Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przeładowuje turbina, brak mocy Skoda Octavia 99r 1,9TDI 110KM AFN

pajo555 10 Wrz 2014 18:51 11880 33
  • #1 10 Wrz 2014 18:51
    pajo555
    Poziom 13  

    Witam, jak w temacie wyskakuje błąd 17952 od przeładowania turbiny.
    Co do objawów to nie ma tej mocy co powinna i max rozpędza się do 140km/h, więcej nie chce iść . Mechanik kazał wymienić gruszkę turbiny i powinno pomóc ale chcę uzyskać pewności gdyż nie chcę wymieniać różnych rzeczy po kolei.

    Jak sprawdzić co mogło się uszkodzić?

    Zrobiłem logi turbiny i przepływomierza ale nie mogę tutaj dodać ( wyskakuje jakiś błąd)

    1 29
  • #2 10 Wrz 2014 18:55
    majsster
    Poziom 22  

    To niech wymieni i da gwarancje że przyniesie efekt, czym się martwisz? chyba nie zamierzasz sam tego zrobić ? trzeba to później poustawiać.

    1
  • #3 10 Wrz 2014 19:04
    pajo555
    Poziom 13  

    No właśnie o to chodzi że muszę sam wymienić, on przez najbliższy czas mi nie zrobi a chciałem autko mieć już zrobione :)

    0
  • #4 10 Wrz 2014 21:25
    royal
    Poziom 12  

    Mozesz podłączyć podcisnienie do gruszki turbiny i zobaczysz czy nie ucieka, czy trzyma cisnienie. Podlącz pod wezyk idacy od gruszki przy turbinie do zaworka n75.

    0
  • #5 10 Wrz 2014 23:16
    pajo555
    Poziom 13  

    royal napisał:
    Mozesz podłączyć podcisnienie do gruszki turbiny i zobaczysz czy nie ucieka, czy trzyma cisnienie. Podlącz pod wezyk idacy od gruszki przy turbinie do zaworka n75.


    Ciśnienie w gruszce trzyma, także jest szczelna.

    Ponadto sztanga od gruszki przy zapalaniu jak i przegazowywaniu w ogóle się nie rusza. Ręką można ją ruszać bez problemu .

    Co do samochodu to nie kopci, turbo jest suche-nie cieknie więc turbo powinno być chyba sprawne co nie?

    Może n75 uszkodzony?

    A przepływomierz co do sztangi gruszki jak i przeładowywaniu turba coś ma czy nic bo w logach zauważyłem że trochę broi ???

    1
  • #6 11 Wrz 2014 09:20
    carrot
    Moderator Samochody

    Cytat:
    Zrobiłem logi turbiny i przepływomierza

    Czyli vaga mamy, ale umiejętności korzystania z niego już nie....
    W gr 011 BS i pooglądaj sobie czy rusza sztangą

    1
  • #7 11 Wrz 2014 09:22
    royal
    Poziom 12  

    jesli mozesz ruszyc reka to znaczy ze nie jest zaciety, jesli cisnienie trzyma to znaczy ze gruszka jest sprawna, sprawdz czy masz podcisnienie przed n75, sprawdz czy masz zasilanie na n75. potem dopiero wymieniaj

    0
  • #8 11 Wrz 2014 15:06
    pajo555
    Poziom 13  

    carrot napisał:
    Cytat:
    Zrobiłem logi turbiny i przepływomierza

    Czyli vaga mamy, ale umiejętności korzystania z niego już nie....
    W gr 011 BS i pooglądaj sobie czy rusza sztangą


    Przecież pisałem już że sztangą nie rusza..

    Dodano po 58 [sekundy]:

    royal napisał:
    jesli mozesz ruszyc reka to znaczy ze nie jest zaciety, jesli cisnienie trzyma to znaczy ze gruszka jest sprawna, sprawdz czy masz podcisnienie przed n75, sprawdz czy masz zasilanie na n75. potem dopiero wymieniaj


    Podciśnienie do tego n75 jak można sprawdzić czy dochodzi ???

    0
  • #9 11 Wrz 2014 19:23
    wiesiek3d
    Poziom 29  

    Ściągnij wężyk z N75 który idzie z vacum pompy i bedziesz wiedział czy masz podciśnienie.
    Jeżeli będzie to sprawdzić zasilanie N75, jeżeli jest to N 75 do wymiany/
    Z drugiej strony ciekawe że niby grucha dobra a mechanior kazał wymienić ?

    0
  • #10 11 Wrz 2014 21:31
    pajo555
    Poziom 13  

    wiesiek3d napisał:
    Ściągnij wężyk z N75 który idzie z vacum pompy i bedziesz wiedział czy masz podciśnienie.
    Jeżeli będzie to sprawdzić zasilanie N75, jeżeli jest to N 75 do wymiany/
    Z drugiej strony ciekawe że niby grucha dobra a mechanior kazał wymienić ?


    Ok, jutro sprawdzę.

    Dodano po 30 [minuty]:

    Zasilanie do n75 jest. Podciśnienie również sprawdzone, nawet jeden przewód był pęknięty ale po wymianie to samo. Mam nadzieje że jak wymienię n75 to wszystko wróci do normy.

    1
  • #11 12 Wrz 2014 09:12
    carrot
    Moderator Samochody

    Możesz na próbę założyć na chwilę zawór n18 od egr, działa na tej samej zasadzie

    0
  • #12 12 Wrz 2014 20:22
    pajo555
    Poziom 13  

    carrot napisał:
    Możesz na próbę założyć na chwilę zawór n18 od egr, działa na tej samej zasadzie


    Podmieniłem zawory n18 w miejsce n75 i na odwrót i auto w ogóle nie miało mocy. Zmieniłem z powrotem jak powinno być i autko odzyskało trochę mocy ale nie tyle co powinno mieć, tzn max 140km/h i słabe przyspieszenie.

    Skoro n18 i n75 działają podobnie więc któryś z nich musi być uszkodzony a skoro n18 założę na miejsce n75 i auto jeszcze bardziej muli więc czyżby uszkodzony był zawór n18?

    Czy gdy n18 od egr był uszkodzony działo by się tak że auto będzie muliło ???

    0
  • #13 12 Wrz 2014 21:33
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Jeśli podciśnienie dochodzi do zaworu N75 to odpal go i zaślep na chwile ten przewód pod nazwą ATM co idzie do filtra powietrza, jak gruchę podciągnie znaczy że zawór zepsuty, jak nie to masz dziurę w układzie podciśnienia i tyle.

    0
  • #14 13 Wrz 2014 16:27
    pajo555
    Poziom 13  

    domex32 napisał:
    Jeśli podciśnienie dochodzi do zaworu N75 to odpal go i zaślep na chwile ten przewód pod nazwą ATM co idzie do filtra powietrza, jak gruchę podciągnie znaczy że zawór zepsuty, jak nie to masz dziurę w układzie podciśnienia i tyle.


    Podciśnienie sprawdzone, jest szczelne.
    Zaślepiłem ten wąż pod nazwą ATM i sztanga gruchy jak stała tak stoi.

    Co wy na to?

    1
  • #15 13 Wrz 2014 20:04
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Brak podciśnienia na zaworze, uszkodzone przewody lub uszkodzona gruszka od turbiny. Więcej opcji nie ma.

    0
  • #16 13 Wrz 2014 22:14
    pajo555
    Poziom 13  

    domex32 napisał:
    Brak podciśnienia na zaworze, uszkodzone przewody lub uszkodzona gruszka od turbiny. Więcej opcji nie ma.


    Podciśnienie na zaworze jest, przewody podciśnieniowe założyłem wszystkie nowe.
    Co do gruszki turbiny to ciśnienia nie puszcza bo sprawdzałem nawet sprężarką ale może jeszcze coś innego jej dolega oprócz nieszczelności bo inaczej to już niewiem ?

    0
  • #17 13 Wrz 2014 22:34
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Może puszczać podciśnienie, nie ma bata, jak do zaworu dochodzi i zatkałeś ATM i nie idzie podciśnienie na zawór to albo nie idzie podciśnienie, albo zawór zje**** albo przewód do gruszki nie szczelny albo sama gruszka, więcej opcji nie ma, jak sobie nie radzisz to odstaw auto do fachowca.

    0
  • #18 20 Wrz 2014 18:02
    pajo555
    Poziom 13  

    Witam ponownie, odnawiam temat.

    Otóż przyczyny braku mocy były dwie : zawór n75 broił i gruszka turbiny.
    Zawór jak i gruszkę wymieniłem i moc jest taka jaka chyba powinna być tylko jest jeden problem : turbo ładuję zadane wartości ciśnienia dopiero od około 2100obr/min czyli dopiero od tych obrotów auto przyspiesza jak powinno, na niższych jak 2100obr/min auto jest mułowate. Błędów na Vag-u żadnych nie ma. Sztangę od turba ustawiłem w takiej pozycji jak była stara więc powinno być chyba ok nie ???

    0
  • #19 20 Wrz 2014 20:09
    domex32
    Moderator na urlopie...

    pajo555 napisał:
    Ciśnienie w gruszce trzyma, także jest szczelna.


    pajo555 napisał:
    Mechanik kazał wymienić gruszkę turbiny i powinno pomóc ale chcę uzyskać pewności gdyż nie chcę wymieniać różnych rzeczy po kolei.


    I trzeba było mechanika słuchać, znał się na rzeczy.

    0
  • #20 21 Wrz 2014 09:58
    wiesiek3d
    Poziom 29  

    wiesiek3d napisał:

    Z drugiej strony ciekawe że niby grucha dobra a mechanior kazał wymienić ?


    A mówiłem.
    Teraz źle ustawiłeś sztangę turbiny bo nie ładuje jak powinna.

    0
  • #21 21 Wrz 2014 11:44
    domex32
    Moderator na urlopie...

    pajo555 napisał:
    Sztangę od turba ustawiłem w takiej pozycji jak była stara więc powinno być chyba ok nie ???


    Znajdź zakład regenerujący turbosprężarki, podjedź z tą suszarką niech ją ustawią, będzie pewność.

    0
  • #22 16 Lut 2015 23:04
    andrzej11720.10
    Poziom 13  

    Witam Panowie,
    Nie chcę zakładać niepotrzebnie nowego tematu, napiszę tutaj.
    Otóż w moim pasku b5 AFN pojawia się błąd:
    17958 - Charge Pressure: Control Deviation
    P1550 - 35-10 - - - Intermittent
    Passat przechodzi w tryb awaryjny, nie zawsze się to dzieje, czasem jest tak że jadąc na trzecim biegu, gaz w podłogę, delikatnie przekroczy 3tys obrotów i spadek mocy. Zatrzymam się, uruchomię ponownie silnik i taka sama jazda i nie włącza się tryb awaryjny. Ostatnio postanowiłem go trochę przegonić, na każdym biegu kręciłem go do nieco ponad 4tys obrotów i wszystko było elegancko, po nieco minucie na biegu jałowym wyłączyłem silnik, uruchomiłem ponownie, zrobiłem spokojną jazdę, jednak na trzecim biegu po przekroczeniu 3tys obrotów dalej następuje spadek mocy. Dodam jeszcze że mój pasek ponad dwa lata temu miał zrobioną regenerację turbiny. Zazwyczaj staram się jeździć spokojnie więc nie jest to aż tak uciążliwa rzecz, lecz niekiedy trzeba przycisnąć, no ale jak skoro turbina ciągnie i nagle przestaje. Obserwując gruszkę turbiny zauważyłem że podczas pracy silnika, po zdjęciu gumowego wężyka idącego do gruszki, sztanga opada na dół, po założeniu wężyka idzie powoli w górę, po ściągnięciu opada powoli w dół i tak w kółko. Czy tak ma być?
    Bardzo proszę o jakieś wskazówki gdzie zlokalizować przyczynę takiego zachowania.
    Domyślam się, że potrzebny będzie log dynamiczny z vaga, postaram się zrobić jutro jak ogarnę laptopa ze sprawną baterią, bo moja trzyma 5minut :)
    Na chwilę obecną podzielić się mogę zrzutami z vaga gdy auto pracuje na biegu jałowym przy silniku rozgrzanym do 90st zanim jeszcze włączył się tryb awaryjny, gdyby to mogło jakoś pomóc w rozszyfrowaniu przyczyny, byłbym wdzięczny :)

    Przeładowuje turbina, brak mocy Skoda Octavia 99r 1,9TDI 110KM AFN Przeładowuje turbina, brak mocy Skoda Octavia 99r 1,9TDI 110KM AFN Przeładowuje turbina, brak mocy Skoda Octavia 99r 1,9TDI 110KM AFN

    Czekam na odpowiedź i pozdrawiam :)

    0
  • #23 16 Lut 2015 23:13
    domex32
    Moderator na urlopie...

    Odpowiedzi masz w temacie, zawór, podciśnienia, gruszka, albo zapieczona geometria.

    0
  • #24 17 Lut 2015 11:10
    wiesiek3d
    Poziom 29  

    Jak ściągniesz wężyk z gruchy to spróbuj pchnąć ręcznie sztangę w dół, jak opadnie niżej to masz turbo do czyszczenia.

    1
  • #25 17 Lut 2015 12:38
    andrzej11720.10
    Poziom 13  

    Zaraz sprawdzę twoją poradę wiesiek3d, tymczasem rano zrobiłem logi dynamiczne, wstawiam je tutaj na forum i proszę o przeanalizowanie.
    Pozdrawiam.

    LOG 1: http://vaglog.pl/log_204164.html

    LOG 2: http://vaglog.pl/log_204165.html

    PS: Zapomniałem dodać że byłem dziś u znajomego mechanika i ten po dłuższych oględzinach stwierdził że przyczyną może być EGR ponieważ wg niego chodzi dość ciężko, poradził mi odkręcić, wyczyścić i sprawdzić. Co o tym myślicie?

    0
  • #26 17 Lut 2015 12:57
    wiesiek3d
    Poziom 29  

    Przeładowanie, w ciemno stwierdzam że to zabrudzona turbina.

    0
  • #27 17 Lut 2015 13:40
    andrzej11720.10
    Poziom 13  

    Kurczę, turbina dwa lata temu była po regeneracji i teraz czyszczenie? Dodam że paskiem szwagier latał na szwajcarię więc o spokojnej jeździe nie było mowy :) Zrobiłem tak jak mówiłeś, pchnąłem sztangę ręcznie w dół, jednak nie opadła niżej, w bloku 011 wykonałem test i podczas tego testu obserwowałem sztangę turbiny, chodzi bardzo ładnie, płynnie i nie przycina się, swobodnie się podnosi i swobodnie opada.

    0
  • #29 17 Lut 2015 14:26
    andrzej11720.10
    Poziom 13  

    Przeładowuje turbina, brak mocy Skoda Octavia 99r 1,9TDI 110KM AFN

    A ten czujnik też może mieć wpływ na objawy w moim pasku? Czy jest jakiś sposób żeby go "zbadać" czy wszystko z nim okej?

    0
  • #30 19 Lut 2015 20:28
    widaw
    Poziom 17  

    Skąd wiesz ze masz przeładowanie? A może to efekt niedoładowania?
    W przypadku przeładowania, sterownik silnika przechodzi w stan pracy awaryjnej
    Z reguły, po ostygnięciu auta, silnik ponownie nabiera wigoru. To podstawowe objawy niewłaściwej pracy N75.

    0