Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    muhad
    Level 11  
    Nie znam prawie w ogole dzialania elektryki nowoczesnych samochodow. Tyle co moge przestudiowac schemat.
    Zagadnienie jest takie:
    Mam ochote zabezpieczyc samemu samochodzik (nowy fabryczny).
    Dlaczego samemu? Bo wiadomo, ze dobre amatorskie zabezpieczenie jest lepsze niz fabryczne (standardowe) (procz tych za fortune).
    Pytanie jest takie:
    Czy kazdy obwod mozna dowolnie przerwac (w celu zabezpieczenia), ew. zewrzec z czyms?

Czego nie wolno dotykac?

DM
    dioda5
    Level 15  
    Hy, no raczej nie, piszesz że to nowe auto, uważaj bo może Ci potem servis sie doczepić jak coś za duzo namieszasz, nie wiem co to za fura, ale najlepiej zostaw w spokoju kompa od silnika, abs, poduszki itp, to ryzykowna gra cos tam mieszać. Jak chcesz unieruchomic silnik to odepnij pompe paliwa, rozrusznik, ale nie dotykaj zadnych czujników czy samego kompa. Życze udanych zabezpieczeń.
    staszko
    Level 11  
    ja na Twoim miejscu bym nic nie ruszal , moj znajomy w nowej astrze zamontowal radio , pojechal do serwisu, pierwsze pytanie serwisanta, kto montowal radio? Ja, no to stracil pan wlasnie gwarancje.Dziekuje
    Zanim zaczniesz grzebac w elektryce samochodu jedz moze do serwisu i zapytaj co Ci wolno zrobic a czego nie ruszac , przy odrobinie dobrej woli serwisanta mozesz sie czegos dowiedziec....
    emeryt
    Level 22  
    Jak sie nie znasz na elektryce to zostaw bo namieszasz. Lepiej rozejżyj sie za blokadą mechaniczną. Do większości aut są porządne blokady na wsteczny bieg. Miałem taką w poprzednim aucie i montowałem klientom. Na amatorów pomoże, na zawodowców niema skutecznego zabezpieczenia (wezmą na lawete i po aucie). Jak robiliśmy próbe przecięcia bolca blokady, to po zużyciu trzech tarcz flexy bolec był ledwo zarysowany. Kumplowi kiedyś weszli do Poldka, uruchomili i.... przejechali jakies 100 metrów na wstecznym biegu i dali se spokój. Poszukaj blokad firmy WIM.
    skorpi
    Level 18  
    Wszelkie blokady elektroniczne są dobre ,ala zawodzą ,kiedy złodzieje zabierają samochód w całości na mini -ciężarowkę
    dioda5
    Level 15  
    He, wygląda na to, że nie warto zabezpieczać auta, bo i tak Ci zawiną. A tak na serio, to koledzy mają racje, lepiej zostaw instalacje bo servis naprawde może się przyczepić.
    Race_D
    Level 13  
    Jak juz musisz to odetnij elementy wykonawcze (końcowe) jakiegoś układu np. cewke. Widzialem juz rozne pomysly - jak tak doradzilem kumplowi to zobie przewody wysokiego napiecia przekaznikami odcial... Wszystko przede wszystkim z głową i tak by nie rzucało sie w oczy oczywiscie.
    Skoro to nowy samochod postaraj sie zrobic to tak abys mogl usunac zabezpieczenie bez sladu - zamiast przecinac kable mozesz wejsc w jakas wtyczke lub inny konektor.