Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell optiplex 760 - Instalacja win XP - nie widzi płyty (oryginalny Win)

omegan89 08 Sep 2014 14:55 3927 19
    omegan89
    Level 16  
    witam

mam kompa dell optiplex 760, i mam oryginalny windows XP profesional,
    wchodzę do biosu, ustawiam bootowanie z płyty CD, płyta włożona, komp się Włącza, zaczyna się bootowanie z płyty i..... pokazuje się takie coś:

Selected boot device not available -
    strike f1 to retry boot, f2 for setup utility, press f5 to run onboard diagnostics...

No i koniec działania, i tak za każdym razem... :/

A jak spróbowałem bez płyty CD i też z bootowaniem CD, to dokładnie to samo było, czyli nie ma różnicy czy płyta jest w kompie czy nie ma... Czyli jej nie widzi w ogóle. :/

A płyta jest oryginalna, nowa, świeżo rozpakowana... :/

Bardzo proszę o pomoc, z góry wielkie dzięki.
    dominix98
    Level 10  
    Napęd dobrze jest podłączony? według mnie powinieneś najpierw sprawdzić czy napęd jest sprawny.
    omegan89
    Level 16  
    napęd jest właśnie podłączony poprawnie i jest na pewno sprawny, bo sprawdzałem na innym kompie i śmiga, może w biosie jest wyłączony ten napęd ? Jest taka możliwość ? bo właśnie nie orientuje się tutaj czy może być np w biosie wyłączony napęd nawet jak jest on w kompie podłączony ?
    dominix98
    Level 10  
    Musisz sprawdzić w zakładce w biosie czy go wykrywa. Nie wiem jak dokładnie jest u ciebie ale u mnie mogę zobaczyć wszystko co jest podłączone pod sata.
    razorblade
    Level 13  
    Witaj omegan89, zacznij od sprawdzenia połączenia, zmień na początek port Sata pod jakim napęd jest podłączony (spróbuj tez inny kabel jeśli masz, może twój jest uszkodzony?) ponadto problem jaki opisujesz kojarzy mi się z tym iż możesz mieć coś namieszane w konfiguracji biosu (na pewno ustawiłeś napęd jako pierwszy do bootowania? nie ma przy nim np. "!" lub innego znaku? poczytaj w legendzie, czasami urządzenie może być ustawione jako nieaktywne mimo że widnieje na liście boot i często jakaś kombinacja np. shift+1 powoduje uaktywnienie). Poszukaj też zakładki z opcjami dotyczącymi SATA, tam m.in. powinny być różne możliwości jak np. ustawienie sata aby działało jak ide (spróbuj tej możliwości) coś jak tutaj:
    Dell optiplex 760 - Instalacja win XP - nie widzi płyty (oryginalny Win)
    oraz inne (jak np. AHCI ale do tego jeśli masz płytkę z windowsem bez service pack to byś musiał dograć w trakcie instalacji sterowniki). Generalnie wydaje mi się że więcej czasu stracisz na zabawę z tym napędem niż to jest warte. Złap jakiś pendrive co będzie miał chociaż 1 gb (teraz w carrefour 8 gb sprzedają po 9,99 zł). Następnie ściągnij Rufusa w wersji 1.2.0 lub starszej. Za jego pomocą będziesz mógł stworzyć sobie bootwalnego pendrive'a z systemem (o ile masz usb do wyboru w menu boot w biosie). Oczywiście wcześniej musisz zrobić zrzut płytki do *.iso np. użyć do tego ultraiso. Dobrym pomysłem będzie też aktualizacja biosu, firmware napędu etc. tu już odsyłam do strony supportu dla optiplex 760
    omegan89
    Level 16  
    witam ponownie,

Myślę ze coś wlasnie moze byc ze biosie zle ustawione i on tego napedu nie wykrywa albo cos takiego, tylko za bardzo nie wiem gdzie to tam zmienić,bo tutaj w dellu jest troche inny bios...
    przesyłam wam fotki z niektórych zakładek biosu, zerknijcie na to proszę, jak to tam wygląda wg was, czy widac tam tez naped czy tez nie...

z góry bardzo wam dziękuje za pomoc
    perlit
    Level 39  
    W zakładce SATA Operation zmień z prawej strony zaznaczenie z AHCI na IDE ATA.
    Kliknij przycisk Apply.
    omegan89
    Level 16  
    ale tam nie ma IDE, tam sa takie opcje do wyboru:

AHCI
    ATA
    LEGACY
    perlit
    Level 39  
    omegan89 wrote:
    ale tam nie ma IDE, tam sa takie opcje do wyboru:

AHCI
    ATA
    LEGACY

Przepraszam, nie IDE tylko ATA.
    omegan89
    Level 16  
    ok, tak zrobiłem, teraz jak włączam kompa normalnie to mam na czarnym ekranie komunikat:

"Brak BOOTMGR
    Nacisnij Crtl+Alt+Del aby zrestartowac"

a jak wlaczam F12 zaraz przy włączaniu kompa i potem wybieram bootowanie z plyty CD wtedy mam znowu ten komunikat o którym wcześniej pisałem:

strike f1 to retry boot, f2 for setup utility, press f5 to run onboard diagnostics...

z gory wielkie dzięki za pomoc,
    lesławek
    Level 32  
    A ta płyta z windowsem którą masz działa na innym komputerze ?

Dodano po 1 [minuty]:

Napęd sprawdzałeś na innym komputerze z użyciem tej płyty ?
    omegan89
    Level 16  
    plyta jest oryginalna, nowo wypakowana z oryginalnego pakowania, ale oczywiscie sprawdzalem na innym kompie i bez problemu smiga, a jesli chodzi o naped to rowniez sprawdzalem juz na innym kompie i bez problemu dziala
    lesławek
    Level 32  
    Sprawdzałeś go z użyciem CD czy DVD?
    omegan89
    Level 16  
    sprawdzalem go z uzyciem CD, no bo tez windowsa mam na plycie CD
    lesławek
    Level 32  
    Próbowałeś go botować i innej płyty np live CD ?
    perlit
    Level 39  
    Wejdź jeszcze raz do BIOS-u i sprawdź SATA Operation, czy jest na pewno zaznaczone ATA.
    dominix98
    Level 10  
    Ewentualnie możesz spróbować ustawić AHCI jak ATA nie działa i zobaczyć czy coś się zmieniło.
    omegan89
    Level 16  
    jak zmieniam z AHCI na ATA i odwrotnie, to wszystko tak samo działa tylko jak wchodzę do Boot menu, przy użyciu F12 przy uruchamianiu kompa to tam sie zmienia druga pozycja, widoczne na zdjęciach jakie dołączam....

czekam na następne jakieś wskazówki, z gory bardzo dziękuje za kazda pomoc...
    lesławek
    Level 32  
    Jeśli w sekcji USB controller masz funkcję NO BOOT to ją wybierz i spróbuj ponownie.
    omegan89
    Level 16  
    Bylo tam cos takiego jak NO BOOT, wlaczylem to, przy uruchamianiu kompa znowu to samo:

czyli w sumie nic sie nie zmienilo :/