Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sound Blaster ZxrR - Trzaski, dźwięk zwalnia, tnie się.

AlexT 10 Wrz 2014 21:41 2220 8
  • #1 10 Wrz 2014 21:41
    AlexT
    Poziom 8  

    Mam problem z dźwiękiem w moim PC. Podczas słuchania muzyki z dowolnego źródła sygnału (MP3, Youtube, itd.) pojawiają się trzaski, dźwięk lekko zwalnia, przycina się. Nie da się praktycznie słuchać takiej muzyki (kalectwo słuchu gwarantowane).

    Nie jest to uzależnione od obciążenia procesora.

    Problem ten występuję nawet podczas słuchania muzyki z zewnętrznego źródła przez wejście optyczne karty muzycznej (z Tunera NC+)!

    Nie ma znaczenia czy słucham muzyki przez wzmacniacz czy bezpośrednio przez słuchawki podpięte do karty.

    Nie ma znaczenia czy są podłączone zewnętrzne urządzenia do komputera. Tj: drukarka, tuner TV, skaner, wzmacniacz, itd.

    Mój sprzęt:
    - Zasilacz CHIEFTEC APS-550S
    - Płyta główna ASUS P5Q Deluxe (BIOS 2301)
    - Core 2 Extream QX9650 3,66Gh (przy 3Gh jest to samo)
    - Pamięc 4 x 2GB GEIL CL5-5-5-15 DDR2-1066
    - Grafika MSI GTX 660Ti
    - Karta muzyczna SB ZxR
    - Kontroler ASUS U3S6
    - Dysk 1 - SSD Intel 520 120GB + 4 x 1T Hitachi
    - UPS CES 1000 true on-line
    - Windows 7 64bit (oryginalny)

    Instalacja w domu to sieć TN-S. Komputer jest prawidłowo uziemiony.

    Problem zaczął się ponad pół roku temu. Pojawiły się trzaski. Winę zrzuciłem na kartę muzyczną SB X-Fi Fatal1Ty. Myślałem że to wina kondensatorów na wyjściu. Wszystkie wymieniłem. Nie pomogło. Po niedługim czasie karta padła....

    Zakupiłem kartę muzyczną SB ZxR. Trzaski były dalej. (Szok) Podejrzewałem wzmacniacz SONY STR-V55 z impulsowym zasilaczem ale problem występował nawet kiedy wzmacniacz był odłączony, a ja słuchałem muzyki przez słuchawki podłączone bezpośrednio do karty.

    Wymieniłem zasilacz w PC. (Miałem CHIEFTEC 500W). Nie pomogło. (Załamałem się)

    Nie potrafię określić kiedy zaczęły pojawia się dalsze problemy z dźwiękiem. Zwalnianie i przycinanie się.

    Nie miałem gdzie sprawdzić podzespołów z komputera. Wszyscy znajomi pokupowali sobie laptopy i Play Station.

    Podjąłem decyzje o wymianie płyty głównej. Miałem ASUS P5N-T Deluxe na nForce 780i. Nie pomogło.(Załamka kompletna) Starą płytę sprzedałem. Kontaktowałem się z osobą której sprzedałem płytę. Nie ma z nią żadnych problemów.

    Kupiłem stacjonarny komputer do firmy (Dell Precision T3500). Zainstalowałem zaraz w nim moją kartę muzyczną SB ZxR. Dźwięk jest czysty, bez zacięć, szarpania i zwalania. (Paranoja)

    Przyszło mi do głowy, że być może wszystko psuje karta graficzna. Zamontowałem starą dobrą MSI GF 7800 GTX którą miałem w szafie. Niestety to też nie pomogło. Dalej to samo.

    Znajomy przypomniał mi, że na płycie głównej też jest karta dźwiękowa. Zapomniałem o niej kompletnie. Włączyłem ją w BIOSIE. Windows znalazł sterowniki. SZOK muzyka daje się tnie i trzeszczy. Zainstalowałem sterowniki producenta. Nie pomogło. (Zacząłem wymiękać)

    Nie pamiętam ile razy przeinstalowałem Windowsa.... Próbowałem oryginalnych sterowników, wersji beta. Itd.

    Próbowałem różnych ustawień w BIOS'ie. Nie ma znaczenia czy system jest podkręcony do granic stabilności czy pracuje na standartowych parametrach.

    Zaczynam podejrzewać system Windows. Co odpowiada za sterowanie oraz transfer multimediów? Jakie sterowniki? Zmieniałem nawet opcje zarządzania energia. Nie pomogło.

    Może to obudowa komputera? Nie ma CE?

  • Ups
  • #2 10 Wrz 2014 23:56
    Brodi
    Poziom 28  

    Czy dobrze zrozumiałem?
    Wymieniłeś kartę dźwiękową, zasilacz, płytę, grafikę i nadal to samo?
    Czy bez UPSa dzieje się to samo?

    Pierwsza rzecz to zainstaluj jakąś gierkę ( nie sztuczne benchmarki tylko grę ) coś co da popalić gtx660, np coś darmowego ze steama i pograj minimum godzinę, to najlepszy tester kompa. Graj nawet bez słuchawek, chodzi mi o sprawdzenie czy poza tym jednym objawem coś innego mu dolega.
    Jeśli komp zacznie się wieszać to będziemy szukać. Jeśli nie, to zostaje ci uszkodzony procesor albo konflikt przerwań grafika-dźwięk co było dosyć częstą wadą asusów. Zalecam dźwięk włożyć na górze obok chipsetu nad grafiką.

    Tego nie rozumiem : zintegrowana karta dźwiękowa. Zapomniałem o niej kompletnie. Włączyłem ją w BIOSIE. Windows znalazł sterowniki. SZOK muzyka daje się tnie i trzeszczy.
    Czyli wyjąłeś zxr z kompa i na zintegrowanym dźwięku też są trzaski?
    Bo jeśli tak to jedyne co nie wymieniłeś w kompie to procesor i pamięci, i to byłby ostatni trop.
    Jeśli źle zrozumiałem to proszę wyjaśnij.

    Osobiście pierwsze co bym wymienił to geile, mają u mnie przechlapane do śmierci.

  • Ups
  • #3 13 Wrz 2014 22:33
    AlexT
    Poziom 8  

    TAK. Wymieniłem kartę dźwiękową, zasilacz, płytę, grafikę i nadal jest to samo.

    Bez UPSa dzieje się to samo.

    Nie mam problemów ze stabilnością komputera. Nie pojawiają mi się BSOD. Cokolwiek bym robił na kompie.

    Nie mam żadnej gry, ale postaram się coś skąbinować od kolegi...

    Tak po wyjęciu SB ZxR i zaintalowaniu karty muzycznej zintegrowanej z płytą, nadal jest to samo. Trzaski, dźwięk zwalnia. Nawet mam wrażenie że mocniej.

    Zostało mi do sprawdzenia pamięć i procek. Pamięć sprawdzę u kolegi procka nie mam gdzie. (Ona ma AMD). Tylko jak by się coś sypało z pamięcią lub prockiem to chyba by system nie działa stabilnie. A jak na złość tylko dźwięk się sypie.

  • #4 26 Wrz 2014 21:49
    AlexT
    Poziom 8  

    Czy w tym kraju nie ma informatyków? Zostali sami wymieniacze?

    Temu kto pomoże rozwiązać mój problem (podpowie rozwiązanie) przelewam na konto 200zł. Mówię to publicznie!

  • #5 26 Wrz 2014 22:09
    safbot1st
    Poziom 43  

    Na początek wklej może próbkę tych trzasków.
    Jak widać wyeliminowałeś wszystko oprócz pamięci i cpu, więc wykonaj bootowalny memtest i test prime95 blend.
    Ostatnia opcja jaka przychodzi mi do głowy to zakłócenia z sieci elektr. Wziąłbym komuter pod pachę do kolegi i podłączył do jego gniazdka (ale kolegi z innej klatki, najlepiej z innego bloku lub w ogóle z innej dzienicy).

    AlexT napisał:
    Komputer jest prawidłowo uziemiony.

    W jaki sposób tego dokonałeś i jak to sprawdziłeś?

    Profilaktycznie wklej screena z Crystal Disk info i z cpu-z (wszystkie zakładki).

    Próbowałeś odłączać całkowicie mysz i klawiaturę usb w trakcie odtwarzania?

    Jeśli to kwestia przegrzewania odpal HWmonitor i OCCT jednocześnie - po 10 minutach wklej screena z HWmonitor.

    ps. jako ciekawostkę napiszę, że mój audigy przestaje trzeszczeć jak puszcze na niego nadmuch :P
    Ogólnie z kolegą swiercm odkryliśmy też, że kilkukrotne wyciszenie/włączenie line in eliminuje trzaski (jakaś różnica potencjałów - nie wiem na czym to polega - nie jestem elektrykem :( :) ) spróbuj też wyciszyć niepotrzebne źródła w mikserze - cd, mic, midi itp.

  • #6 27 Wrz 2014 00:38
    Brodi
    Poziom 28  

    "Ogólnie z kolegą swiercm odkryliśmy też, że kilkukrotne wyciszenie/włączenie line in eliminuje trzaski" - to głównie wina sterowników creative, często gubi ustawienia i przez to line in samo się włącza, później sterownik/windows wycisza je ale coś tam w buforze zostaje i trzeszczy, pewnie na szybko łatali jakieś bugi i tak już zostało.
    Wieki temu podłączało się kabelek od cdromu do karty dźwiękowej, często w głośnikach przez to buczało, mam nadzieje że nie masz takiego cuda.
    Szkoda że lata temu nie miałem kamery, u kumpla w kompie włączenie lutownicy transformatorowej powodowało włączenie winampa, innych efektów brak. I jak takie cuda wytłumaczyć ? hehe

  • Ups
  • #7 27 Wrz 2014 06:48
    Taniczujnikabsdobmw
    Poziom 10  

    Słuchajta Pany nie wiem jak tam z tymi wypasionymi sound blaster, ale jak już zebrała się garstka zdziwionych trzaskami, to w ślad za kol. safbot1st nasuwa mi się znany (przynajmniej mnie osobiście) problem z Audigi, która potrafi dosłownie zżerać magistralę nawet jak nic nie robi. Dawno temu jak dostałem ponoć uszkodzoną kartę za free od kolegi wsadziłem ja na miejsce zwykłej SB 128PCI po czym okazało się, że działa. Na długo po tym jak zauważyłem spadek wydajności komputera zastanowił nas ten dźwięk co grał jak chciał. Nie umiem tego opisać: tak jakby coś "nie łączyło na kablach. Nas, bo nuty tej słuchałem nie tylko ja (no wiecie daleko niosło co nie...). Dziwnym trafem sound zatrzymywał się, następowała zwiecha Winampa. Przez parę m-cy myślałem, że to wina zakłóceń od nadajnika i znowu durne prawo Murphiego - jak myślisz, że coś nie uda się na pewno, to źle pójdzie coś innego (hehe). Nota bene @Brodi Ty piszesz o sytuacji właśnie takiej kiedy komp przyjmuje na klatę zakłócenia radioelektryczne. Trafo lutownicy transformatorowej pracuje w stanie max. obciążenia (zwarcie) dlatego z chwilą puszczenia włącznika uzwojenie pierwotne oddaje w atmosferę na potęgę to, co leży w nasyconym, zwartym transformatorze. Powiem dosadniej dla elektronika ze stażem na karku czy nawet hobbysty z urodzenia te czary to zwykła codzienna normalka, jednak bardzo mało o tym się mówi, a to nie dobrze. Dziwi mnie tylko, że od tego włączał się Winamp, co można tłumaczyć przez wzbudzenie się klawiatury po zakłóceniach. Jednakże wracając do trzasków Audigi zawaloną magistralę można uwolnić zmniejszając wartość PCI Latency w BIOS-ie. Insza inszość, że Audigi nie potrafi współdzielić przerwania, na które może napotkać po drodze do busmastering, to trzeba ją przekładać na odpowiedni slot i modlić się, że będzie widoczna w Windowsie. Ja jeszcze musiałem przeinstalować sterownik prawie każdorazowo jak coś zmieniałem w komputerze. I tyle wiem na pewno, że ta karta jeżeli zadziała to zadziała, a jak się nie nada, to jest śmieć. No wiecie kolega gitarzysta z czegoś musiał żyć, to takiego śmiecia wepchnął mnie.

    Kto wie może wina SSD?

    Do kol. Autora nic nie napisałeś jak słychać w głośnikach/słuchawkach z wejścia liniowego/mikrofonu !!!
    Bo w takim razie sądzę, że Tobie chodzi o odtwarzanie pliku/strumienia.
    Domyślnie w (nowszym) Windowsie wszystek dźwięk tego typu zostaje "zmielony" przez DirectX.
    Chyba, że zrobisz mu przekierowanie inne, niż domyślnie.
    Uruchom > cmd > dxgiag > DirectSound > czy nie ma problemów, ew. w lewo suwak przyspieszenie sprzętowe.

    Jak nic to nie zmienia można j/w wspomniałem skierować nutę bezpośrednio do karty dźwiękowej.
    Jest na to kilka sposobów, z których wymienię te najłatwiejsze dla Ciebie.
    (bo ja osobiście robię to inaczej, tzn. na stałe - chodzi o programy warsztatowe pod sound kartę, a głównie SB)
    - instalacja pluginów do Winampa
    - odtwarzacz AIMP3
    - DirectSchow ReClock

    Możliwe przekierowania dźwięku do:
    - Wave Out
    - ASIO
    - Kernel Streaming (Win XP w górę)
    - WASAPI Exclusive (Win Vista w górę)
    - DirectSound (default)

    Omijasz w ten sposób klasyczny mixer Windows.
    Mówiąc ogólnikowo podstawowy mixer Billa od czasu zgonu Win 98, bo wcześniej nie szło mixować w Windowsie.
    Można by też spróbować zalecany w przyp. trzasków po prostu czysty rozruch Windows.

    Albo jeszcze prościej.

    Dodano po 8 [sekundy]:

    LiLi

    Odpalić linuksa, np. kubuntu na KDE.

  • #8 27 Wrz 2014 09:11
    safbot1st
    Poziom 43  

    Taniczujnikabsdobmw napisał:
    wracając do trzasków Audigi zawaloną magistralę można uwolnić zmniejszając wartość PCI Latency w BIOS-ie. Insza inszość, że Audigi nie potrafi współdzielić przerwania, na które może napotkać po drodze do busmastering, to trzeba ją przekładać na odpowiedni slot i modlić się, że będzie widoczna w Windowsie.

    Ha, ha, - gorzka prawda. Nawet na zagr. forum napisałem w o zmianie PCI Latency w BIOS w temacie archiwalnym o trzaskach audigy i dostałem warna :D, który później cofnięto, bo zmiana PCI Latency w BIOS rzeczywiście pomaga na trzaski w przypadku Audigy. Autorze, jeśli masz taką opcję w bios - przestaw.
    Post kolegi Taniczujnikabsdobmw nie wyjaśnia jednak dlaczego trzaski nie dość, że są na 2 różnych "dźwiękówkach" i 2 różnych mobo, pojawiają się nawet na zintegrowanym realteku.
    Z dodatkowych pomysłów zalecam jeszcze wyjęcie płyty gł. z obudowy i odpalenie zestawu "na pająka". Płyta prawidłowo zamontowana w obudowie na kołki dystansowe? Oprócz tego, że pytałem jak Autor wykonał uziemienie obudowy/komputera w teorii płyta gł. powinna mieć kontakt z masą jedynie przez wtyczki z zasilacza/front i back panel.

  • #9 19 Mar 2015 11:44
    Jadek
    Poziom 1  

    Witam, czy problem został rozwiązany? Mam podobny problem po wymianie płyty głównej na Gibabyte G41mt (wcześniej była P31 Gigabyte - wymieniona ze względu na pamięci - DDR2 na DDR3) i dysku z HDD na SSD. Komp to C2D e8400, 4gb ram, gf9600gt. Podejrzewam tu problem z dyskiem SSD - moja płyta ma mostek ICH7 i nie obsługuje AHCI, której jest wymagane do SSD (pomijam brak SATA3) czy przestawiłeś w BIOSie ustawienia dla dysku z IDE na AHCI?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME