytanie bo moim oczom ukazał się bok i porównując do zdjęcia w poprzednim poście to u mnie te zbiorniczki są jakby zawalone, to też demontować i do czyszczenia? czy można tam wlać octu żeby rozpuścić czy jak to robić. Byłbym wdzięczny za kolejną podpowiedź.
    Pozdr.

    Bosch SRV 53M03EU - Pobiera wodę, ale nie myje (czasami) - słychać syczenie

    Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

    Witam, udało mi się sciągnąć i wyczyścić całe te ustrojstwo. W sumie same zawory były ok, płaszcz też najgorzej nie wyglądał u mnie, największy syf zalegał w hydrostacie.
  • #9
    marekn1988
    Level 1  
    Witam, mam podobny problem ze zmywarka. Płaszcz wodny wyczyszczony, przepływomierz (to z tym pomarańczowym pływakiem) też i póki co problem jest nadal. Minuta do końca, czyli bez zmian. Pozostały mi wspomniane przez was elektrozawory ale tu mam pytanie czy jeśli mam już wszystko złożone (płaszcz, przepływomierz) to czy w momencie odkręcenia elektrozaworu nie woda nie zaleje mi zmywarki?

    Z góry dziękuję

    Dodano po 8 [godziny] 56 [minuty]:

    A więc odpowiem sam sobie i może komuś się ta wiedza przyda 😁. Elektrozawory można śmiało odkręcić, wody praktycznie tam nie ma i mając przesunięte kable niczego nie zalejemy. U mnie cały we rdzy był prawy zawór (a właściwie to "Zawór zasobnika na sól do zmywarki Bosch"). Wyczyszczony z rdzy zaczął działać i problemy ustąpiły.
  • #10
    oikp
    Level 9  
    @marekn1988
    Czy zatem zawór można odkręcić bez wyjmowania płaszcza?
    PS.
    W jaki sposób je wyczyścić?
    Moderated By TONI_2003:

    Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!