Witam. Potrzebuję jakiegoś przetwornika do uzupełnienia kickbasu z dobrym "kopem" do monitorów. Strojenie jakie mnie interesuje to 50-55Hz
Cenowo także chodzi mi o coś nie za drogiego, żeby uzupełnienie pasma nie wyszło podobnej cenie jak monitory.
Witam. Potrzebuję jakiegoś przetwornika do uzupełnienia kickbasu z dobrym "kopem" do monitorów. Strojenie jakie mnie interesuje to 50-55Hz
Cenowo także chodzi mi o coś nie za drogiego, żeby uzupełnienie pasma nie wyszło podobnej cenie jak monitory.
Nie tylko głośnik tutaj pomoże, ale też odpowiednia obudowa.
Jakie to monitory?
Ile kasy na głośnik?
Monitory na GDN 15 40 5 ( 4Ohm ), obecnie z kopułką Audax TM025c1 cięte aktywnie, a źródło i wzmacniacz to jeszcze w ogóle inne połączenie
Tonsile te sprawdzałem z paroma litrażami i strojeniami 40,45,50Hz i cały czas brakuje mi kickbasu.
Myślę o 150-200zł to już góra, ale im taniej tym dla mnie lepiej ( wiadomo że większość ludzi dzisiaj każdą złotówkę liczy ).
Monitory nie nagłaśniają całego pomieszczenia ( chociaż z całym pokojem 38m^2 radzą sobie nad-wyraz dobrze ), tylko służą jako głośniki na biurko do odsłuchu muzyki, de facto wybieranej do auta ( tutaj wyższa półka grania ).
Ma to reprodukować wąskie pasmo w bliskiej okolicy 50Hz w górę, czyli chodzi o sam kickbass.
30cm to trochę sporawy głośnik jak na uzupełnienie pasma ze strojoną obudową na 50-55Hz ( cięcie od góry 80-120Hz tak zakładam ).
Jakąś chwilę temu używałem przetwornika DLS W312B - 91dB, 150W ( dosyć ceniony przetwornik przez innych ) w obudowie strojonej jak pamiętam na 40,5Hz i za nisko schodził dla mnie do tych monitorów.
Nie ukrywam, że fajnie było by coś małego ugryźć typu 8", lub ewentualnie 10", ale w stosunkowo małej obudowie.
Kwestia jeszcze, czy mają to być dwie sztuki przetwornika, czy może jedna.
Moc jaką mogę dostarczyć to 2x120W, lub 300W mono w 4Ohm, lub też 350W 8Ohm, ale tutaj także można coś zmienić.